Vi er ” god nok”

Publisert 05.03.2013
Redigert 27.07.2015

Denne helgen ble det arrangert ”God nok” -sparringsseminar i Taekwon-Do i Surnadal, der jenter fra hele landet kom for å delta. Dette er det 4. året seminaret blir arrangert, og i år var over 80 påmeldte jenter klare for ”God nok”. Seminaret har fokus på trygghet og selvfølelse.

 

–         Populært seminar i Surnadal

Å skape trygghet

Seminaret blir ledet av Linn Anita Lundager, Anja Bertelsen og Rita Sivertsvik som alle er erfarne Taekwon-Do-utøvere  og har gått på Nordmøre Folkehøgskule både som elever og praktikanter. Fredag kveld startet seminaret med en lett ”komme i gang” økt etterfulgt av praktisk informasjon om hva som kom til foregå videre i helgen.

 

– Det blir en helg som er full  av trening og trivsel, smiler Linn Anita Lundager som er en av instruktørene på seminaret. Hovedfokuset ligger på å skape trygghet for jenter i sparringsringen, og trygghet på det å være god nok generelt.

 

-Gjennom seminaret vil vi prøve å skape trygge rammer rundt sparring, forteller Lundager og ønsker at jenter skal få positive opplevelser med det å gå i ringen.

 

Kun for jenter

Sparringsseminaret er bare for jenter fra aldersgruppen 13 år og oppover, samt at man må ha gult belte i Taekwon-Do. Alle instruktørene på seminaret er også jenter.

-Jenter har en tendens til å være mer forsiktig enn guttene, og stiller ofte spørsmål om de er gode nok, forteller Lundager. Hun mener det er nødvendig med et seminar der det bare er jenter som er med.

-Det er stor etterspørsel etter et slikt seminar, og det viser at det er behov for det. Det kommer deltakere fra over hele landet hit til Surnadal for å bli med, meddeler instruktøren. I år er det i overkant av 80 jenter som har meldt seg på seminaret. En av deltakerne, Elise Arild Dahl, syntes det er bra med et slikt seminar for jenter.

-Når man er usikker på sparring er det tryggere å gå mot jenter, for gutter bruker hardere kontakt, og da kan det være skummelt.

 

God nok?

”God nok”- sparringsseminar legger mye vekt på at jenter skal føle de er gode nok som de er, uansett nivå.

-Det er ikke om å gjøre å være best, men å føle at man er god nok på det nivået en selv er på, understreker Linn Anita Lundager. Hun mener at jenter må få troen på seg selv, og ikke stille spørsmål om de er gode nok. Med seminaret ønsker de at jentene skal innse selv at de er gode nok.

-Vi er jo gode nok, mer enn gode nok, understreker hun.

 

Grunnleggelsen av seminaret

Linn Anita Lundager arrangerte seminaret for første gang i 2010. Hun fikk ideen da hun var lei av at så få jenter deltok i sparring.

– Det var veldig kjedelig, og jeg ville at flere jenter skulle delta, meddeler hun. Det ble populært med en gang, og det første året med seminaret var det ca 65 stykker som skrev seg opp på deltakerlisten. Linn Anita Lundager la planer sammen med Line Reiten fra Surnadal og Kjell Gunnar Polden. Anja Bertelsen og Rita Sivertsvik har vært med som instruktører hele veien, og to av årene har de også leid inn Julia Cross fra Skottland. Hun er den mestvinnende kvinnen  i EM og VM gjennom tidene.

 

Positive tilbakemeldinger

Seminaret har interessedeling slik at en selv velger hvilken gruppe en vil være på. Delingen er uavhengig av grad, og man kan bytte gruppe etter hver økt. Lundager forklarer at man velger selv etter behov, og hva man føler seg komfortabel med. Alle som deltar får og et skriftlig evalueringsskjema. Det har vært mange positive tilbakemeldinger på disse.

-Vi ser også utvikling blant deltakerne fra når de kommer på seminaret til det er over. Det merkes på mange av jentene at de tør mer og mer, og utfordrer seg selv i større grad, avslutter Lundager.

 

Blitt tryggere med ”god nok” seminaret

Elise Arild Dahl er for 4. året med på sparringsseminaret i Surnadal, og synes opplegget er spennende og lærrerikt. På lørdagen ble det holdt kurs i mental trening som Dahl var svært positiv til.

-Det var veldig lærerrikt å lære om mental trening og hvordan man kan snu negative tanker til positive, sier Dahl og understreker at hun har tatt med seg mye hun har lært på seminaret når hun trener og konkurrerer i sparring. Det første året Dahl var med på god nok seminaret hadde hun grønt belte og var usikker på sparring.

– Jeg har helt klart blitt tryggere på sparring, stråler Dahl, og forteller at hun har utviklet seg mye på seminarene som har blitt arrangert.

 

 

Tekst og Foto Olivia Knudsen