Kongsberg-gutt har sikret VM-medalje i thaiboksing

Publisert 31.05.2022

Pressemelding
Oliver-Mathias Kongsgård Hansen (18) fra IL Skrim Silverdragon Muaythai i Kongsberg har tatt seg til en historisk semifinale under årets verdensmesterskap i muay thai (thaiboksing).

Dette er det første verdensmesterskapet i muay thai som arrangeres etter at det internasjonale muay thai forbundet (IFMA) fikk IOC-anerkjennelse og siden idretten ble tatt opp i Norges Idrettsforbund gjennom kampsportforbundet.

Årets VM arrangeres i Abu Dhabi, med 500 utøvere fra 70 nasjoner. Hansens klasse, elite herrer -75 kg, teller 20 utøvere.

Allerede historisk medaljør

Tross sin unge alder har 2003-modellen vist at han kan hevde seg mot de beste i verden. Under europamesterskapet i Tyrkia tidligere i år tok han seg hele veien til finalen, hvor han tapte mot Ukraina.

Årets VM startet forrykende med seier på overlegenhet/teknisk knockout mot India i første runde. I sin andre kamp beseiret han Italia med sifrene 29-28 etter full tid, dermed var det klart for kvartfinale mot den regjerende U23 europamesteren Mehmet Ali Meric fra Tyrkia, en kamp han også vant med sifrene 29-28 etter en imponerende sisterunde.

Nå venter den svært meritterte utøveren Zoltan Nardelotti fra Ungarn i semifinalen. Nardelotti har vunnet 17 av 21 kamper under IFMA og tok sølv under fjorårets VM.

Semifinalen finner sted på torsdag 2. juni og man kan følge mesterskapet, samt få lenke til live stream på kampsportlandslagenes instagram-konto.

*I fullkontaktsidretter opererer man med såkalt «juxtaposition» på tredjeplass, det vil si at tapende semifinalister ikke møtes til bronsefinale og at det deles ut to bronsemedaljer. Dermed er VM-medaljen sikret for Oliver Hansen, uansett utfall i semifinalen.

Se turneringstreet for muaythai VM her.

Stor prestasjon

Sportssjef i Norges Kampsportforbund, Dag Jacobsen er imponert over Hansens prestasjoner i Abu Dhabi:

– Vi ser at thaiboksing har hatt en stor utvikling internasjonalt og med den nylige IOC-anerkjennelsen kommer det til å bli enda tøffere å nå toppen fremover. Derfor er vi utrolig glade og stolte over å ha med en ung utøver som hevder seg i verdenstoppen i et offisielt VM allerede nå.

Muaythai er både på programmet under European Games og World Combat Games neste år. Dermed er VM i tillegg til prestisjen det allerede bærer med seg også være et viktig kvalifiseringsstevne til disse mesterskapene.

Innen thaiboksing og kampsport generelt ser man at en rekke større og mindre organisasjoner forsøker å arrangere mesterskap og stevner. Kampsportforbundet ønsker derfor å informere om at det kun er International Federation of Muaythai Associations (IFMA) som er IOC-anerkjent og arrangerer de offisielle verdensmesterskapene i thaiboksing. IFMA er også den største internasjonale organisasjonen for thaiboksing/muaythai med over 120 medlemsland i alle verdens kontinenter.

Emne: ,