Taiji-VM med sverd i bagasjen

Publisert 21.10.2016
Redigert 27.10.2016

Under de norske utøvernes første dag i VM tar MiRee Abrahamsen bronsemedalje. Svetlana Negashova presterte også godt i møtet med verdens beste utøvere. 

Abrahamsen tok bronsen i klassen Wu-stil håndform etter å ha prestert til poengsummen 8,63. Vinneren av klassen ble Yee Jo Audrey Chan fra Malaysia, og sølvet gikk til Pui Kei Ho fra Macao. I tillegg tok hun en 9.plass i ny Chen-stil sverdform og hun deltok i 56 Chen-stil håndform.

Svetlana Negashova tok en 11.plass i klassen 42-form og en 7.plass i klassen ny Chen-stil håndform under verdensmersterskapet i taiji.

I alt konkurrerte de to norske deltakerne fire dager i strekk under mesterskapet i Polen.

Foto: Kim Gibson

Fra oppvarmingen i VM. Foto: Kim Gibson

__________________________________________
Til taiji-VM med sverd og medaljehåp i bagasjen

Svetlana Negashova og B. MiRee Abrahamsen er nå VM-klare, og pakker sverdene, for å sette kursen mot Polen. De to ble historiske da de tok flere medaljer i EM i Moskva i mai. Norge har aldri før hatt taiji-utøvere på dette nivået.

Taiji, den elegante kinesiske kampsporten, ofte kalt “kongen av kung fu” – er en del av wuhsu, også kjent som kung fu-systemet. På verdensbasis er dette en meget utbredt sport, med flere stilarter, som hver tiltrekker seg millioner av utøvere. Her i Norge er ikke miljøet stort, og det var både historisk og oppsiktsvekkende da Svetlana Negasjova tok to bronser og B. MiRee Abrahamsen sopte med seg tre gull i årets tai ji-EM i Moskva.

Nå setter de kursen mot Warszawa. Den 14. – 21. oktober er det VM i taiji, og den russiskfødte Oslo-kvinnen, Svetlana Negashova og arendalitten B. MiRee Abrahamsen deltar i til sammen fem grener.

Spesiell oppkjøring

I andre land finnes store klubber med faste trenere, og utøverne reiser på treningsopphold for å forberede seg. I mangel av et stort miljø, blir oppkjøringen for de to norske deltakerne spesiell.

Negasjova er medlem av Oslo Wushu Klubb, og holder også til i Oslo, hvor det finnes kompetanse, nemlig veteranen og landslagstrener i wushu, Kim Gibson.

– Jeg får god hjelp av Kim, ellers bruker jeg Youtube for å finne frem til videoer, sier Negasjova.

Abrahamsen er ikke like heldig når det gjelder trenerressurser

– Dessverre er det ingen aktive klubber her i Arendal hvor jeg bor, og jeg er derfor min egen trener, sier Abrahamsen, som for øvrig er medlem av Bergen Wushu Klubb. Det beste hjelpemiddelet er et lite kamera, med det kan hun filme seg selv og korrigere, noe som er både tungvint og tar mye tid.

Begge trener hver dag. Svetlana som er yogatrener, får en stor dose yoga i tillegg til styrke, stretching og kondisjonstrening. Morgenen starter med taiji, økten tar hun like gjerne på stranden på Bygdøy, som inne foran et speil.

– Jeg står mye ute på fotballbanen til laget Trauma, forteller B. MiRee Abrahamsen.

Hun kan fortelle at i år er værgudene på hennes side. Å trene ute på den måten gir godt fokus, men på tunge dager kan det være en jobb å motivere seg. Da er det bare å skru over på autopilot, ellers synker formkurven umiddelbart.

Mange ulike VM-håp

Ingen av dem vet hva som venter i Warszawa. Negashova starter i en klasse med håndform, og en sverdform. Abrahamsen har to håndformer og en sverdform. De to som har trent i henholdsvis rundt to og et halvt og seks år, reiser med flere ulike håp for konkurransen

– Jeg ser frem til å se og møte fantastiske mestre innen denne kampsporten, samtidig er det en målsetning for meg å gjøre mitt beste. Målet er å komme hjem med medaljer, sier Negasjova.

– For meg er det en seier i seg selv å delta, fordi jeg har slitt med avrevet korsbånd og en rekke følgeskader. Jeg tar ingenting som en selvfølge, og fordi jeg ikke aner noe om nivået, så er det ultimate målet mitt å yte maks. Akkurat nå har jeg pådratt meg en forkjølelse, så det viktigste nå er å bli frisk, sier Abrahamsen.

Med støtte fra kampsportforbundet

I Norge er ikke dette en sport der sponsorene står i kø, men de to utøverne får støtte av Norges Kampsportforbund til deltakelsen. De to er takknemlige for støtten, som er avgjørende for at Negasjova får reist.

– At forbundet er med på gi utøverne muligheter til å konkurrere og utvikle seg på ulike arenaer, gjør at flere får lyst til å satse. Og støtten er en flott anerkjennelse, sier Abrahamsen.

Sportssjef i Norges Kampsportforbund, Dag Jacobsen kommenterer på sin side VM-deltakelsen på følgende måte:

– Jeg er veldig imponert over innsatsen til Svetlana Negashova og B. MiRee Abrahamsen. De har vist at de satser, og de tar ansvar for egenutvikling. Over tid har de vist at de jobber målrettet, slik at alt skal ligge til rette for at skal prestere bra i taiji-VM.

Både for perfeksjonister og mosjonister

At Negasjova nå skal til VM, er mye takket være eget pågangsmot

– Jeg begynte fordi jeg alltid hadde hatt lyst til å lære meg det. I hjembyen, Saratov i Russland, hadde vi ingen lærere, men jeg hadde en liten bok om yoga og taiji, og den brukte jeg til å studere selv. Det var supervanskelig. Taiji hjelper meg til å finne styrke i yoga og omvendt. Når jeg gjør taiji, føles det som om jeg flyter med verden, forklarer Negasjova.

Konkurranse var for henne lenge en helt uvedkommen aktivitet. Men etter hvert som hun følte at hun mestret wushu – og tai ji, ble det et mål å overkomme en voldsom publikumsangst, da var det umulig å komme utenom konkurranse. Det er også en gyllen anledning til å skjerpe seg, og lære mer, forklarer Abrahamsen, og legger til

– På lang sikt håper jeg at VM-deltakelsen vår kan gjøre flere folk mer nysgjerrig på denne sporten, for det er en sport som kan utøves på mange nivåer. Som konkurransesport er det en knallhard fysisk utfordring, en krevende øvelse i utholdenhet, fokus og perfeksjonisme, men taiji kan også være en morsom, helsefrembringende aktivitet som raskt bedrer både den fysiske og psykiske allmenntilstanden hos både gamle og unge. Tai ji passer for de fleste, uansett form, avslutter hun.

Konkurransene vises live på Fightime.pl.

Emne: , ,