Wushu-workshop i Beijing
Foto: Raimon Bjørndalen
Publisert 17.07.2018
Sportssjef Dag Jacobsen har vært på workshop i Beijing med Nordens fremste ekspertise innen wushu.
De som deltok på workshop om wushus utvikling i Norden var Fredrik Yderstrøm fra Sverige som har mastergrad i Wushu fra Capital University of Sports i Beijing. Sofie Nielsen som holder på med sin mastergrad på Beijing Sports Universitet. Begge har skrevet oppgaver om wushus utvikling i Norge og i Norden og sitter på mye kompetanse. Idèer og erfaringer ble utvekslet mellom de nordiske deltakerne på workshopen.
Vi har sett på muligheter for skape en bærekraftig utvikling innen wushu, sier Jacobsen.
Internasjonalt er wushu en stor idrett, som fremdeles er i vekst. Wushu er mangfoldig og omfatter alt fra det mystiske, filosofiske og det helsefremkallende, til det tøffe og spektakulære. Wushu vil med stor sannsynlighet komme på OL-programmet i 2024. Her har idretten et potensiale i Norge, der rekrutteringen har stoppet litt opp.
Sportssjefen kan fortelle at wushu kan regnes som en av verdens største kampsporter På verdensbasis er det 180 millioner utøvere i Kina og 45 millioner utenfor Kina, fordelt på 148 land. I følge Biggest Global Sports er wushu mer populært enn både taekwondo og karate.
Wushu hadde vekst i Norge etter at Kampsportforbundet ble medlem av det internasjonale wushuforbundet i 2005, men etter 2011 falt rekrutteringen her til lands.
Norge gode i Europa, men for få til kongepokalen
Da wushu hadde en oppsving i medlemstall ble det etablert landslag og etter noen år med målrettet arbeid begynte Norge å vinne medaljer internasjonalt. Det første Norgesmesterskapet med kongepokalvinner ble arrangert i 2007, men da medlemstallene ikke lenger økte i 2011 kunne ikke kongepokalen deles ut. Til tross for medlemsnedgang klarte Norge under EM i 2016 og bli nest beste nasjon. I tiden etterpå ble det etablert et nytt juniorlag som vant medaljer i EM 2018. Norske utøvere holder høyt nivå, men skulle gjerne vært flere.
Det jobbes godt innen idretten, og det er blant annet nylig startet opp en jenteprosjekt, men for å sikre bærekraftig utvikling må det gjøres noen tiltak.
– Jeg tror at med den fagkompetansen som forbundet sitter på og med de samarbeidsavtaler som kampsportforbundet har, skal det være mulig å lage en utviklingsplan som skal sikre at wushu får vekts og utvikling i Norge, sier sportssjefen.
Han kan fortelle at NKF har samarbeid med Beijing Sports Universitet, Shangahai Sports Universitet, Capital University og Henan Martial Arts Federation som jobber sammen med Shaolin tempel som er fødestedet for nesten all kampsport og kampkunst i verden.