Taekwondo: Veien til OL starter i Bulgaria

Publisert 04.03.2021
Redigert 05.03.2021

OL-nærmer seg med stormskritt, og det norske taekwondo-landslaget satser for fullt mot kvalifiseringsstevnet i mai. Etter et år uten konkurranser blir det kritisk å opparbeide seg selvtillit de nærmeste månedene – de kommende ukene vil landslaget derfor delta på svært viktige rankingstevner i Bulgaria og Tyrkia.

Landslaget stiller først i Sofia Open 6-7. mars, før de reiser videre til Istanbul og Turkish Open neste helg.

– Begge de kommende stevnene er såkalte G1-stevner, som kan gi sårt tiltrengte rankingpoeng frem mot OL-kvalifiseringen senere i vår. Det er derfor som ventet store startfelt, med henholdsvis 916 påmeldte utøvere til Sofia Open og 1517 utøvere til Turkish Open, sier Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.

Viktig pekepinn

Landslagstrener David Cook melder at de norske utøverne vil møte sterk motstand, men bedyrer samtidig at det blir viktigere ting enn rankingpoeng å ta med seg fra disse konkurransene.

 – Deltakelsen i disse stevnene handler like mye om å få konkurransefølelsene tilbake, og få utøverne vant til de mentale prosesser som er helt avgjørende i konkurranser på høyt nivå.

Han sier videre at det er nødvendig for utøverne å ha gått gjennom disse mentale prosessene, få tilbake rutinene og få en pekepinn på hvor man ligger an før årets viktigste konkurranse: Europa-kvalifiseringen til OL i mai, som også avholdes i Sofia.

– Reisen og deltakelsen i Sofia vil være et verdifullt verktøy å ha med seg i den viktige tiden som kommer. Vi vet at den norske troppen har jobbet knallhardt under svært krevende forhold det siste året, og at utøverne ser frem til å igjen måle krefter mot verdenseliten, forteller Jacobsen.

Norge har også med utøvere fra rekruttlandslaget – her deltat Niklas Oguz(-58), Mari Nilsen(-73) og Kristian Borgen(-58). Tor Nilsen stiller som coach for disse utøverene, i tett samarbeid med landslagstrener Cook.

Den norske troppen i G1-stevnene:

Trener Dave Cook har med seg dette norske laget til Sofia og Istanbul:

 • Richard André Konopka Ordemann (26)
  Tøyen Taekwondo Klubb
  Klasse: Herrer -80 kg
  Olympisk WT-ranking: 8
 • Milos Pilipovic (19)
  Grorud Taekwondo Klubb
  Klasse: Herrer +80 kg
  Olympisk WT-ranking: 134
 • Sebastian Thune (20)
  Grorud Taekwondo Klubb
  Klasse: Herrer -68 kg
  Olympisk WT-ranking: 348
 • Eliza Frazier Haugen (21)
  Tveita Taekwondo Klubb
  Klasse: Kvinner +67 kg
  Olympisk WT-ranking: 56

De olympiske vektklassene for kvinner er -49 kg, -57 kg, -67 kg og +67 kg.
For menn er de olympiske vektklassene -58 kg, -68 kg, -80 kg og +80 kg.

Må sikre finaleplass i kvalifiseringsstevnet

Under årets OL i Tokyo vil taekwondo-konkurransen bestå av fire vektklasser for kvinner og fire vektklasser for menn. Hver vektklasse har 16 utøvere som kvalifiseres, enten gjennom verdensranking eller direkte kvalifiseringsstevner for hvert kontinent.

Blant de norske utøverne er Richard Ordemann med sin 8. plass den høyest rangerte på World Taekwondos rankinglister. Ordemann gjorde det svært godt før koronapandemien førte til frys i konkurranseaktivitet, og har blant annet vunnet et Grand Prix-stevne.

Det er kun topp 6 på WTs olympiske verdensranking som kvalifiseres direkte til OL. Per i dag må dermed både Ordemann og resten av det norske laget belage seg på full klaff i det europeiske kvalifiseringsstevnet i mai: Finaleplass i kvalifiseringsstevnet gir reise til Tokyo, da det kun er to utøvere i hver vektklasse som vil få OL-billett.