WKF: Marion Wester (14) med historisk online-seier

Publisert 27.04.2020

I korona-perioden har idrettsorganisasjoner verden over sett på nye løsninger både når det gjelder trening og konkurranseavvikling. Forrige uke ble verdens første online-konkurranse i kata (mønster karate) avholdt. Unge Marion Wester (14) fra Mizuchi Karateklubb gikk hele veien til topps, til tross for sterk konkurranse fra eldre utøvere.

Flere nasjonale forbund ser nå på mulighetene for å arrangere online-konkurranser i mønster for karate og taekwondo. Forrige uke ble altså den første online konkurranse i kata arrangert. Konkurransen ble arrangert av Sveits, og er den første av flere online-konkurranser i kata som skal avholdes fremover. Totalt 53 nasjoner deltok, og deltakelse var begrenset til 32 utøvere i hver klasse.

Online-konkurransene gjennomføres ved at utøvere sender inn videoer av sin kata innen en gitt tidsfrist. Deretter bruker dommerne et døgn på å avgjøre hvem som går videre. Utøverne som går videre, får et nytt døgn på å lage video av en ny kata. Slik fortsetter konkurransen hele veien frem til en finale mellom to utøvere i de forskjellige klassene, som er delt inn i henhold til alder.

Måtte konkurrere mot eldre utøvere

Marion Wester har sin unge alder til tross allerede oppnådd svært gode resultater. Hun tok blant annet NM-gull i U14-klassen i 2019 og i U16-klassen i NM 2020, avholdt tidlig i mars.

– Marion har også allerede vunnet internasjonale stevner i Danmark og Sverige, samt tatt medaljer i andre større internasjonale stevner. I dette stevnet skulle hun egentlig ha konkurrert i U15-klassen, men fikk kun plass i U18- klassen, forteller hovedinstruktør i Mizuchi Karateklubb, Geir Valentin Henriksen.

Oppmuntring for hele kata-Norge

Henriksen sier seg svært fornøyd med Westers resultat og innsats i konkurransen.

– Marion slo i første runde en jente fra USA. I andre runde møtte hun en jente fra Kroatia, og i tredje runde en jente fra Iran. I både semifinalen og finalen ventet fransk motstand – i finalen fikk hun bryne seg på Frankrikes landslagsutøver i klassen U18. Den franske jenta har 9. plass fra junior-EM både i 2019 og 2020, og er ranket som nr. 41 i verden. Sett i lys av at nivået i kata de senere årene er blitt meget høyt, er det at Marion vant her en av de største bragdene i norsk kata-historie, sier Henriksen, som håper at seieren vil inspirere hele kata-Norge.

–  Dette var rett og slett en fantastisk oppmuntring for det norske kata-miljøet, hvor Marion viser at det er fullt mulig å yppe seg mot de beste i verden, avslutter en fornøyd Henriksen.

Emne: ,