Debuterte med gull i wushu-EM

Publisert 02.05.2019
Redigert 14.05.2019

Hele 800 utøvere fra 30 nasjoner har den siste uken konkurrert i EM for tradisjonell kinesisk kampsport (kung fu) i Moskva. For aller første gang fikk Norge en europamester i kadett-klassen, når Sebastian Garau fra Asker gikk helt til topps.

Debutanten Sebastian Garau fra Oslo Wushu Team viste i sine to første grener at han hadde nerver av stål, og klarte å innfri arbeidsoppgavene sine godt.

– Før hans tredje start i klassen for doble våpen var vi allerede godt fornøyd med prestasjonen hans i mesterskapet. Men Sebastian fortsatte å overraske alle, inkludert sine russiske motstandere og kadetten tok et utrolig gull i klassen doble våpen, forteller trener Kim Gibson.

Stort øyeblikk

– Jeg har bare ledd og ikke forstått hva som har skjedd. Først under premieutdelingen dagen etter gikk det mer og mer opp for meg hva jeg hadde gjort. Det var stort å dele øyeblikket med pappa og mine nye venner fra andre land, sier gullvinner Garau.

Selv om han ble overasket er gullet allikevel ingen tilfeldighet. Garau bruker all sin tid på wushu sammen med sin far, som følger han opp på alle treninger og samlinger. For at faren skal kunne følge opp Sebastian har han selv begynt å trene wushu og er med på alle samlinger og konkurranser. Sebastian har medaljer fra Oslo Open, Nordic Open og Latvia Open, og har i tillegg vært på flere treningssamlinger i Kina. Her har han har trent med de beste i verden, forklarer Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.

Gledelig sølv

Den meritterte Milos Joksimovic, også fra Oslo Wuhu Team, deltok i tre tøffe seniorklasser, både med og uten våpen. Joksimonic nådde ikke helt opp i sine beste grener, men tok allikevel et svært gledelig sølv i klassen for sverdformer. Poengsummen 8.82 er knallsterk og det er en stor prestasjon å ta medalje i dette feltet. Russland vant klassen foran Milos.

– Sølv i denne klassen var et veldig overraskende resultat, siden jeg ikke hadde trent denne sverdformen like lenge som de andre grenene jeg deltok i. Jeg er selvfølgelig veldig fornøyd med å ha slått noen av verdens beste utøvere i denne klassen, sier Joksimovic.

Den regjerende Europamesteren og EM-medaljøren fra indre og moderne grener i fjor, Jonas Loe, gjorde dessverre noen enkle feil i sine fremste grener. Dette gjorde at Loe ikke nådde helt opp, men han fikk allikevel en flott 4. plass i lagklassen, sammen med Sebastian Garau.

Øyvind Garau (Sebastians far) stilte i veteranklassene for de eldre utøverne over 36 år. Han møtte tøff motstand, men kom på 4. plass i klassen for lange våpen. I tilsvarende klasse som hans sønn vant på yngre alderstrinn stilte det bare 3 utøvere for hans del, og Garau tok dermed hjem bronsen. Kadetten Lara Kutluca deltok i en rekke tøffe klasser og kommer hjem med en 8. plass som bestenotering.

Fin læringsprosess

Deltagelsen i EM har vært en fin læringsprosess for de norske utøverne from mot kommende mesterskap.

– Vårt store mål er EM i 2020. Men vi skal også delta i VM i Shanghai i oktober, og dette stevnet har gitt Jonas, som allerede er tatt ut, mange mentale verktøy å jobbe videre med. Allerede til helgen er det tilbake på jobb når vi har vår andre felles landslagssamling med Sverige, sier sportssjef Jacobsen.

– Vi i Norges Kampsportforbund er kjempefornøyde med resultatet i EM, og ikke minst i treningsarbeidet som blir lagt ned. For to år siden ble Norge best neste nasjon. I år stilte vi med nytt lag, og resultatene viser at landslagstrener Kim Gibson har gjort en kjempejobb.

Emne: , ,