Reisebrev fra kadett-VM: Den eneste norske taekwondo-krigeren

Publisert 13.09.2023

I slutten av august deltok Norge med én utøver under årets kadett-VM i taekwondo kamp: Sarah Femer-Pedersen. Det ble en lærerik reise for både utøver og coach Jon Borgersen, som nå har skrevet en oppsummering av deres opplevelser i Sarajevo.

Reisebrev og oppsummering av kadett-VM i taekwondo 2023, Jon Borgersen, trener i Elvebyen Taekwondo Klubb

Det er første gang at noen fra klubben vår har kvalifisert seg og dermed kunne delta i VM.

Det var for sjette gang at kadett-VM ble avholdt og denne gangen i Sarajevo i Bosnia og Herzegovina. Det var 625 utøvere fra 65 forskjellige nasjoner som deltok. (Egentlig 75, men ikke alle fikk visa)

Ny forsøksordning

Nytt under dette Cadet VM var WT ønske om å teste ut BMI-klasser med høyde og vekt som gjeldende konkurranseklasser i stedet for bare vekt som er det normale og som vi er vant til. Altfor mye tid gikk med i forveien fra vår side til å forberede seg til dette nye opplegget og som vi absolutt ikke er noen tilhenger av. Noen dager ut i konkurransen ble det gjort en undersøkelse (muntlig) av en representant fra WT, tror hans navn var Kisam Kim. Jeg ble da spurt og fikk da uttrykt min mening. Da vi snakket sammen ble det sagt under samtalen at ca 40 nasjoner var negative til dette nye, mens resten ikke hadde noen mening eller var positive. Det viktigste for meg var å understreke de uheldige konsekvensene av et slikt opplegg som mest hensyntar de magre og ikke de som er naturlig tunge eller overvektige i det hele tatt. Taekwondo skal være for alle sies det, men det blir det ikke hvis dette nye skal videreføres.

Hotell og innkvartering

Vi kom ned allerede på torsdag 25.aug selv om Sarah ikke skulle konkurrere før på onsdag 30.aug. Litt sånn får å ta innover seg stemningen og føle litt på hele begivenheten. Det var to store kongresshotell som ble benyttet til innkvartering og arena. Hotel Hollywood og Hotel Hills. Såpass store hotell at de arrangerte en del bryllup samtidig som det ble arrangert VM 🙂

«Taekwondo-familie»

Begrepet «Taekwondo-familie» blir ofte brukt og det stemte veldig godt denne gangen også. Sarah klarte nemlig ganske tidlig å gjøre meg litt uegnet til trening ved å briste ribbeina mine på begge sider(!) og da måtte vi ha litt hjelp. Og hjelp fikk vi, av flere faktisk. En gammel bekjent fra mange tidligere konkurranser, Saimoore Sarsoza fra England, satte meg i kontakt med Bashkim Kimi Krasniqi fra Albania og som er trener for Sveits. Så da fikk vi trene sammen med utøvere fra både Sveits og Albania og litt Frankrike. Veldig hyggelig å få nye bekjentskaper og utveksle litt erfaringer og dele noen betraktninger rundt taekwondo i våre respektive land.

Foto: Jon Borgersen

Konkurransen

På selve konkurransedagen skulle vi møte Usbekistan i vår første kamp. Vi fikk forberedt oss godt og vi følte oss klare. Men det er selvfølgelig nerver med i spillet og selv om jeg jobbet med spenningsregulering og mange triks, så ble det litt for høye skuldre og det gikk ikke slik vi hadde håpet. Tapet var ergerlig, men det var ikke utklassing. Tapte første med 3-0 (og hvor jeg mistet kortet på et, for meg; opplagt treff i visiret) Men Sarah vokser på dette og da de verste frustrasjonstårene var tørket bort kom smilet tilbake og vi kunne se fremover igjen. Jeg tror at alle som deltar på slike store konkurranser får en mental boost og kommer på andre siden mye sterkere. «Jeg har faktisk deltatt i VM» blir et aldri så lite mantra 🙂

Uttakskriterier

Kriteriene for uttak synes jeg i grunn er helt greie og med rett trening og innsats så er det innenfor.

Kriteriene er/var: 1 medalje med minimum 2 kamper vunnet eller 2 medaljer med minimum 1 kamp vunnet. Vi oppnådde dette med å vinne bronse i Spansk Open og gull i Tirana Open

Håp/ønske

At Sarah Femer-Pedersen er den eneste fra Norge som har klart å kvalifisere seg til VM og EM i år er litt leit. Jeg håper at det etter hvert kommer flere til fra andre klubber slik at vi i fellesskap kan bygge opp et godt kadett-team som igjen da kan hjelpe hverandre frem.

– Jon