Thaiboksing: Historisk fullkontakt-NM

Publisert 23.12.2021
Redigert 02.11.2022

Kampsporten muay thai (thaiboksing) fikk før årets Norgesmesterskap godkjenning til å arrangere NM etter det internasjonale regelverket, som tillater knockout. Det ble dermed et historisk mesterskap som ble arrangert i Oslo den 11. desember.

Grunnet korona-restriksjonene som ble innført bare dager før stevnet måtte arrangørklubben Vallhall Kampsportklubb agere raskt og tidenes første offisielle NM i muay thai ble dessverre arrangert uten publikum. Det stilte likevel flere utøvere fra en rekke klubber over hele landet og det ble til slutt kåret 10 historiske Norgesmestere i fullkontakt thaiboksing.

Norgesmestere i muay thai 2021

Kvinner -57 kg
Uzma Rana, Romerike Thaiboksegruppe

Kvinner -60 kg
Sanna Norby, Gamle Oslo Kampsportklubb

Kvinner -63,5 kg
Ida Rautio, Trondheim Kampsportklubb

Herrer -57 kg
David Torhaug, Vallhall Kampsportklubb

Herrer -63,5 kg
Fabian Ufs, Vallhall Kampsportklubb

Herrer -67 kg
Ihsan Mangal, Vallhall Kampsportklubb

Herrer -71 kg
Jesper Nevland, Trondheim Kampsportklubb

Herrer -75 kg
Oliver Hansen, Skrim Silverdragon Muay Thai

Herrer -81 kg
Brandon Moen, Oksa Muay Thai Klubb

Herrer -96 kg
Kriztaps Zīle, Vallhall Kampsport Klubb

Veien videre

Årets Norgesmesterskap i muay thai ble arrangert med en midlertidig godkjennelse for fullkontakt klasse B. Kampsportforbundets muay thai-komité jobber nå med å få permanent godkjenning av konkurranseregelverket inkludert klasse B, slik at man i fremtiden ikke trenger å søke for hvert stevne.

– Etter koronaperioden satser vi nå på et 2022 med store konkurranser i Norge. Vi gleder oss til å endelig få utøve sporten under de rammer som gjelder internasjonalt for amatører. Nå vil det også bli mulig å gjennomføre internasjonale konkurranser i Norge med utøvere av høyt nivå. Dermed kan vi forberede oss til større internasjonale konkurranser. Ett av de viktigste stevnene for vår del i 2023 blir European Games. European (Olympic) Games arrangeres i Krakow i månedsskiftet juni/juli. Her er muay thai på programmet for første gang. Muay thai er nå en IOC-anerkjent sport – hvis idretten på sikt også blir en del av OL-programmet sier dette noe om hvor stor denne sporten er blitt, sier Chris Nilsen, leder for muay thai-komitéen i Norges Kampsportforbund.

Offisielle NM, EM, VM og internasjonale multisport-arrangement

Sportssjef i Norges Kampsportforbund, Dag Jacobsen, minner om at man kun kan bli Norgesmester i muay thai gjennom å delta i NKF sine offisielle NM.

– Dersom man ønsker å delta i EM, VM, European Games, World Games og ev. OL må man delta i konkurranser i regi av Norges Kampsportforbund. Kampsportforbundet er nå i prosessen med å overta det norske medlemskapet i International Federation of Muay Thai Associations (IFMA), sier Jacobsen.

IFMA har 132 medlemsnasjoner i alle verdensdeler og ble i 2006 tatt opp som medlem i General Association of International Sports Federations (GAISF). IFMA har nå også blitt tatt opp som medlem i The Association of IOC Recognised INternational Sports Federations (ARISF).

Muay thai i European Games 2023. Bilde: muaythai.sport

Gjennom dette er muay thai på programmet i flere multisport-arrangement som World Games, Combat Games og European Games. Under det neste European Games (såkalt «europeisk OL») i Krakow 2023 vil tre grener som kampsportforbundet organiserer være med; taekwondo, karate og muay thai.

Viktig å være organisert

Nilsen kommer også med en klar oppfordring til alle muay thai-klubber om å melde seg inn i Norges Kampsportforbund så raskt som mulig. Dette vil sikre at alle konkurranser skjer under de rette rammer og regler.

– Mange tror kanskje at det bare er å holde konkurranser under regler som de kaller “lettkontakt”. Deler av dette grenser dessverre fort til det ulovlige, og er rett og slett farlig for utøverne. Vi har jobbet i nesten 12 år for at man skal kunne konkurrere i Norge, og for at sporten skal ha trygge rammer for utøverne. Er ikke stevnet du vurderer å melde deg på organisert av Norges Kampsportforbund, anbefaler vi deg fra nå av på det sterkeste til ikke å delta! Ikke bare risikerer du at stevnet er ulovlig – skader du deg har du heller ingen form for oppfølging eller sikkerhetstiltak tilgjengelig, avslutter Nilsen.

Dag Jacobsen, supplerer:

– Det er viktig at man får dette på plass: Ifølge norsk lov er det forbudt med trening, konkurranser og samlinger med fullkontakt hvis man ikke har godkjenning av Godkjenningsnemnda. Om man bryter disse reglene kan man straffes med inntil tre måneders fengsel.