Egen gruppe for Downs syndrom med støtte fra Stiftelsen Dam

Publisert 16.03.2022
Redigert 17.03.2022

Med prosjektet «Indkludering av barn med Downs syndrom på karate-stevner» mottok Sarpsborg Karateklubb kr 500 000,- i støtte under Stiftelsen Dam sin tildeling av midler til helsefremmende prosjekter.

Les mer om Stiftelsen Dam og hvem som fikk tildelt midler for helse høst 2021 her.

Egen gruppe for elever med Downs syndrom

Hovedinstruktør og pioner for prosjektet, Juan Guillermo Lopez, forteller at han først og fremst er glad for at disse barna nå blir sett.

– Vi startet faktisk med egne treninger for barn med Downs syndrom før koronapandemien. Jeg holdt selv timer for disse barna på deres lokale skole og etter hvert tok vi de også inn som en del av barnetreningen i klubben. Dette har gitt også de andre barna mye og vi ser de tar et ekstra ansvar og har mye omsorg for barna med Downs syndrom. Når vi fikk mange nok startet vi også en egen Downs-gruppe, sier Lopez.

Dessverre satte pandemien en stopper for disse timene, da personer med Downs syndrom er i risikogruppen og i stor grad måtte isoleres fra samfunnet. For å ytterligere kunne legge til rette for denne målgruppen og ha et overordnet mål for fremtiden, ble tiden under pandemien brukt godt med planlegging av hvor man ønsket å gå med denne gruppen når samfunnet åpnet igjen.

Klubben har brukt kompetanse og erfaringer gjennom blant annet landslagsutøver og student ved idrettshøgskolen Adrian Lopez (Juans sønn), men manglet økonomien til å kunne gjennomføre prosjektet som ønsket. Den siste brikken ble dermed å få økonomiske ressurser til å kunne gjennomføre dette ambisiøse prosjektet, som vil kreve store ressurser av klubben. Dette førte til at søknaden som gikk til stiftelsen Dam via kampsportforbundet og Norges Idrettsforbund ble innvilget og klubben gleder seg til å komme i gang med prosjektet.

– Etter lang tid borte fra hverandre er det utrolig motiverende å nå endelig, med støtten fra stiftelsen Dam, kunne starte opp med et videreutviklet og forbedret tilbud til karate-utøvere med Downs-syndrom hos Sarpsborg Karateklubb, sier landslagsutøver Adrian Lopez.

Adrian viser stor kjærlighet til sine elever og det er tydelig at den er gjengjeldt, med et ektefølt engasjement.

Mål: Egne kata-klasser for Downs syndrom

Prosjektbeskrivelsens endelige mål er at man i løpet av en to års periode skal kunne stille med utøvere i egne kata-klasser for Downs syndrom. Prosjektleder Juan Lopez legger ikke skjul på at det er en stor utfordring som venter de om de skal nå sine mål, men samtidig er det et givende stykke arbeid:

– Jeg ser for meg at den dagen våre første utøvere med Downs syndrom går en kata i et stevne blir følelsesladd og det kan nok komme en tåre i øyekroken når det skjer.