Uttak til wushu-EM i Hellas

Publisert 17.10.2022

Pressemelding

Landslagstrener i wushu, Sofie R. S. Nielsen, har tatt ut én utøver som skal representere Norge under EM i tradisjonell Kung Fu og moderne Wushu. Mesterskapet avholdes i Loutraki, ved Athen fra 10.-16. november. 

Nielsen har i samarbeid med sportssjefen kommet frem til at det i år kun er én norsk utøver som er klar for å kjempe om EM-medaljer.

Uttak

Milos Joksimovic (24), Oslo Wushuklubb
Senior herrer 18-40 år

  • Taolu tradisjonell håndform: Huaquan
  • Taolu tradisjonelt våpen: Shaolin Jian
  • Taolu moderne våpen: Jianshu

Sverdspesialist

Joksimovic er allerede 4 x EM-medaljør, inkludert sølv i en av tidenes største EM-klasser i 2016. Under tradisjonell Kung Fu EM i 2019 tok han også sølv med sverdform fra Shaolin-tempelet (Shaolin Jian) og er dermed blant medaljefavorittene i denne klassen under årets mesterskap.

Se video fra forrige EM her:

Du kan se Milos få sin generalprøve og de andre norske utøverne live under årets Norgesmesterskap i Wushu, som arrangeres i Kristiansand 29. oktober.

Politisk uro

Dette blir det første fysiske EM for kinesiske kampidretter siden nevnte mesterskap i 2019. COVID satte en stopper for EM i 2020, men det ble avholdt en online erstatning der norske utøvere tok to medaljer. I fjor ble det europeiske wushuforbundet (EWUF), suspendert av det internasjonale wushuforbundet (IWUF) på bakgrunn av mistanke om økonomisk mislighold og udemokratiske prosesser i organisasjonen. EWUF vant frem med sin sak i Court of Arbitration for Sport (CAS) tidligere i høst og dermed har det på få måneder blitt lagt til rette for et kombinert EM i moderne wushu og tradisjonell kung fu, med Hellas som arrangør.

Selv med en CAS-dom er saken fortsatt ikke å anse som ferdigbehandlet fra IWUF sin side, men alle parter i denne konflikten har vært enige i at dette ikke skal gå utover utøvernes muligheter til å konkurrere.

Det er på tross av kort varsel og politisk uro påmeldt rundt 600 utøvere fra 18 nasjoner til årets EM, noe som er en halvering i antall utøvere og nasjoner opp mot EM under normale omstendigheter.

 

Du kan se Milos få sin generalprøve og de andre norske utøverne live under årets Norgesmesterskap i Wushu, som arrangeres i Kristiansand 29. oktober.