Ungdoms-OL i Dakar 2026: Vi søker klubber og utøvere

Publisert 11.02.2022

Er du taekwondo, karate eller wushu utøver som drømmer om å delta i ungdoms-OL? For første gang i historien har kampsportforbundet med tre idretter i ungdoms-OL (Youth Olympic Games) som arrangeres i Dakar i 2026.

*Norges Kampsportforbund er for øyeblikket suspendert av World Karate Federation. Inntil videre kan norske karate-utøvere konkurrere under nøytralt flagg i offisielle WKF-stevner og planlagt landslagsaktivitet gjennomføres derfor som normalt.

Sportssjef i Norges Kampsportforbund, Dag Jacobsen, sier at forbundet nå planlegger å starte et utviklingsprosjekt for utøvere og trenere innen disse tre idrettene. Prosjektet vil inneholde spesifikk trening, oppfølging og fellessamlinger. Trenere som har med utøvere i prosjektet vil få egen oppfølging og kan få tilbud om trener 3-kurs, en utdanning som er viktig for økt kompetanse om målrettet talentutvikling. Trener 3-kurset starter i slutten av april og vil besta å fem samlinger over 1,5 år.

Utøverkrav for deltakelse

Ungdoms-OL er for utøvere fra 15-18 år, men det er hver enkelt idrett som bestemmer sine respektive aldersklasser.  I tidligere ungdoms-OL har taekwondo har operert med 16-18 år (det året man fyller), karate 16-17 år og wushu 15-17 år. Det vil si at utøverne i prosjekt Dakar 2026 må være 11-14 år i 2022 (født 2008-2011), avhengig av idrett.

Utøver og klubb må være villig til å prioritere det som er nødvendig og følge en avtalt utviklingstrapp. Dette betyr flere ukentlige idrettssspesifikke og fysiske økter.

Utøverne må også delta på internasjonale stevner og samlinger, med støtte fra både klubb og foresatte.

Dakar 2026

Ungdoms-OL i Dakar skulle vært arrangert i 2022, men ble flyttet til 2026 grunnet pandemien. Det er totalt 35 idretter fordelt på 244 medaljeøvelser i Dakar 2026.

Konkurranseklasser i karate
Kumite kvinner: -53 kg, -59 kg, +59 kg
Kumite herrer: -61 kg, -68 kg, +68 kg
Kata er ikke på programmet.

Konkurranseklasser i taekwondo
Kamp kvinner: -44 kg, -49 kg, -55 kg, -63 kg, +63 kg
Kamp herrer: -48 kg, -55 kg, -63 kg, -73 kg, +73 kg
Lagklasse: Mix team (ny øvelse)
Poomsae er ikke på programmet.

Konkurranseklasser i wushu (kung fu)
Taolu kvinner: Changquan, Gunshu, Taijiquan, Taijishan
Taolu herrer: Changquan, Gunshu, Taijiquan, Taijishan
Sanda er ikke på programmet.

Uttakskrav

Nåløyet for å komme til både ordinære og ungdoms-OL er trangt og det krever mye av både utøvere og omgivelsene rundt for å oppnå OL-drømmen. Sportssjef Dag Jacobsen er likevel optimistisk og ser frem til å støtte unge talenter på veien dit:

– Det er tøffe kvalifiseringskrav til ungdoms-OL, men kampsportforbundet liker ambisiøse mål og har i nærmere 30 år hatt et tett samarbeid med Olympiatoppen. Takket være dette samarbeidet har Norge klart å kvalifisere seg til nesten samtlige sommer-OL siden 2000 i Sydney hvor taekwondo var med for første gang. Forbundet har to to sølvmedaljer, en femteplass, en kvartfinaleplass i OL, samt gull i ungdoms-OL. Forbundet besitter stor OL- kompetanse som skal brukes på veien mot Dakar 2026. Ved hjelp av målrettet og systematisk utviklingsarbeid og talenter som er villige til å satse det som er nødvendig skal det være mulig å kvalifisere seg til Dakar og kjempe om medaljer.

Påmelding

Kampsportforbundet ønsker nå i første omgang og kartlegge hvilke utøvere, trenere og klubber fra taekwondo, karate og wushu som ønsker å være med. Påmelding innen 15. februar 2022. Påmeldte utøvere og klubber vil få nærmere beskjed rundt oppstartssamling og informasjonsmøte.