Muaythai på programmet under European Games 2023

Publisert 28.02.2023
Redigert 07.03.2023

European (Olympic) Games arrangeres i Krakow i 2023. Tidligere denne uken ble det bekreftet av International Federation of Muaythai Associations (IFMA) at muaythai, også kjent som thaiboksing, er på programmet.

– Dette er en etterlengtet gave til alle kampsport-venner, sier Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.

Både taekwondo og karate var på programmet når European Games ble arrangert for første gang i Baku, Aserbajdsjan, i 2015. Når Minsk skulle arrangere European Games i 2019 var derimot taekwondo fjernet fra programmet, da Belarus byttet ut taekwondo med kampsporten sambo. I år har kampsportforbundet dermed både med taekwondo og muaythai blant idrettene i European Games.

European Games arrangeres hvert fjerde år og arrangeres etter samme mal som sommer-OL, men da kun for Europa. Normalt skal arrangøren følge det samme programmet som sommer-OL, men det er åpnet for å gjøre enkelte endringer, noe de lokale arrangørene her har gjort.

Gladmelding til våre muaythai-venner  

Muaythai-fans verden over kan juble, da den offisielle bekreftelsen om at Muaythai vil være en medaljesport under European Games i Krakow 2023 har endelig kommet. Dette er en stor seier for Muaythai som får sjansen til å vise seg frem på olympisk nivå.

Muay Thai har lenge vært en populær kampsport og en kulturell kunstform på alle fem kontinenter. Nå har sporten fått offisiell anerkjennelse fra IOC, og vil delta med 80 utøvere fra 50 nasjoner fordelt på 10 klasser under European Games. Det skal være syv mannlige og kvinnelige klasser samt to lagkonkurranser med blandet kjønn. Konkurransen vil foregå fra 22.-27. juni i Myslenice arena i Myslenice som ligger ved Krakow i Polen.

IFMA-presidenten, Dr. Sakchye Tapsuwan, uttalte at dette er en viktig milepæl for Muaythai, og viser populariteten til sporten. Dette er også et stolt øyeblikk for europeiske idrettsutøvere fra 50 nasjoner over hele kontinentet, som nå kan gå stolt inn som en del av åpningsseremonien og bringe stolthet til seg selv og sine nasjoner.

IFMA og Muaythai vil fortsette å jobbe mot høyeste anerkjennelse, og deltakelsen på de europeiske lekene vil bli en historie under utvikling. Dette er en spennende tid for Muay Thai, og vi kan ikke vente med å se hva fremtiden bringer for denne fantastiske sporten.

Som IFMA-medlem er NKF forpliktet til å fremme og utvikle Muaythai i tråd med idrettens internasjonale målsetninger.

Når det gjelder European Games er dette dobbelt så stort som vinter-OL. Det deltar 7000 utøvere fra 48 nasjoner fordelt på 29 idretter i European Games og det er Olympiatoppen som tar ut utøvere og støtteapparat til mesterskapet.

Informasjonsskriv fra IFMA.