Kendo-EM: Viktig generalprøve før EM på hjemmebane

Publisert 04.06.2019

Forrige helg ble kendo-EM arrangert i Serbia. 15 norske utøvere tok turen til Beograd og det som blir det siste EM for laget før arrangementet avholdes i Norge neste år.

– Det ble dessverre ingen medaljer til det norske laget i dette mesterskapet, men vi ser at laget har tatt viktige steg, og gleder oss over at Kenneth Fredheim og Marianne Skiftesvik vant sine pooler og gikk videre til knock out-rundene. Det er første gang på 5 år at en norsk herreutøver har nådd knock out-rundene, sier lagleder Pedram Bagheri.

Endret lagoppsettet

Den norske landslagstroppen ankom Beograd 22. mai, og fikk en fin oppladning før konkurransene ble innledet med kvinnenes lagkonkurranse to dager senere. Norge havnet i en 2-lags pool med Nederland, og det var dermed klart på forhånd at det norske laget ville gå videre til neste runde.

– Våre damer ga 100% mot Nederland. Selv om vi hadde noen scoringer ble de norske utøverne utfordret av et sterkt nederlandsk lag, og den gode innsatsen var dessverre ikke nok til å vinne kampen totalt sett, forteller Bagheri.

Basert på kampene mot Nederland bestemte landslagstrener Gerry Kincaid seg for å gjøre enkelte endringer på lagoppsettet mot Frankrike, som ble Norges motstander i knock out-runden. Til tross for endringene ble Norge allikevel slått ut av et sterkt fransk lag, og konkurransen var over for våre kvinner.

Tapte til tross for gode forberedelser

De norske kendo-herrene klare for kamp i årets EM. Foto: Pedram Bagheri.

Lørdag 25. mai var det tid for herrenes lagkonkurranse. Norge havnet i pool med Bulgaria og Tyskland. Tyskland stilte i år med mange unge og talentfulle utøvere med japansk bakgrunn.

– På forhånd var vi klar over at seier mot Bulgaria og tap mot Tyskland trolig ville sikre avansement til knock out-runden, da vi vurderte Tyskland som klar forhåndsfavoritt over Bulgaria. Strategi og taktikk mot Bulgaria ble nøye gjennomgått på forhånd, forklarer Bagheri.

Poolen ble åpnet med kampen mellom Tyskland-Bulgaria, og som forventet dominerte tyskerne i et oppgjør de vant klart. Norge møtte deretter Bulgaria. Dette ble et jevnt og dramatisk oppgjør hvor Norge dessverre tapte sammenlagt med ett fattig poeng. Før kampen mot Tyskland gjorde Kincaid et par bytter i laget, men byttene var dessverre ikke nok til å slå den tyske forhåndsfavoritten, og Norge gikk dermed ikke videre.

Kapteinene videre

Arrangementets siste dag var satt av til individuelle konkurranser for kvinner og menn. Her gikk begge Norges lagkapteiner videre fra innledende runder.

Marianne Skiftesvik, kaptein for damelaget, vant sin pool og dermed gikk videre til knock out-runden. Her møtte hun igjen nederlandsk motstand som ble hakket for sterk, og ble dermed slått ut. På herresiden gikk kaptein Kenneth Fredheim videre. Det er første gang på fem år at en norsk herreutøver har vunnet sin pool og gått videre til knock out-rundene. Fredheim møtte en svensk motstander i sin knock out-kamp, men til tross for en sterk åpning hvor han ledet kampen tapte han dessverre til slutt 2-1.

Ingen svake lag

Den norske lagledelsen melder om at både utøvere og støtteapparat har gjort seg en god del refleksjoner i etterkant av mesterskapet.

– I kendo er konkurransen brutal, og på EM- og VM-nivå finnes det ikke svake lag. Alle land stiller med de beste utøverne de har, og det finnes ikke rom for å gjøre feil. Det er mye som skal klaffe, og det må klaffe 100%. Våre utøvere konkurrerer som om de er i finalen, uavhengig av hvem motstanderen er. De møter sine motstandere med enormt pågangsmot og kampvilje, og yter maksimalt innenfor deres tekniske og taktiske kapasitet.

Fremover kommer vi til å hjelpe våre utøvere til å håndtere det mentale presset på en god måte, samt bygge videre på det eksisterende tekniske og taktiske fundamentet for å være best mulig rustet til EM på hjemmebane i Kristiansand neste år, oppsummerer Bagheri.

Emne: , ,