Embla (14) trener mot taido-EM

Publisert 22.07.2019
Redigert 05.08.2019

EM i taido arrangeres i Tampere, Finland den første uken i august. Taido er ikke av de største idrettene i kampsport-familien, men det kreves betydelig talent og innsats for å hevde seg i internasjonale mesterskap. Embla Högberg-Mathsson (14) fra Halden har både talentet og innsatsviljen, og bruker sommeren på å forberede seg til mesterskapet.

Taido stammer fra Okinawa og har røtter i tradisjonell karate. Idretten oppsto på 60-tallet, og praktiseres i dag i følgende land: Japan, Sverige, Finland, Portugal, Danmark, Norge, Frankrike, Storbritannia, Nederland, Australia, USA og Costa Rica.

Idretten er dermed en av de mindre kampsportene, men det internasjonale taido-miljøet er sterkt, og utøverne fra de europeiske landene ser frem til å konkurrere i Finland om kort tid.

Liten og aktiv klubb

Embla Högberg-Mathsson representerer Halden Taidoklubb, og skal konkurrerer i junior-klassen i EM. Halden Taidoklubb ble opprettet i mars 2011, og er for øyeblikket den eneste taido-klubben i Norge. Leif Nilsson er hovedinstruktør i klubben, og med flere tiårs erfaring med taido har han ansvaret for Emblas treningsopplegg frem mot mesterskapet.

– Til tross for at vi er en liten klubb er vi aktive internasjonalt, og har vært med på både EM og VM i taido tidligere. For kun to år siden deltok klubben i taido-VM i Japan.

Nilsson understreker viktigheten av å konkurrere internasjonalt for mindre klubber.

– Det er klart at det betyr mye for en klubb av vår størrelse å delta i denne typen mesterskap. Dette året blir Embla eneste deltaker fra Norge, men vi håper på å vokse i vårt nærområde. Vi håper selvfølgelig også at det vokser frem flere klubber i Norge, selv om vi setter pris på den gode kontakten vi har med svensk taido. Siden jeg har holdt på med taido siden 1997 er også kontakten med de øvrige landene med årene blitt svært god.

Låner skolens gymsal

Embla Högberg-Mathsson er i oppkjøring til junior-EM. Foto: Halden Taidoklubb.

I oppkjøringsfasen til EM trener Embla både sammen med trener Nilsson og på egenhånd.

– Embla kommer til å nedlegge et solid treningsarbeid frem mot mesterskapet. Vi trener tre økter i uken sammen, hvor vi jobber med både jissen (kamp) og hokei (mønster). Utover dette er det kondisjons- og styrketrening på egenhånd som gjelder.

Nilson er også takknemlig for skolens utlån av gymsalen i forberedelsene.

– Vi har vært heldige i sommer som har kunnet benytte skolens gymsal i forbindelse med treningene. Den er jo stort sett stengt i sommerferien, men på grunn av Emblas EM-deltakelse har vi fått benytte salen hele sommeren.

Alt er mulig

Som for junior-utøvere flest er fokus for Embla utvikling og konkurranse-tilvenning. Trener Nilsson er også mest opptatt av fremtiden men har samtidig tro på at Embla kan gjøre det godt allerede i Finland.

– Som Emblas trener ser jeg stort potensiale i henne, både i hokei (mønster) og jissen (kamp). Hennes sterkeste side er allikevel hokei – der tror jeg hun kan gå så langt som til finalen. Det kan selvfølgelig også gå bra i jissen. Der kan jo alt skje, sier en spent trener.

Vi ønsker Embla lykke til i EM!

Emne: ,