Sofie Nielsen får kinesisk stipend til mastergrad i wushu

Publisert 17.08.2017
Redigert 09.07.2018

Sofie Nielsen fra Siggerud i Ski kommune skriver idrettshistorie. I høst blir hun den første i Norge som begynner på mastergrad kampsporten wushu.

Nielsen fattet interesse for den kinesiske kampsporten wushu mens hun studerte molekylærbiologi ved Universitet i Bergen. Hun flyttet deretter til Beijing Sports Universitet i 2011, og avsluttet sin bachelorgrad i wushu ved Beijing Sportsuniversitet tidligere i år. Nå forteller hun at hun har mottatt kinesisk statsstipend for å kunne ta mastergrad ved samme universitet.

– Mastergraden jeg skal ta heter «etniske og tradisjonelle (kinesiske) idretter». Graden tilsvarer en mastergrad i idrettsfag. Hovedfokus er på etniske og tradisjonelle kinesiske idretter, deriblant wushu, løvedans og dragedans, forklarer Nielsen.

Variert studiehverdag

Sofie Nielsen beskriver en spennende og variert studehverdag i Kina. Her som instruktør for universitetets International Wushu Exchange Association. (Foto: Privat).

Graden Nielsen nå begynner på tar totalt tre år. Ett til to år består av teori og trening, mens ett til to år er satt av til forskning og oppgaveskriving.

– Jeg satser på å bruke ett år på teori og trening, ett år på forskning og det avsluttende året på selve oppgaveskrivingen. Mitt fokus hele veien vil være på wushu, nærmere bestemt taiji og taolu, sier Nielsen.

Nielsen jobber på også med å utvikle en utdanningsplan for trenere i Norge, og har derfor lyst til å vinkle oppgaven opp mot dette temaet og forhåpentligvis få mulighet til å utføre deler av forskningen til oppgaven her i Norge.

Uvant og lærerikt

Nielsen er klar på at hun er fornøyd med valget hun tok om å studere utenlands, og beskriver en sosial og lærerik periode som student i Kina.

– Det har utvilsom vært veldig interessant å studere i Kina. Jeg har erfaring fra studier i Norge, så det var uvant å komme inn i en kinesisk læresituasjon der det er lite rom for diskusjon og læreren alltid har rett. Fordi det er så utrolig mange mennesker i Kina, er de mer vant til å omgås fremmede enn vi er her i Norge. Jeg ble kjent med nesten hele kullet mitt ved wushu-fakultetet i løpet av veldig kort tid, og ikke bare har jeg fått utrolig mye hjelp, men jeg har også fått venner for livet.

Kinesere liker virkelig å være sammen med andre mennesker, så vi tilbringer mye tid sammen også utenom skoletiden. Vi går blant annet ofte ut for å spise, gå på KTV (karaoke) eller drar på korte turer enten rundt Beijing eller hjem til mine klassekamerater, forklarer Nielsen.

Språklige utfordringer

De største utfordringene Nielsen har hatt som utenlandsk student har vært språket, da alle fag og eksamener er på kinesisk og lærerne stort sett ikke kan snakke engelsk.

– Men når alt foregår på kinesisk så har jeg også fått en stor innsikt i både kinesisk kultur og wushu på en måte jeg aldri ville fått ellers. Jeg har også fått sett andre deler av Kina fordi jeg har blitt invitert med på forskjellige konkurranser og andre arrangementer.

Mens hun har studert har Sofie Nielsen også konkurrert i del konkurranser i kina. I fjor sommer deltok hun i tre konkurranser og fikk 1 gull, 2 sølv og 2 bronse.

Fakta om wushu

Wushu har 180 millioner utøvere i Kina, og 45 millioner utenfor Kina, fordelt på 148 land. Idretten er dermed kanskje verdens største kampsport. Wushu er anerkjent av IOC som olympisk idrett, men står ennå ikke på OL-programmet. Dette arbeides det målbevisst med å få til. Wushu har en lang historie i Kina, og dype kulturelle røtter. Gjennom tidene, og samtidig som kinesisk kultur har utviklet seg, har wushu også forandret seg. Wushu har gått fra å kun handle om kampteknikk til å omfatte ikke bare kamp, men også kinesisk medisin, filosofi og underholdning. Dette gjenspeiles i blant annet qigong, taiji og taolu. Dette gjør wushu til en veldig allsidig idrettsgren, hvor hver enkelt utøver kan oppfylle sine egne mål med treningen, uavhengig om målet er kamp, helse, kultur, eller underholdning.