VM i jujutsu 2018

Publisert 30.11.2018

VM i jujutsu ble avholdt i Malmö 23.-25. november. Fra Norge stilte to utøvere.  

Norge stilte i VM med to utøvere i grenen fighting. Christoffer Forsberg i -56 kg, og Andre Lund i -85 kg klassen. Margaret Knutson Aase, «Magga», skulle stille i grenen ne waza, men var skadet og reiste som coach.

En 8. og en 12.plass ble plasseringene til nordmennene. Alt i alt, har Norge gjort godt fra seg. Selv med en utfordrende trekning, har de to norske utøverne vist at de er på nivå med de beste i verden. Forsberg synes VM-deltakelsen ga mersmak

– Vi drar tilbake til Norge med masse motivasjon, kamplyst, og er innstilt på å legge ned det ekstra arbeidet som gjør at marginene neste VM er på vår side, sier utøveren fra Sentrum Kampsport i Sarpsborg.

Det skal legges til at sist Norge fikk plassering i VM sammenheng, på herresiden i fighting, er helt tilbake i 2006 hvor det ble en 7.plass.

Forsberg, Lund og Aase under VM i Malmö.

Forsberg kjempet godt

Christoffer Forsberg hadde uflaks med trekningen, og møtte i første kamp franskmannen Romain Chazette, som senere endte opp med en bronsemedalje.  Det var en spennende kamp med høyt tempo, men det merkes at franskmannen var større og sterkere, og hadde noen kilo i fordel til Christoffer. Frankrike trakk til slutt det lengste strået.

I rekvalifiseringen ventet canadieren Joseph Carlos. Christoffer var revansjelysten, og viste fra første sekund at han hadde full kontroll. Christoffer plukket mange poeng i del 1, og da det var 1 minutt igjen av kampen, stod stillingen 9-5 i Christoffers favør. Canaderen prøvde på et kast som Christoffer kontret. Da de havnet på gulvet, ble canaderen diskvalifisert, da han gjorde en ulovlig teknikk (nakkelås med vridning).

I neste kamp, møtte Christoffer rumeneren Vlad Dan Lascu. Nordmannen startet dessverre kampen med å gi motstanderen 1 poeng, da kamptiden ble flyttet frem, og han kom for sent til matta. Dette preget starten av kampen, men han fikk ristet det av seg. Dessverre litt for sent, da verdifulle poeng var gitt bort til motstanderen på gulvet. Dette utnyttet rumeneren, og tok en taktisk avgjørelse der han scoret fullt hus med ippon i del 1 og del 2.

Christoffer endte med en 8. plass.

Andre i aksjon

Andre Lund møtte russeren Ilia Borak, som også endte opp med bronse. Ilia er ranket som den 3. beste i -85 kgs klassen. Russeren hadde utrolig gode kast, og saboterte alle Andres forsøk på å få grep. Andre jobbet taktisk med å score poeng i del 1, men fikk et uventet spark til hodet, og tapte på fullt hus.

I rekvalifiseringen møtte han rumeneren Rinu Adonis. Rumeneren fikk flere straffpoeng mot seg på matteflukt, og hadde en utradisjonell stil. Likevel holdt Andre fokus og stod i mot rumenerens noe forvirrende strategi. Andre hadde god flyt, og vant kampen med overlegne 14-6.

Neste kamp, møtte Arso Milic fra Montenegro. Dette var en av stevnets mest spennende kamper. Andre startet kampen med et brak med ippon i del 1 og del 2. Etter kastet, havnet han nesten direkte inn i holdegrep. Alt så ut til at nordmannen skulle vinne kampen på under 1 minutt. Milic klarte å komme seg ut, og kampen fortatte stående. Det var 1 minutt igjen av kampen, og Andre ledet 11-10. Andre ønsket å vinne kampen på fullt hus, og jaget etter å komme ned på bakken. Dette førte til flere minuspoeng for Lund, og Milic gjorde flere taktiske avgjørelser som førte til at han vant.

Andre endte med en 12. plass.

Norsk dommer

Kjartan Gifford stilte som dommer fra Norge. Han ble evaluert, noe som gjøres på hvert stevne. Kjartan representerte Norge på en meget god måte og evalueringen endte på 8 av i alt 10 mulige poeng for dommeren. Dette lover godt for jujutsu-fremtiden.