Innledet året med yoga-camp

Publisert 12.01.2018

For det norske landslaget i taekwondo ble 2017 avsluttet med Richard Ordemanns historiske deltakelse i prestisjeturneringen Grand Slam. Utøvere og trenere har allerede begynt arbeidet med å ta nye steg i 2018, og innledet året med en samling på Nøsen Yoga og Fjellhotell i Valdres 5.-7. januar.

Taekwondo-landslaget har det siste året samarbeidet med yoga-trener Alexander Medin, og begynte allerede i fjor å planlegge en mulig innledning på 2018 på Medins yoga-retreat i Valdres.

Støttet av Olympiatoppen

Medin har undervist yoga rundt om i verden i over 20 år, har mastergrad i sanskrit og indiske religioner og har tilbrakt mange år i India med fordypende studier. Medin skriver flittig om yoga, og har blant annet oversatt Yoga Sutras og Bhagavad Gita til norsk. Medin har selv kampidrettsbakgrunn og NM-gull i boksing, i tillegg til erfaring som ballettdanser.

Samarbeidet med Medin er støttet av Olympiatoppen, og sportssjef Dag Jacobsen i Norges Kampsportforbund er svært positiv til landslagets samarbeid med Medin.

– Vi er glade for at Olympiatoppen har støttet prosjektet, da vi vet hvor viktig det er å tenke nytt. Vi har hatt stort utbytte av samarbeidet med Medin allerede, og satt pris på anledningen til å innlede 2018 på Nøsen, sier Jacobsen.

 – Føler meg mer fleksibel

Ikke alle utøverne hadde kjennskap til yoga før treningen med Medin, og kunne derfor ta med seg ny kunnskap fra samlingen på Nøsen.

– Jeg visste ikke så mye om yoga før treningen med Alex. Det jeg kunne fra før var enkelte øvelser, og jeg visste at yoga er en måte å finne ro med seg selv. Fysisk sett føler jeg meg mer fleksibel av å gjøre yoga, samtidig som jeg får utfordret styrken ved å balansere i de ulike posisjonene. Det viktigste mentale utbyttet er at jeg bedre kan kontrollere tankene mine i stressende situasjoner, sier landslagsutøver Randi Dyngeland.

Utøverne ser frem til å kunne dra nytte av yoga i mesterskapssammenheng. Det første store mesterskapet for laget blir EM i Russland i mail.

– Fysisk sett føler jeg meg mer fleksibel av å gjøre yoga, sier Randi Dyngeland, her i fine omgivelser på Nøsen Yoga og Fjellhotell. Foto: Privat.

– Jeg kommer til å bruke yoga som en del av oppvarmingen på konkurransene, for å minne meg selv på at det er det samme som treningen jeg gjør hjemme, sier Randi, som påpeker at hun gjerne vil fortsette med yoga, da hun føler at hun vokser på treningen både mentalt og fysisk.

Tunge treningsøkter

Også utøver Marie Magnus stiller seg positiv til yogatreningen med Medin, og setter pris på både det mentale og fysiske utbyttet.

– Før vi trente med Alex hadde jeg bare trent yoga én gang før, og det var ikke noe for meg. Tempoet var mye roligere, og det var mer fokus på «å finne sin indre ro», noe jeg ikke helt hadde et talent for. Jeg har nå først og fremst blitt mer bevisst på pusten min, og jeg føler jeg nå kan bruke pusten til å slappe av. Fysisk er nok det største utbyttet at jeg er blitt mye mer fleksibel i ryggen! Jeg har i perioder slitt litt med at jeg kan bli veldig spent i ryggen, men etter vi begynte med yoga har jeg ikke kjent på det en eneste gang, forteller Magnus.

– Det som har overrasket meg mest med treningen er hvor vanskelig det er å holde noen av posisjonene, i tillegg til hvor støl jeg har blitt i hele kroppen. Ukene vi hadde yoga med Alex inkludert i treningen i fjor er de tyngste treningsukene jeg noensinne har hatt, forklarer Magnus, som satt stor pris på å innlede året med en treningshelg på Nøsen.

– Det var helt fantastisk flott oppe på Nøsen! Det å bli så godt tatt vare på i så flotte omgivelser var helt magisk. Samtidig fikk vi mange bra yoga-økter, og alle på laget var veldig fornøyde med oppholdet.