Åpent online-stevne i taekwondo mønster

Publisert 07.05.2020
Redigert 11.05.2020

I korona-perioden tenker både klubber og nasjonale og internasjonale idrettsforbund nytt, og online-konkurranser er nå lansert av flere aktører. I disse dager arrangerer World Taekwondo Europe (WTE) i samarbeid med mediekanalen MASTKD og utstyrleverandøren Daedo for første gang onlinekonkurranse i taekwondo mønster, hvor utøvere fra hele verden kan delta. Flere norske utøvere deltar, og konkurransen kan følges via YouTube, Facebook og Twitter.

Online-konkurranser har blitt etablert av flere aktører nå i korona-perioden. I april arrangerte Sportdata sitt første online-stevne for kata-utøvere, og nå har også World Taekwondo Europe introdusert online-konkurranser for mønster. Fem norske utøvere deltar i konkurransen som nå pågår. Stevnet avsluttes 10. mai.

Fra Norge deltar følgende utøvere:

  • Jens Grambo, Røa Kampsportklubb i klassen kadett herrer
  • Kristine X. Ulfsnes, Tong Ir. Taekwondo klubb, kadett kvinner
  • Thea Andrine S. Tandberg, Hamar taekwondo klubb, kvinner junior
  • Klaarika Siirak, Røa Taekwondo klubb, senior kvinner
  • Nina Bansal, Tveita Taekwondoklubb, U40 kvinner.

Godt å kjenne på konkurransenervene

Thea Tandberg er i semifinalen i det pågående stevnet. Foto: Privat/Facebook.

En av Norges utøvere i stevnet, Thea Andrine S. Tandberg (16), er klar for semifinale, og nyter følelsen av å være tilbake i konkurranse. Tandberg er en av flere unge og lovende norske mønster-utøvere, og har de siste årene konkurrert både i Norge og utlandet. Online-konkurransene er ifølge Tandberg er kjærkomment tilbud i en krevende periode også for idrettsutøvere.

– Når idrettslig aktivitet i Norge ble avlyst gikk jeg fra å trene fast med forskjellige trenere og medelever på Wang, i klubben og på landslagssamlinger til å bare ha egentreninger. Jeg har vært heldig som har hatt online-undervisning på skolen, men det blir jo ikke det samme, og det var derfor veldig positivt at det nå ble lansert online-konkurranse. Selv om dette var helt ukjent var det godt å kjenne på at det endelig skulle skje noe igjen, forteller Tandberg, som påpeker at hun forberedte seg til konkurransen som om det var en vanlig konkurranse.

– Dette er selvfølgelig noe jeg har savnet! Det var godt å komme i gang og ikke minst kjenne på konkurransenervene igjen. Når man er vant til å konkurrere, blir det tomt når all aktivitet forsvinner, avslutter Tandberg.

1200 utøvere fra 75 nasjoner

Totalt er over 1200 utøvere fra 75 nasjoner påmeldt konkurransen, og utøvere konkurrerer gruppevis. Hver utøver må laste opp filmer etter hvert som de går videre i konkurransen. Totalt vil 33 dommere avgi poeng etter hvert som utøverne konkurrerer.

Mønstrene kan gås inne eller ute, såfremt hele kroppen må være synlig i filmen som lastes opp. Hver utøver må gå to obligatoriske mønster. Etter at alle har gått, går 50 prosent av utøverne videre til neste runde. I neste runde skal de gås to nye obligatoriske mønster, og de åtte beste går til finalen. I finalen må hver utøver gå to nye obligatoriske mønstre, og utøveren med høyest poengsum vinner.

Starten på en spennende utvikling

Sportssjef i Norges Kampsportforbund, Dag Jacobsen, er svært positiv til introduseringen av online-stevner, og glad for at også norske deltakere melder seg på.

–  Selv om onlinekonkurranser aldri vil kunne erstatte fysiske stevner tror jeg at vi kun har sett starten på en spennende utvikling på dette området, sier Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund, som også kan fortelle at det snart skal arrangeres online-EM i wushu.

Du kan følge stevnet HER.