Oliver Hansen med VM-bronse i muaythai

Publisert 03.06.2022

Oliver Mathias Kongsgård-Hansen (18) har tatt en historisk VM-medalje i muaythai (thaiboksing). Hansen representerer IL Skrim Silverdragon Muaythai i Kongsberg.

Tross sin unge alder har han vist at han kan hevde seg mot de beste i verden. Under europamesterskapet i Tyrkia tidligere i år tok han seg hele veien til finalen, hvor han tapte mot Ukraina, før han nå tok seg til en semifinale i VM og vant bronse.

Historisk medaljør

Verdensmesterskapet startet forrykende for Hansen med seier på overlegenhet/teknisk knockout mot India i første runde. I sin andre kamp beseiret han Italia som har sølv i U23 VM med sifrene 29-28 etter full tid. Dermed var det klart for kvartfinale mot den regjerende U23 europamesteren Mehmet Ali Meric fra Tyrkia, en kamp han også vant med sifrene 29-28 etter en imponerende sisterunde.

I semifinalen ventet den svært rutinerte Zoltan Nardelotti fra Ungarn. Nardelotti hadde før møtet med vårt norske vunnet 17 av 21 kamper under IFMA og tok sølv under fjorårets VM. Det ble en tøff kamp der det til slutt ble 28-29 tap for det norske håpet.

Dermed endte Hansen med en historisk VM-medalje som organisert muaythai-utøver i Norges Idrettsforbund gjennom kampsportforbundet.

*I fullkontaktsidretter opererer man med såkalt «juxtaposition» på tredjeplass, det vil si at tapende semifinalister ikke møtes til bronsefinale og at det deles ut to bronsemedaljer. 

Stor prestasjon

Sportssjef i Norges Kampsportforbund, Dag Jacobsen er imponert over Hansens prestasjoner i Abu Dhabi:

– Vi ser at thaiboksing har hatt en stor utvikling internasjonalt og med den nylige IOC-anerkjennelsen kommer det til å bli enda tøffere å nå toppen fremover. Derfor er vi utrolig glade og stolte over å ha med en ung utøver som hevder seg i verdenstoppen i et offisielt VM allerede nå med en sterk og historisk medalje.

Muaythai er både på programmet under European Games og World Combat Games neste år. Dermed er VM i tillegg til prestisjen det allerede bærer med seg også være et viktig kvalifiseringsstevne til disse mesterskapene.


Innen thaiboksing og kampsport generelt ser man at en rekke større og mindre organisasjoner forsøker å arrangere mesterskap og stevner. Kampsportforbundet ønsker derfor å informere om at det kun er International Federation of Muaythai Associations (IFMA) som er IOC-anerkjent og arrangerer de offisielle verdensmesterskapene i thaiboksing. IFMA er også den største internasjonale organisasjonen for thaiboksing/muaythai med over 132 medlemsland i alle verdens kontinenter. Norges Kampsportforbund tok over det nasjonale medlemskapet i IFMA tidligere i år.