Åpne kampmesterskap for alle

Publisert 02.02.2017

Fritt kampregelverk med åpne konkurranser for alle utøvere, klubber og stiler

Norges Kampsportforbund har utrolig mange dyktige instruktører og utøvere fra en rekke medlemsklubber og kampidretter som føler de mangler en passende arena for konkurranser og erfaringsutveksling.

Men visste du at forbundet har arrangert åpne kampmesterskap siden 2005? Utøvere med bakgrunn fra en rekke kampidretter som kyukoshin karate, taekwondo, kickboxing, jujitsu og wushu/kung fu har deltatt i og blitt Norgesmestere i vår åpne kampform sanda.

Sanda (eller sanshou) betyr «fri kamp» på kinesisk og er et åpent regelverk som tillater at utøvere fra alle kampidretter å møtes under like rammer. Regelverket tillater alle typer slag og spark (ikke albuer/knær), samt kast og fellinger.

Internasjonalt konkurreres det på en 8×8 m plattform i fullkontakt sanda og semikontakt qingda. Fullkontakt sanda er det tøffeste kampregelverket tillatt under norsk lov, men grunnet mangel på fullkontaktsmiljø i Norge opereres det med en mellomløsning der det er lett kontakt mot hodet og hard kontakt mot kroppen.

Da regelverket er skapt av det kinesiske militæret og har et kinesisk navn er sanda regnet for å være kampformen innen wushu/kung fu (samlebetegnelse for kinesiske kampidretter), men da dette først og fremst er et regelverk er det ingen begrensninger på hvilke kampstiler som kan delta.

I tillegg til nevnte kampidretter med Norgesmestere i sanda, har også vårt naboland Sverige hatt stor suksess med sitt landslag bestående av utøvere med bakgrunn innen en rekke kampsporter. Sverige er et godt forbilde og håpet er at det på sikt kan også kan bli stevneaktivitet og landslag med et stort mangfold av kampidretter i Norge. Per i dag får norske landslagsutøvere delta på samlinger med det svenske laget som har en bruttogruppe på ca 30 utøvere. Tross lite miljø og tøffe treningsforhold har norske utøvere hevdet seg internasjonalt med blant annet to sølv og én bronse i EM 2012 og 2016.

Tilhører du en klubb eller gruppe som synes sanda og åpne kampmesterskap høres interessant ut?
Norges Kampsportforbund kan nå tilby gratis seminar med regelkurs for alle interesserte utøvere og klubber. NKF vil dekke leie av lokale og reise/boutgifter for våre instruktører. Din klubb/treningsgruppe trenger kun å stille med interesserte utøvere. Dersom dere har en klubb/treningsgruppe som ikke er medlemmer i NKF kan vi også bistå med innmelding (må ha minst 15 aktive medlemmer).

Det er selvfølgelig også fullt mulig for alle med medlemskap og forsikring i NKF å delta på våre stevner uten regelkurs og seminar. Neste anledning blir i Oslo-området i april med innveiing, workshop og regelgjennomgang på fredag kveld, fulgt av stevne og eventuell dommereksamen på lørdag formiddag. Invitasjon legges ut på kampsport.no i midten av februar, og sendes ut til interesserte klubber.

Ta kontakt med stevneleder og landslagstrener Kim Gibson på gibson@wu7.no for mer informasjon om gratis seminar og for invitasjon til fremtidige mesterskap.

Relaterte linker