Kvinner mot menn i kampen om kongepokalen

Publisert 06.02.2018
Redigert 12.01.2022

Kendo-komiteen har i samarbeid med Sør-Vest Kendoklubb og Norges Kampsportforbund gleden av å invitere til et historisk stort kendo-NM i Hetlandshallen i Stavanger 9.-11. februar.

 – Totalt er 46 deltagere påmeldt til årets NM. Flere skal konkurrere i mer enn én klasse, og om man ser på antall påmeldinger er tallet 68. Dette er det største antall påmeldinger til kendo-NM noensinne, sier Anders Lunde fra arrangørklubben Sør-Vest Kendoklubb.

Slåss sammen i åpen klasse  

Kendo er en av det mindretallet av idretter hvor menn og kvinner kan konkurrere mot hverandre. I NM skjer dette i åpen klasse, og om man ser på påmeldingsantallet er det tydelig at det å møte en motstander av motsatt kjønn ikke er avskrekkende: Hele 39 deltakere er påmeldt i denne klassen – 8 av de påmeldte er kvinner.

– Vi er stolte over å være blant de idrettene hvor kvinner og menn konkurrerer mot hverandre. I våre miljøer er kvinner og menn vant til å trene og sparre sammen, noe vi ser på som utelukkende positivt, og vi er derfor ikke overrasket over at denne klassen er stor. Det er jo også i denne klassen kongepokalvinneren skal kåres, så nå er vi spent på å se om det blir en kvinne eller mann som stikker av med denne, sier Lunde.

Fokus på å prestere

– Vi i Sør-Vest Kendoklubb har jobbet mye med å forberede arrangementet, i samarbeid med både egne klubbmedlemmer og frivillige medhjelpere. Venner, familie og tidligere klubbmedlemmer har sagt seg villig til å hjelpe til med alt fra transport til besøkende, sekretariatsoppgaver og fotografering.

Denne frivillige innsatsen er uvurderlig – vi er avhengige av at arrangementet skal gå så problemfritt som mulig for at deltagerne kan ha fullt fokus på å prestere. Samtidig skal et NM være en gøy helg for alle som konkurrerer, samt dommere og publikum, påpeker Lunde.

Satser på reprise

Marianne Skiftesvik fra OSI Kendo er en av deltakerne som teller ned til årets NM, og som håper på en reprise av fjorårets resultater.

– Vi har trent hardt mot NM, og stiller med hele 4 lag i år. Vi kjenner jo litt på forventningspresset gitt fjorårets resultat, da vi tok gull i både open, dame og lagklassen. Det å gjenta disse resultatene er et noe hårete mål, da Ken Rune Helland, som representerer vår klubb og vant kongepokalen i fjor, stiller som dommer og ikke deltaker i år. Det har vært et generasjonsskifte i klubben, og det blir ekstra spennende å se hvordan våre nye medlemmer klarer seg i konkurransen.

For Kenneth Fredheim fra Kristiansand Kendoklubb skorter det heller ikke på forventningene.

– Etter fjorårets finaletap mot OSI Kendo er vi klare for å ta tilbake plassen som beste klubb i Norge! Med fire finaler på rad og tre gull, stiller vi med et rutinert førstelag. I tillegg har andrelaget vårt gode sjanser, med bronse som sin beste plassering. Individuelt stiller vi også sterkt, med flere gull de siste årene i både åpen klasse og dame. Alt ligger til rette for et svært godt mesterskap for vår del.

Siste screening for landslagsledelsen

I likhet med utøvere og arrangøren er landslagsledelsen spent på arrangementet, da prestasjonene på årets NM er viktige for utøverne som satser mot VM senere i år.

– Mange av de som deltar på årets NM er medlemmer av landslaget. Etter EM 2017 i Ungarn startet seleksjonsprosessen for det nye laget som skal representere Norge under VM i Korea i september. NM er siste screening av påmeldte landslagskandidater før utvelgelsesprosessen. Prestasjoner under NM kommer derfor til å være ekstremt viktig for seleksjonen. Etter NM vil landslaget tas ut og laget kommer til å rette fokus mot neste fase av forberedelsene til VM, sier landslagsjef Pedram Bagheri.

Også Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund, følger den pågående seleksjonsprosessen med stor interesse.

– Det er utrolig spennende å følge utviklingen til kendolandslaget. Utøvere og støtteapparant har de siste årene  arbeidet veldig målrettet og systematisk for å kunne kjempe om medaljer i EM på hjemmebane i Norge i 2020, sier Jacobsen.

Oppdatert informasjon finner dere fortløpende på arrangementets Facebook-event.

Alt av praktisk informasjon rundt arrangementet finner du også her.