Verdensstjerner på besøk: VM-oppkjøring på nytt landslagsanlegg

Publisert 29.04.2019

Det norske taekwondolandslaget har de siste årene jobbet målrettet for å kvalifisere seg til OL i Tokyo i 2020. Det neste viktige steget mot OL blir VM i Manchester i mai, og alle landslagsutøverne er nå samlet på det nye landslagsanlegget på Skullerud for å måle krefter mot noen av verdens beste utøvere.

Treningssamlingen, som fortsetter denne uken, er en av de viktigste taekwondosamlingene i Norge i senere år. Utøvere fra Frankrike, Kroatia, Hellas og USA deltar, og en av verdens mest kjente fightere, Aaron Cook (28), er en av gjestene. Cook er opprinnelig fra Storbritannia, men representerer nå Moldova. Han forbereder seg til sitt siste VM i hjembyen Manchester, og har altså valgt samlingen i Norge som den del av sin oppkjøring.

En viktig del av samlingen er kamptrening. Foto: Norges Kampsportforbund.

– Vi har aldri hatt så mange dyktige internasjonale utøvere på plass i Norge samtidig. Norges Kampsportforbund legger stor vekt på disse samlingene, og ønsker å avholde enda flere samlinger i årene fremover.

Kamptreningen som inngår gir både utøvere og dommere viktig erfaring. Norske taekwondodommere gjorde en flott innsats under samlingen. Under kamptreningen benyttet vi oss også av tribunelyd via høyttalere. Dette gjør kamptreningen enda mer realistisk, sier Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.

Innviet nytt anlegg

Landslagene for taekwondo og karate skal trene sammen ved anlegget fremover. Landslagsutøver i karate Ismail Bellemkhannate (h) besøkte samlingen denne helgen. Til venstre taekwondo-utøver Richard Ordemann. I midten Mikael Oguz, trener for taekwondolandslaget. Foto: Norges Kampsportforbund.

Samlingen som nå pågår er den første ved Kampsportsforbundets nye treningssenter på Skullerud. Her skal landslagene for karate og taekwondo trene to ganger daglig fremover.

– Det å leie eget treningssenter er for oss helt nødvendig. De store taekwondonasjonene har store og egnede treningssentre hvor utøvere bor og trener hver dag, under oppsyn av leger og fysioterapeuter. Dette er dette vi konkurrer mot internasjonalt, sier Jacobsen. Jacobsen drømmer om at Olympiatoppen får midler slik at man bygger ut Campus Sognsvann, men sier seg også godt fornøyd med hvordan de nye lokalene på Skullerud fungerte på denne samlingen.

Besøk av Koss i Jordan

Etter at taekwondo og karate ble olympiske idretter har det internasjonale nivået blitt svært høyt. Stadig flere nasjoner satser og investerer i taekwondo og karate som toppidrett. Dette betyr at hvis man har ambisjoner om å vinne medaljer i VM eller OL må man flytte til Oslo og bli en del av fulltidslaget, som får oppfølging av Olympiatoppen og av landslagsledelsen.

Det norske landslaget, som nå består av seks utøvere, har gjort nettopp dette. Satsingen til disse seks innebærer i tillegg til daglig og strukturert trening her hjemme i Norge også treningsreiser til andre land. Samlinger i utlandet bidrar til å sikre erfaring og viktig matching i de forskjellige utøvernes vektklasser. Som en oppkjøring til VM deltok derfor taekwondolandslaget på en lengre treningssamling i Jordan i påsken.

Det norske landslaget fikk verdifull matching mot dyktige utøvere fra Jordan i påsken. Foto: Norges Kampsportforbund.

På påskesamlingen fikk landslaget besøk av Johann Olav Koss, som var i Jordan i forbindelse med sitt arbeid med Right to Play. Koss var meget imponert over anlegget til Jordan, og understreket viktigheten av å samle ekspertise på ett sted, slik at utøverne kan ha fokus på å bli best mulig.

– Jeg synes det var svært interessant å møte de norske taekwondo-utøverne nå i deres oppkjøring til VM. Utøverne satt også tydelig pris på å være her, og å møte kvalitetsutøvere fra Jordan, sa Koss under sitt besøk.

Landslagssamlingen på Skullerud fortsetter med kamptrening på onsdag.

Se sparringsvideo med Richard Ordemann og Aaron Cook fra samlingen under