Historisk utdannelse for Sofie Nielsen fra Siggerud

Publisert 08.05.2017

Sofie Nielsen fra Siggerud skriver idrettshistorie: Første norske kvinne med bachelorgrad i wushu.

Sofie Nielsen fattet interesse for den kinesiske kampsporten wushu mens hun studerte molekylærbiologi ved Universitet i Bergen. Etter endte bachelorgrad søkte hun toårig kinesisk statsstipend for å trene wushu og lære kinesisk i 2011. Hun flyttet deretter til Beijing Sports Universitet 2011. Her trivdes hun så godt at hun i 2013 påbegynte sin bachelorgrad i wushu og tradisjonelle kinesiske idretter. Hun fullfører sin grad nå i sommer, og er dermed første nordmann med bachelorgrad i wushu. Nielsen søker i disse dager om stipend for å begynne på en mastergrad i Beijing.

Mens hun har studert har Sofie Nielsen også konkurrert i del konkurranser i kina. I sommer deltok hun i tre konkurranser og fikk 1 gull, 2 sølv og 2 bronse.

Nielsen har også engasjert seg i utviklingen av wushu i Norge og sitter i wushu-komiteen i Norges Kampsportforbund. Wushu-komiteen har som formål å fremme og utvikle wushu i Norge. For å nå dette målet er det et behov for flere instruktører. Utviklingsarbeidet må derfor i første omgang fokuseres på utviklingen av de mest kjente stilartene.

– Innen wushu finnes det hele 129 offisielle stilarter. Vi har ikke kapasitet til å fremme alle. Vi må konsentrere oss de viktigste, samt de som står på den internasjonale konkurranseplanen. Hovedmålet må være å fremme og utvikle wushu, slik at dette kan bli en egen seksjon i Norges Kampsportforbud. Hvis vi sammenligner oss med Sverige som har over 3000 wushu-medlemmer bør det være mulig i få til en fin utvikling i Norge, sier Sofie Nielsen.

Nielsen synes at det fint at hun kan bidra med sin kompetanse for å utvikle wushu, og har regelmessige Skype-møter med komitemedlemmer her i Norge. Enkelte ganger kommer også Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund, på besøk når han besøker Beijing Sports Universitet. Kampsportforbundet har hatt en samarbeidsavtale med universitetet siden 2005.

Wushu har 180 millioner utøvere i Kina, og 45 millioner utenfor Kina, fordelt på 148 land. Idretten er dermed kanskje verdens største kampsport. Wushu er anerkjent av IOC som olympisk idrett, men står ennå ikke på OL-programmet. Dette arbeides det målbevisst med å få til. Wushu har en lang historie i Kina, og dype kulturelle røtter. Gjennom tidene har wushu også forandret seg. Wushu har gått fra å kun handle om kampteknikk til å omfatte ikke bare kamp, men også kinesisk medisin, filosofi og underholdning. Dette gjenspeiles i blant annet qigong, taiji og taolu. Dette gjør wushu til en veldig allsidig idrettsgren, hvor hver enkelt utøver kan oppfylle sine egne mål med treningen, uavhengig om målet er kamp, helse, kultur, eller underholdning.

Emne: