KARATE

Publisert 18.05.2015
Redigert 09.07.2018

Karate har utviklet seg til å bli en populær konkurranseidrett over store deler av verden. Karate er også godkjent av IOC.

Karate er et japansk kamp- og selvforsvarssystem som har utviklet seg gjennom flere hundre år. Denne kampsporten består primært av slag og spark, men inneholder også andre teknikker. Det finnes flere ulike grener av karate, eller karate-do som er den egentlige benevnelsen (do betyr vei/metode).

KARATE OG KONKURRANSER

Karate har to konkurranseformer: Kumite (kamp) og kata (mønster).

  • Kata: Utøverne skal gå serier med teknikkombinasjoner satt sammen i et mønster som simulerer en kampsituasjon. Hver stilart har sine kataer. Mange kataer går igjen i de forskjellige stilartene, men utføres forskjellig. Kata er hjertet i de fleste karatesystemer, og anses som selve arven fra gamle dager.
  • Kumite (kamp): En karatekamp foregår mellom to motstandere. De skal benytte ulike teknikker mot hverandre: slag, spark og tillatte kast- og feieteknikker. Teknikkene skal være sterke, riktig utført og kontrollerte.

Konkurransen er oppdelt i vektklasser for damer og herrer. Det konkurreres i fem vektklasser for kvinner, og fem for menn. Senior menn konkurrer i én runde à tre minutter, mens senior kvinner og juniorer konkurrerer i én runde à to minutter. Den som får inn flest treff, vinner kampen.

Konkurransene er i både semikontakt (kun tillatt med markering) og fullkontakt (kan vinne på knock out). I World Karate Federation, som NKF står tilsluttet, er det kun semikontakt på programmet.

NASJONALE KONKURRANSER

Hvert år arrangerer NKF offisielt NM i kumite og kata, hvor det deles ut kongepokaler i begge formene til beste dame- og herreutøver. Under NM arrangeres flere typer kumite, WKF kumite, fullkontakt kumite og shobu ippon kumite.

INTERNASJONALE KONKURRANSER

NKF er medlem av European Karate Federation (EKF) og World Karate Federation (WKF). EKF består av 53 medlemsnasjoner, og arrangerer årlig det offisielle EM for kata og kumite. WKF består av 196 nasjoner. Annet hvert år arrangerer de det offisielle VM for kata og kumite.

VISSTE DU..?

KARATE ER DEN KAMPSPORTEN I NORGE SOM ER MEST KJENT, OG BOKSING STÅR SOM NR. 2 I FOLKS BEVISSTHET.