Fysiske testbatteri og opptakskrav for landslag

Publisert 12.02.2024
Redigert 14.02.2024

I samarbeid med fysisk trener Botond Davoti har kampsportforbundet utarbeidet generelle testbatteri for utøvere som ønsker å representere Norge innen alle våre idretter.

Det vil i 2024 være obligatorisk at alle utøvere som skal representere Norge i offisielle EM/VM skal gjennomføre testbatteri for opptakskrav. Fra 2025 vil det være krav om å bestå testen for å kunne representere Norge internasjonalt.

Kapasitet og skaderisiko

Innføringen av fysiske tester er først og fremst å måle enkeltutøverenes fysiske kapasitet, som i stor grad vil reflektere deres kvalitet i det daglige treningsarbeidet. Samtidig vil man også ved en enkel gjennomgang kunne evaluere forbedringspunkter i utøverens grunnfysikk, som vil bidra til å redusere skaderisiko.

– Det er viktig å merke seg at dette ikke er idrettsspesifikke tester, men et mål på generelle fysiske egenskaper relatert til idrettenes arbeidskrav. Ideen bak dette testsystemet er å skape en felles forståelse for det fysiske grunnlaget som er nødvendig for å konkurrere på det internasjonale toppnivået i de ulike kampidrettene, skriver Davoti i sin innledning.

Gjennomføring av testene

Kampsportforbundet vil invitere til fysiske testdager i forbindelse med åpne samlinger gjennom 2024. Den første testdagen blir under taekwondo-landslagets åpne samling 25.-26. mai, før man planlegger for to nye testdager til høsten; én for taekwondo kamp og én under åpen fellessamling for alle idrettene.

Utøvere som melder seg på fysiske tester må ha følgende informasjon klart før de ankommer testen:

  • Eventuell vektklasse
  • Alder/Gruppe/Nivå de søker opptak
  • Høyde (cm)

Og at de i tillegg måler følgende og sender inn før testdagen:

Benlengde (måler fra hofteben til tåspiss) oppgis i cm

Høyde ved 90 grader (fra hoftebenet med 90 grader vinkel i kneledd til gulvet) oppgis i cm

Dokumenter testbatteri

Under følger dokumenter med full oversikt over testbatteri. Det ene er utviklet for opptak til landslag, mens det andre er for screening av etablerte landslagsutøvere og fysisk  oppfølging av disse:

Krav og øvelser vil gå gjennom en årlig evaluering, der man ved behov vil oppdatere testbatteriene etter seneste forskning og tilbakemelding fra utøverne.