Historiske gullmedaljer i EM taekwondo mønster

Publisert 08.05.2017

Historiske gullmedaljer: To gull av to mulige for Norge i EM taekwondo mønster
Norge har aldri tidligere vunnet individuelle gullmedaljer i taekwondo-EM, men fikk i dag to europamestere. Norge deltok med to utøvere i mesterskapet. Begge innfridde til gangs med individuelle gullmedaljer i sine respektive klasser.

Nina Bansal fra Tveita Taekwondo klubb ble europamester i kvinneklassen, mens Joachim Wien fra Elvebyen Taekwondo klubb ble europamester i herreklassen. Europamesterskapet i Taekwondo mønster ble arrangert på Rhodos i Hellas med hele 545 utøvere, og trener Thomas Jensen er mektig imponert over både Wien og Bansal sine prestasjoner denne helgen.

– Både Nina og Joachim gikk det beste jeg noen gang har sett, og fremsto utrolig sterke hele veien, sier Jensen.

Enorm prestasjon

Joachim Wien møtte Alexandros Frantzis Barmpas fra Hellas i første runde. Dette ble en kamp som Wien vant lett. I andre runde møtte Wien regjerende europamester Frans Salmi fra Finland. Til tross for solid motstand fra en merittert utøver ble dette allikevel også en solid seier til nordmannen. I semifinalen ble motstanden enda tøffere når Wien skulle ut mot Jessy Berghoult fra Nederland. Berghoult var en av forhåndsfavorittene til å ta gull, men også han måtte gi tapt mot en Wien i storform. Wiens finalemotstander ble Marino Borras fra Spania.

– Borras har tidligere flere medaljer fra EM og VM, og vi forventet naturligvis derfor knalltøff motstand, men Joachim var utrolig sterk og vant med klar margin. En helt fantastisk prestasjon, stråler trener Jensen.

Overlegen bragd av Bansal

Nina Bansal møtte Astrid Dinesen fra Danmark i første runde, en runde hun vant klart. I neste runde møtte hun en av forhåndsfavorittene i Serim Olgun fra Tyrkia. Bansal leverte her utrolig godt og vant klart. I kvartfinalen var motstander Petra Novotina fra Tsjekkia. Dette ble også en runde hvor Bansal dominerte og vant med god margin. I semifinalen slo Bansal Maria Skryabina fra Russland, før hun vant en klar finaleseier mot nok en russisk kvinne; Svetlana Alekseenko.

– Dette var rett og slett en overlegen bragd av Nina, og det sterkeste jeg har sett henne levere i et mesterskap, sier Jensen.

Både Bansal og Wien har medaljer fra forrige EM, hvor de sammen vant de gull i mix-klassen, og Wien tok bronse i de individuelle konkurransene.

Også trenere på toppnivå

Både Wien og Bansal er også trenere på toppnivå: Bansal er ansatt som ny landslagstrener fra neste år, mens Wien nylig ble ansatt som trener for det nye rekruttlaget i nettopp taekwondo mønster. På planen for de to fremover står trenergjerningen også sentralt – allerede 25. mai skal de to arrangere samling for det nye rekrutteringslaget som er etablert.

Stolt sportssjef

Sportssjef Dag Jacobsen i Norges Kampsportforbund sier at han er utrolig stolt av den historiske prestasjonen Bansal og Wien leverte denne helgen.

–  Dette er selvfølgelig ingen tilfeldighet; både Nina og Joachim har over flere år trent utrolig mye, strukturert og målbevisst. Begge er utøvere med svært stor indre motivasjon, og begge søker etter det perfekte. I påsken var de på treningssamling i Sør-Korea for å trene med de beste i verden. De trener mye med internasjonale dommere som gir de tilbakemeldinger på hva de bør jobbe ekstra med. Vi i Norges Kampsportforbund er utrolig glade på Nina og Joachims vegne, og stolte av å kunne sende utøvere av deres kaliber til internasjonale mesterskap.