Taido-EM: Gull og bronse til Embla Högberg-Mathsson

Publisert 05.08.2019

EM i taido ble i helgen arrangert i Tampere, Finland. Embla Högberg-Mathsson (14) fra Halden var eneste norske deltaker, og kunne ta med seg både gull og bronse hjem fra mesterskapet.

Taido stammer fra Okinawa. Idretten oppsto på 60-tallet, og praktiseres i dag i et titalls land verden over. I norsk sammenheng er Högberg-Mathssons gullmedalje en meget gledelig nyhet, da ingen norske utøvere tidligere har tatt gull i internasjonale taido-mesterskap. Under forrige EM i Sverige i 2015 tok Norge to sølv og én bronse. Norge var også representert i VM i Japan i VM 2017, men da uten å ta medaljer.

Suksess i både kamp og mønster

Embla Högberg-Mathsson, som representerer Halden Taidoklubb, viste sitt talent i både kamp og mønster under mesterskapet, og klarte den sjeldne bragden å ta medalje i begge grener.

– Emblas konkurranser ble innledet med mønster (hokei) på fredagen. Mønster er i utgangspunktet Emblas styrke. Vi har øvet masse på hennes tengi (frivolt fremover), og hadde høye forventninger til dette. Tengien gir mange plusspoeng i hokei, og vi var nesten sikre på at hun ville være den eneste som utførte denne. Det viste seg allikevel at Finland stilte opp med en utrolig dyktig utøver i samme alder som Embla, Anni Virtanen. Virtanen gjorde også tengi, og vant konkurransen. Embla måtte dermed slåss om bronsemedaljen mot en annen deltaker fra Finland. I kampen om bronsen satte Embla sin tengi perfekt, og hun vant slik bronsemedalje med god margin, forteller trener Leif Nilsson.

Trent godt på den mentale biten

Lørdag var det klart for jissen (kamp), og også her fikk Embla vist seg frem.

– Vi har trent godt på den mentale biten, som er viktig i kamp. Vi vet at Finland har mange dyktige utøver i jissen, og vi hadde utarbeidet en strategi som Embla skulle følge i mesterskapet. Denne strategien fungerte godt, og Embla gikk inn i finalen med god selvtillit. Finalemotstanderen var igjen finsk – denne gang skulle Embla møte Helka Taavila. Finalen ble vunnet med et semi-lavt spark som Embla fikk en wasari (halvt poeng) for, da hennes finske motstander ikke lykkes i å få inn poeng. Dermed var Norges første internasjonale gullmedalje i taido et faktum, forteller en svært fornøyd trener.

Vi gratulerer Embla og trener Leif med medaljene, og ser frem til å følge dem videre!

Medaljer i Embla Høgberg-Mathsons klasser:

Hokei, 12-14 år:

  • Gull: Anni Virtanen-Finland
  • Sølv: Anni Nieminen-Finland
  • Bronse: Embla Högberg-Mathsson – Norge

Jissen, 12-14 år:

  • Gull: Embla Högberg-Mathsson – Norge
  • Sølv: Helka Taavila- Finland
  • Bronse: Anni Nieminen-Finland

Fullstendig medaljeoversikt fra taido-EM finner du her.

Emne: ,