Informasjon om ny sportslig plan for WTF-Taekwondo kamp

Publisert 10.06.2012
Redigert 29.07.2015

Torsdag den 7. juni arrangerte Norges Kampsportforbund informasjonsmøte for trenere og ledere innen WTF Taekwondo kamp om den nye sportslige planen som skal implementeres.

Siden Olympiatoppens utviklingsfilosofi for morgendagens utøvere er grunnlaget for forbundets sportslige plan holdt Åke Fiskestrand fra Olympiatoppen et foredrag om Olympiatoppens utviklingsfilosofi.

Med utgangspunkt i de økonomiske rammer, langtidsplanen som ble vedtatt på forbundstinget 3. juni 2012 og med bakgrunn i det evalueringsarbeidet som forbundet har gjort i samarbeid med Olympiatoppen, er det nå laget en ny og bedre sportslig plan for taekwondo kamp.

Når det gjelder mønster vil det bli startet opp et utviklingsprogram i samarbeid med det nye seksjonsstyret etter sommerferien.

Noen av hovedpunktene i programmet:
Hovedmålsettingen med utviklingsprogrammet er å få frem seniorutøvere som er fysiske og tekniske gode, som er selvstendige, og som har den rette toppidrettskulturen. Det legges opp til et forpliktende langsiktig samarbeid mellom utøver, trener, klubb, foresatte og forbundet.

Alle utøvere som er med i programmet vil få en systematisk oppfølging.

Når det gjelder kadetter og juniorer skal fokus endres fra resultatorientering til utviklingsorientering.

For å bedre kommunikasjonen og koordineringen skal det opprette ett trenerform. To kontaktpersoner skal velges ved første trenerforum.

Alle kadetter og juniorer og seniorer som oppfyller kravene og som har ambisjoner, kapasitet og vilje kan gjennom et forpliktende samarbeid være med i programmet.

Kadetter
Når det gjelder kadetter vil det bli startet opp et program med faste samlinger med teknikktrening, basis og kunnskapstrening. Alle utøvere mellom 13 og 14 år kan delta. Jesper Rosen er ansvarlig for kadettopplegget. Jesper Rosen har en bachelorgrad i idrett. Han har med sine år på det danske landslaget i taekwondo 3 EM-gull, 2 VM-sølv, gull i world cup og har deltatt i OL.

Juniorer
Når det gjelder juniorer kan alle mellom 15 og 17 år som oppfyller kravene søke om å bli med. Det kommer et eget skjema som utøveren må fylle ut i samarbeid med klubbtrener/klubbleder og foresatte. Her vil det bli faste nasjonale og regionale samlinger, samt internasjonale samlinger. Når det gjelder uttak til mesterskap vil det bli lagt vekt på flere parametre enn kun resultater.

Organisering av juniorsamlinger
Mikael Oguz vil være ansvarlige for Østlandet. Miguel Lehmann vil være ansvarlig for vestlandet. Ståle Børseth vil være ansvarlig for Midt-Norge. Stig Kramer vil være trener for de nasjonale samlingene.Raik Tietze vil være prosjektleder for kadett og junior programmet.

Raik Tietze har hovedfag i idrettsvitenskap og er spesialist innen toppidrett for kampsport. Han var trener for jujutsu-laget som vant VM- og EM-gull og har selv vært verdensmester i jujutsu. Raik er ansvarlig for talentutviklingen i forbundet. Han har også vært med i faggruppen til NIF som har utarbeider ny trener-utdanning for hele norsk idrett.

Stig Kramer han vært landslagstrener for seniorlaget til Norge fra 2006 til 2012. Før dette har han vært assisterende landslagstrener i Danmark. Stig Kramer har i over 10 år studert taekwondo i Korea og han har deltatt i 2 OL som trener.

Mikael Oguz er i dag assisterende landslagstrener, og var tidligere juniorlandslagstrener i taekwondo i fem år. Mikael er utdannet spesialist innen trening fra USA og utdannet innen fitnesstrening. Til daglig er han hovedtrener for Grorud Taekwondo klubb

Ståle Børseth er  Utdannet pedagog ved Høyskolen i Sør-Trøndelag og Internasjonal topptrener ved Olympiatoppen/NTNU. Jobber som Sportssjef ved Total Consult Trening og Elitetrener for TKD Team Heimdal sitt konkurranselag. Har tidligere vært Juniorlandslagstrener (2007-2009), samt talenttrener i samme periode.

Miguel Lehman er tidligere landslagsutøver med sterke nasjonale og internasjonale resultater. Som trener har han blant annet deltatt som trener i OL-oppkjøring i 2000 hvor Trude Gundersen vant OL-sølv. Til daglig er han taekwondo trener i TIF Viking i Bergen.

Seniorsatsning
Alle seniorer som oppfyller kravene og som har ambisjoner, kapasitet og vilje kan søke om å komme på seniorlaget. Det kommer et eget skjema som utøveren må fylle ut i samarbeid med klubbtrener/klubbleder.

Hvis utøveren klarer opptakskravene vil han/hun bli skannet fysisk og psykisk. På bakgrunn av testen vil det bli utarbeidet en utviklingsplan for den enkelte utøver med et program som utøveren i samarbeid med klubbtrener og landslagstrener må følge.

Ny landslagstrener for seniorlandslaget fra 1.9 2012 er Dr. David Philip Cook (36) fra England. Han har i dag et proffesorat ved Southbank universitet i London og er trener for universitetslaget til England i Taekwondo. I tillegg er han personlig trener for flere internasjonale elite utøvere.

Den nye landslagstreneren vil ha et tett samarbeid med de som er ansvarlige for kadetter og juniorer slik ar vi har en rød tråd i utviklingen.

Foredraget til Åke Fiskestrand fra Olympiatoppen

Olt, utviklingsfilosofi høst 2011, åf

View more presentations from Norges Kampsportforbund.
Foredraget til Raik Tietze fra Norges Kampsportforbund