Norsk taekwondo med kjempeprestasjon

Publisert 09.02.2023
Redigert 06.03.2023

Nyvinningen European Games organiseres av de europeiske olympiske komitéene og er et multisport-arrangement på linje med sommer-OL, kun for de europeiske nasjonene.

Det har aldri blitt kvalifisert flere norske kampsportutøvere til European (Olympic) Games. Nesten hele fulltidslaget i taekwondo er nå innstilt gjennom verdensrangeringen, der kun de 13 beste utøverne i Europa er kvalifisert.

Kun to utøvere med forrige gang

Sist taekwondo var på European Games-programmet var i Baku 2015. Da var det to norske utøvere kvalifisert; Tina Røe Skar og Richard Ordemann, som begge tapte sine kvartfinaler. Begge utøverne kvalifiserte seg senere også til sommer-OL i henholdsvis 2016 og 2020(21).

I år har hele syv norske utøvere klart kvalifiseringskravene gjennom europa-ranking. Nesten hele fulltidslaget med Richard Ordemann i spissen er kvalifisert.

– Mye av denne fantastiske fremgangen til Norge skyldes den fanatiske jobben som de nye trenerne og den nye fysiske trenerne har gjort og ikke minst støtten fra Olympiatoppen og fra Summit 2024, sier sportssjef Dag Jacobsen i Norges Kampsportforbund.

Jacobsen avslutter:

– Vi har fortsatt håp om å kvalifisere flere norske utøvere, under kvalifiseringsstevnet til European Games. Dette arrangeres i Romania fra 7.-9. april hvor vinnerne av hver klasse får billett til European Games.

Olympiatoppen med endelig uttak

Målet nå er at alle utøverne presterer godt nok gjennom vårsesongen så de blir tatt ut til European Games, da det er Olympiatoppen som står for det endelige uttaket av utøvere og støtteapparat, på lik linje med et OL-uttak.

– En annen målsetting er at Richard skal få revansje fra forrige gang, og at alle utøverne skal kjempe om medaljer og skaffe seg viktige rankingpoeng i forhold til sommer-OL i Paris 2024. Utøvere som er rangert blant de fem beste i sin OL-klasse per 31.desember 2023 vil være kvalifisert til Paris 2024 slik at rankingpoeng fra European Games vil være svært viktige, sier sportssjef Jacobsen.

Norske utøvere kvalifisert gjennom ranking

  • Amina Hammich, Grorud Taekwondo klubb, kvinner -53 kg
  • Karoline Gjelsvik, TIF Viking Taekwondo (Bergen), kvinner -62 kg
  • Mari Romundset Nilsen, Aure Kampsportklubb, kvinner -67 kg
  • Eliza Frazier Haugen, Tveita taekwondo klubb,  kvinner -73 kg
  • Sebastian Thune, Grorud Taekwondo klubb, herrer -74 kg
  • Richard Andre Ordemann, Tøyen taekwondo klubb, herrer -80 kg
  • Milos Pilipovic, Grorud Taekwondo klubb, herrer +87 kg