Wushu: Milos Joksimovic (21) representerer Norge i World Martial Arts Games

Publisert 07.08.2019

Fra 30. august til 1. september deltar Norge i historiens kanskje sterkeste startfelt i en internasjonal wushu-konkurranse. Milos Joksimovic fra Oslo Wushu Klubb er eneste norske deltaker.

Wushu har blitt en viktig del av programmet til Chungju World Martial Arts Games, som arrangeres i Korea. Her arrangeres det internasjonale konkurranser i 14 forskjellige kampidretter. Seks av disse er koreanske, og på programmet står blant annet taekwondo, judo, jujitsu, sambo og muay thai.

Av idrettene på programmet har wushu den største internasjonale oppslutningen med flest medaljeøvelser. Stevnet er derfor av de gjeveste wushu-konkurransene på den internasjonale kalenderen, ved siden av VM.

Kvalifisert via wild card

I stevnet deltar kun utøvere med kontinentale eller internasjonale mesterskapsmedaljer. 16 land er representert, inkludert alle de sterkeste asiatiske nasjonene.

– I en så sterk line up er det fantastisk at vi har med en norsk utøver. Milos er kvalifisert gjennom egen wild card-invitasjon fra det internasjonale wushuforbundet, IWUF, forteller landslagstrener i wushu, Kim Gibson.

– Milos har vunnet en rekke EM-medaljer i tradisjonelle grener, men dette er den moderne toppidrettsvarianten. Nivået her er svært høyt, med profesjonelle landslag, spesielt blant de asiatiske utøverne, siden wushu er en del av Asian Games. Det å få konkurrerer mot disse asiatiske nasjonene blir god læring for Milos, og viktig for vår utvikling som landslag. Jeg var selv en del av et slikt arrangement i 2008, under World TreX-Games, også det i Korea. Det ga meg et helt nytt syn på wushu som toppidrett, og det blir kult å komme tilbake på samme arena med en ny utøver, forklarer Gibson.

Realistiske forventninger

Milos deltar i oppvisningsgrenen taolu, i den største og gjeveste klassen changquan (nordlig håndform) herrer. Forberedelsene har vært gode, men Jokismovic har realistiske forventninger i forkant av stevnet.

– Når det gjelder resultater må jeg være realistisk, og bevisst på at jeg skal konkurrere mot utøvere på et høyere nivå enn meg. Jeg har allikevel forventninger til meg selv, nemlig at jeg skal gjøre det beste jeg kan på det nivået jeg er på nå, og ta med meg masse nyttig læring hjem, forklarer Joksimovic.

Satser videre

Milos har forberedt seg til stevnet både alene og sammen med landslagstrener Gibson, og er klar på at han skal satse videre på wushu også i årene som kommer.

– Jeg jobber med å forbedre teknikkene mine, og fokuserer også på de fysiske svakhetene mine.  Jeg kommer til å satse på wushu så mye som mulig, og fortsette å kombinere idretten med studiene mine sånn som jeg har gjort hittil. Noen ganger er det vanskelig å finne tid i hverdagen til både fulltidsstudie og satsing på konkurranse, men det går som regel bra når man planlegger og bruker tiden effektivt. Som jeg sier til alle som spør – jeg kommer til å drive med wushu så lenge jeg kan gå! Det neste store målet etter World Martial Arts Games er EM i Moskva til neste år, hvor jeg satser på å møte enda bedre forberedt enn til forrige EM.