Fullkontakt karate: Vellykket kvinnesamling avholdt

Publisert 30.10.2019

19.- 20. oktober arrangerte Gandsfjord Karateklubb og karate-seksjonen i Norges Kampsportforbund treningssamling for jenter og kvinner innen fullkontakt karate.

– Hensikten med samlingen var å skape et samlingspunkt for jenter og kvinner innen fullkontakt karate. I tillegg ønsket vi med samlingen å bidra til økt samhold og rekruttering blant kvinnelige karate-utøvere i Norge sier Line Svendsen i Gandsfjord Karateklubb og karate-seksjonen.

Stor variasjon

Totalt 35 kvinner deltok på samlingen. Foto: Line Svendsen.

Totalt 35 kvinner var påmeldt samlingen. Til tross for stor spredning i både alder og beltegrad på utøverne, klarte instruktørene å tilrettelegge så alle fikk brynt seg på øktene. Alle instruktørene var kvinner med tilknytning til fullkontaktmiljøet.

Lørdag morgen fikk Annbjørg Salte fra Gandsfjord Karateklubb æren av å starte første trening.

– Salte er yogainstruktør, og holdt en oppvarmingsøkt med yoga. Deretter overtok undertegnende, og holdt en økt med parøvelser for at utøverne skulle bli bedre kjent.

Neste kvinne ut var Anita Andersen fra Lørenskog Karateklubb, som holdt en litt annerledes selvforsvarsøkt.

– Anita fokuserte på selvtrygghet mer enn selvforsvar, på det psykiske som ligger bak en overgrepssituasjon og hvordan en kan unngå å havne i en slik situasjon, forklarer Svendsen.

Ny og ukjent treningsform

Karen Veronica Olufsen fra Bryne Karateklubb holdt lørdagens siste økt. Olufsen er en erfaren fighter og har konkurrert i flere år, og økten bar preg av denne erfaringen. Siste økt inneholdt både tekniske øvelser og fri sparring.

Søndag morgen holdt Jannikke Berger fra Bergen Karate- & Kampsportklubb en økt med bodycombat. Berger er sertifisert instruktør og utøverne fikk prøve en fartsfylt og ny – og for de fleste ukjent – treningsform.

– Bryne Karateklubbs Linn E. Reiestad fikk æren av å starte treningssamlingens siste økt. Reiestad har, i likhet med Olufsen, konkurrert aktivt. Reiestad er Norges første, kvinnelige mattedommer i fullkontakt karate, og brukte dommererfaringen til å holde en teknisk kampøkt, forteller Svendsen, selv som avsluttet siste trening med flere par- og lagøvelser før deltakerne fikk roet ned pulsen med uttøying.

Frister til gjentakelse

Etter den siste treningen fikk alle deltakerne og instruktørene en liten gave som minne om treningssamlingen, som muligens ikke vil bli den siste seksjonen arrangerer av denne typen.

– Tilbakemeldingene har stort sett vært positive, og flere har allerede ytret ønske om en gjentakelse, avslutter Svendsen.