Kendo: Resultater og stemningsrapport fra EM

Publisert 19.05.2017
Redigert 09.07.2018

Forrige helg ble EM i kendo arrangert i Budapest, Ungarn. Både individuelle konkurranser og lagkonkurranser for juniorer, kvinner og herrer sto på programmet. For første gang deltok Norge i alle klasser.

Etter at Gerry Kinciad fra Skottland ble engasjert som ny landslagstrener i fjor har landslaget vært gjennom en utviklingsprosess. Landslaget har nå en uttalt målsetting om å kjempe om EM-medaljer i 2019. Årets mesterskap var derfor viktig for planleggingen av det videre arbeidet.

Til tross for at de norske utøverne ikke tok med seg medaljer hjem denne gangen melder landslagsleder Pedram Bagheri om sterk innsats, godt samhold, og utøvere og trenere som er toppmotiverte til videre satsing.

– I løpet av onsdag og torsdag ankom hele delegasjonen Budapest, og fredag begynte konkurransene med lagkonkurranser for juniorlaget og damelaget. Juniorkonkurransen startet først, og derfor måtte juniorene starte dagen ekstremt tidlig får å få varmet opp uten forstyrrelser og stress. Juniorlaget gikk gode kamper mot Tyskland og Ungarn, men klarte dessverre ikke gå videre i poolen. Siden vi hadde kun 2 juniorer med i troppen ble lagoppsettet 2 mot 2 i kampen mot Tyskland og 2 mot 3 i kampen mot Ungarn. Damene møtte Storbritannia, og med 2. plass i poolen møtte de deretter Finland, hvor de dessverre ikke gikk videre. Utøverne viste allikevel svært god innsats og ikke minst mye høyere nivå enn tidligere, forteller Bagheri.

Kjempet bra

Lørdag var det individuelle konkurranser for juniorene og lagkonkurranse for herrene. Både Leon Kosmo og Adrian Dropuljic kjempet bra gjennom sine fighter. Leon gikk 1-1 i sin kamp mot store Ungarn, men tapte sin kamp mot Belgia. Ingen av juniorene kom seg ut av poolen. Herrene møtte Moldova og deretter Frankrike. De første lagkampene for herrene ble vunnet 2-0, men i løpet av den tredje kampen snudde det dessverre. Moldova vant denne kampen og fikk snudd sin selvtillit raskt. Presset på de to siste norske utøverne ble mye større. Siste kampen endte dessverre med norsk tap.

– Når vi deretter måtte ut mot Frankrike ble dette ingen lett sak – denne kampen endte med tap, og dermed var Norge ute av lagmesterskapet. Kampen mot Moldova startet svært bra. Trenerens strategi var å dra inn 2-0 poeng på alle første 3 kampene, for deretter å «lukke» laget. Dette gikk helt etter planen til den tredje kampen snudde situasjonen. Tapet mot Moldova skapte dempet stemning i hele laget, melder Bagheri.

Solid avslutning

Søndagen var den store finaledagen med individuelle konkurranser for seniorene. I etterkant av nederlaget mot Moldova dagen før ga trener Gerry Kinciad en pep-talk til alle utøverne, noe som åpenbart hadde en effekt, ifølge lagleder Bagheri.

– Søndagen ble en fantastisk bra dag, med sterke prestasjoner hos både damene og herrene. Lagkaptein Marianne Skiftesvik nådde kvartfinalen og Marie Nørvåg ble poolvinner. Linda Xi vant sin kamp mot Seribia, men gikk dessverre ikke videre ut av poolen. Det er verdt å nevne at Marianne Skiftesvik møtte fjorårets søvmedaljevinner Sayo Van der Woude i sin innledende poolkamp og vant denne 2-0. Dette er en svært imponerende prestesjon som ble lagt merke til av mange. Herrene presterte også mye bedre og slåss hardt for å komme ut av poolen. Allikevel ble oppgaven for tøff når de møtte erfarne tungvektere fra land hvor kendo står svært sterkt.

Bagheri konkluderer med at til tross for at medaljene uteble er stemningen både hos lag og støtteapparat svært god.

– Vi har nå et grunnfundament som er solid og er testet. Norge ble også lagt merke til gjennom mesterskapet. Tilbakemeldinger fra andre delegasjoner og dommere har vært utelukkende positive. Sverige, Finland og Danmark har også spurt oss om vi er interessent å kjøre felles landslagstreninger med dem. Dette viser at vi er på rett spor, og at det er tydelig at vi jobber målrettet for å oppnå noe. Vi er definitivt på rett vei!

Lyst til å bli bedre kjent med kendo? Da kan du ta turen til Oslo Open: Kendo Oslo Open arrangeres 26.- 28. mai i Kringsjåhallen. Mesterskapet starter på lørdag med Kyu, Junior og dameklasse, etterfulgt av open klasse. Søndagen avholdes lagkonkurransene. Mer informasjon finner du her.

Emne: ,