Kampsport for alle på Idrettsleiren

Publisert 29.06.2018
Redigert 09.07.2018

Både idrettspresidenten og representanter fra Wushu-komitéen var på plass da Aust-Agder Idrettskrets tradisjonen tro avholdt Idrettsleiren for nærmere 700 ungdommer fra 11-17 år. 

Det er fjerde året Fanny Alex Kroglund deltar på idrettsleiren, Hove. Hun kunne velge mellom 25 ulike aktiviteter – men – det er også fjerde gang hun er med på kampsportgruppen.

Fanny Alex Kroglund koser seg på kampsportdelen av idrettsleiren. Foto: B. MiRee Abrahamsen

–          Jeg trener ikke kampsport til vanlig, det har jeg aldri gjort, og har heller ingen planer om å gjøre det. Jeg vet ikke hvorfor det er blitt slik, men siden jeg velger kampsportr hvert år, er det blitt noe spesielt jeg virkelig ser frem til her på Idrettsleiren. Jeg synes det er utrolig moro, sier Fanny Alex Kroglund (15) fra naboøya, Hisøy, mens hun står i «mabu» – rytterposisjonen, en av grunnposisjonene i wushu.

Spesiell leir med uvanlige aktiviteter

Årets idrettsleir for ungdom mellom 11-17, på pittoreske Tromøy, er i full gang. Det er 68. gang leiren arrangeres. Men det er første gang Ingeborg Hove Gusdal (18) og Amalie Anker Johansson (21)  deltar som instruktører. De er ansvarlige for kampsportgruppen, og i år er det derfor kickboksing og wushu som står på programmet. Amalie som har lært kickboksing på Skogn folkehøyskole, poengterer at selv om det er moro å instruere er det andre aspekt som er viktigere: – Samholdet er utrolig godt på leiren. Det er en unik happening.

For Ingeborg, nyslått bronsevinner i wushu-EM, er leiren en god erfaring, på flere måter.

–          Leiren er veldig kul, og det er spesielt at det er så mange uvanlige aktiviteter, for eksempel voltige – ja, det er nesten rart! På leiren har jeg blitt kjent med mange folk, å delta her har gitt meg mye. Å være instruktør har gitt meg masse nye erfaringer, det har vært spennende, utfordrende, og slitsomt både fysisk og psykisk, men jeg er veldig glad for å være med!

Alle skal med

President for Norges idrettsforbund, Tom Tvedt må ha likt det han så, da han var innom i begynnelsen av leiren, for her er alle med. For å sikre at alle barn, også de som kanskje ikke i utgangspunktet er interesserte, eller har like god råd, er det delt ut hundre gratispass. Billettene ble fordelt ved hjelp av skoler i distriktet.

Det er Aust-Agder Idrettskrets som står bak, og lederen, Karete Johansen sier dette om årets leir

– Gratispassene er bare en konsekvens av det vi har sagt – dette er en leir der alle skal kunne delta.

Leiren er altså ikke noen rugeplass for eliteutøvere, men preget av bredde og inspirasjon. Barna velger en kjerneaktivitet, og så er de med på mange andre ting. Spekteret av sport man kan teste ut er vidt. For eksempel kan man teste freerun, sandhåndball, villmarksliv, pistolskyting, båtsport, seiling, riding, dans og masse annet. Leiren handler like mye om fellesskap, gode kulturelle opplevelser som konserter og oppvisninger, sosiale treff – grillkveld med foreldrene et fast innslag. Skumparty og disko med innleid DJ er andre sosiale höjdare.

Årets leir fikk også besøk av den gjennommeritterte tidligere landslagsfotballstjernen – nå landslagstrener for J15-laget, Trine Rønning, som holdt et personlig foredrag om fair play, et tema som passet godt. Både Rønning og Tvedt var fulle av lovord, etter å ha sett seg rundt.

Steinkast fra stranda

Nettopp fordi leiren favner så bredt, og fordi gledeaspektet står så sterkt, fungerer den som en ypperlig rekrutteringsarena, uten at det er tenkt slik.

Kampsportinstruktørene Ingeborg og Amalie. Foto: B. MiRee Abrahamsen

Det er neppe det kampsportgruppen tenker på, midt i økten med spark og styrkeøvelser. 14 gutter og jenter svetter mens de lærer nye teknikker av Amalie og Ingeborg. Fanny Alex fokuserer, og selv om hun har vært med fire år før, er hun like skjerpet. Men med 25 grader pluss blir kickboksing og wushu en utfordring for noen, og nesten hele gruppen har trukket inn i skyggen. Det er enda en time igjen før pause – da er det deilig å vite at badestranden bare ligger ett minutt unna.

Fakta om idrettsleiren

  •  Arrangeres årlig i regi av Aust-Agder Idrettskrets.
  • I 2018 er det nesten 700 deltakere, og man kan velge mellom 25 typer aktiviteter. Man trenger ingen forkunnskap. Til sammen bor 98 instruktører og 67 andre frivillige på stedet, i tillegg kommer andre frivillige sporadisk innom.
  • Årets leir ble arrangert 24. – 28. juni på Hove, Tromøy, utenfor Arendal.
  • www.idrettsleiren.no

 Artikkelforfatteren B. MiRee Abrahamsen deltok som frivillig fotograf ved leiren.

Tøffe ungdommer instrueres i kampsport. Foto: B. MiRee Abrahamsen