Karate: Kjemper for plassen på OL-programmet
De olympiske ringene er en sterk merkevare. Bilde: IOC/Christophe Moratal.
Publisert 04.02.2022
Karate kjemper om å komme på OL-programmet i Los Angeles 2028, men det er fortsatt et åpent spørsmål om de klarer dette.
Presidenten for World Karate Federation, Antonio Espinós, har ikke gitt opp kampen om å få karate på OL-programmet. I midten av januar hadde han et møte med karateforbundet i USA om hvordan karate kan komme på programmet i 2028 som tilleggsidrett.
– Dette kan bli en tøff kamp, for IOC bekreftet på sitt møte under vinter-OL i Beijing denne uken hvilke idretter som skal være fast på OL-programmet, og hvilke tilleggsidretter arrangøren i Los Angeles ønsker, sier Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.
Friidrett, roing, badminton, basketball, kano, sykling, ryttersport, fekting, fotball, golf, gymnastikk, håndball, hockey, judo, bryting, svømming, rugby, tennis, bordtennis, sportsskyting, bueskyting, triatlon, seiling, volleyball og taekwondo er i dag de faste idrettene på OL-programmet.
Boksing, vektløfting og moderne femkamp er ikke med på programmet i 2028, men de har fått en frist til 2023 med å oppfylle kriteriene for å komme inn på programmet.
Håper på å bli en fjerde tilleggsidrett
Når det gjelder tilleggsidretter har arrangøren for Los Angles 2028 foreslått surfing, skateboard, og sportsklatring.
– Vi håper selvfølgelig at karate klarer å komme inn som den fjerde ekstra idretten i Los Angeles, forteller Jacobsen.
Etter at taekwondo kom på OL-programmet i 2000 i Sydney har taekwondo hatt en svært positiv utvikling.
I dag har taekwondo 211 medlemsnasjoner, og er en av verdens største idretter. I 2012 gikk taekwondo over til elektronisk scoringssystem for å sikre mer rettferdig dømming og regelverkene er endret slik at taekwondo skal bli mer publikumsvennlig. I tillegg har taekwondo gjennomført en omfattende prosess for å innfri kravene til godt styresett.
– På bakgrunn av dette har taekwondo fått endret sin status fra gruppe C til B og til A2, som er den nest høyeste rangeringen. Taekwondo har som mål å bli et ledende internasjonalt forbund når det gjelder godt styresett og bærekraft, og dermed gå inn i A1-gruppen, opplyser Jacobsen.