Far og sønn klare for British Open

Publisert 27.06.2019

29. juni arrangeres British Open i wushu i London. På deltakerlisten finner vi Sebastian Garau (13) fra Asker, som tidligere i år vant EM i kadett-klassen. Sebastian får selskap i British Open av sin far Øyvind, som i likhet med sin sønn ser frem mot å konkurrere i London.

British Open er et populært stevne på wushu-kalenderen, og både far og sønn Garau vil få sterk motstand når helgens konkurranser innledes ved Lee Valley Sports Centre i London.

– Både Sebastian og Øyvind har lagt ned et imponerende stykke treningsarbeid over tid, noe man virkelig har sett resultatene av i år. Hele 800 utøvere fra 30 nasjoner deltok i EM for tradisjonell kinesisk kampsport i Moskva i mai, og når Sebastian tok gull var det aller første gang Norge fikk en europamester i kadett-klassen. Øyvind stilte i veteranklassene for utøvere over 36 år, og kom på en meget respektabel 4. plass i klassen for lange våpen, forteller Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.

Kjenner EM på kroppen

I tillegg til EM-medaljen har Sebastian de siste to månedene mottatt to stipender, fra henholdsvis Franzefoss og Asker kommune. I forbindelse med utdelingen av sistnevnte stipend møtte Sebastian Statsmininster Erna Solberg, som også fikk en oppvisning i wushu.

Oppladningen til British Open har med andre ord vært hektisk, men både Sebastian og Øyvind gleder seg til å levere sitt beste i London.

– Det har skjedd mye de siste månedene, med stipendene Sebastian mottok, møtet med Statsministeren og ikke minst at han ble europamester. Jeg føler på meg at kroppen har vært ganske sliten etter EM, og jeg tror Sebastian har kjent litt på det også. Vi ser allikevel frem til å konkurrere, og jobber alltid for å gjøre det best mulig i konkurranser, forteller far Øyvind.

Ressurs på hjemmebane

Til tross for at både far og sønn konkurrerer og trener sammen synes ingen av de to at det blir for mye wushu på hjemmebane.

– Jeg synes det er veldig hyggelig å trene sammen med min sønn og resten av familien. Det blir en ting familien vår gjør sammen, og det setter jeg ekstra stor pris på. Sebastian sier at det noen ganger er irriterende at vi trener samme idrett, men andre ganger er det nyttig. Han føler at han har en wushu-ressurs hjemme og at han ikke trenger å henvende seg til treneren hver gang han lurer på noe, forteller Øyvind.

Den største utfordringen er ifølge far å holde nervene i sjakk når sønnen konkurrerer.

– Under konkurranser føler jeg at det er hardt for nervene når junior skal i ilden, og jeg er mye mer nervøs for ham enn meg selv. Det blir en utfordring for meg å fokusere på det jeg skal gjøre.

Til tross for planlagt ferie etter helgens konkurranse har både far og sønn som alltid treningsambisjonene på plass.

– Årets ferie blir for å besøke besteforeldre. Det blir tid til både familiehygge, bading, avslapning – og trening. Vår trener Kim Gibson har laget eget treningsprogram, som vi har tenkt å følge i hele sommer, avslutter Øyvind.

Vi ønsker Sebastian og Øyvind lykke til i British Open!