Henrichsen med 8. dan i jujitsu

Publisert 08.07.2022

Under Norway Ju Jitsu Camp i Langesund ble kyoshi Rune S. Henrichsen gradert 8. dan ju jitsu. Kyoshi Henrichsen hadde dagen før hatt en demonstrasjon og presentasjon av JJN-Ju Jitsu som system, og generelt om sin filosofi som utøver og instruktør. Utdelingen fant sted fredag 1. juli.

Graderingen ble foretatt av hanshi Alain Sailly, 9. dan fra Frankrike, på vegne av World Kobudo Federation og deres leder hanshi John Therien fra Canada. Graderingen har unison støtte og tilslutning fra alle klubber og en samlet instruktør-gruppe i Ju Jitsu Norge.

Lang historie som kampsportutøver

Kyoshi Henrichsen startet sin ju jitsu karriere i 1976, på hjemstedet Stathelle. Han var en lovende fotballspiller, et multidrettstalent og ble tidlig en ledende utøver. Kyoshi Henrichsen sluttet på skolen som 18-åring for å jobbe med ju jitsu på heltid. Han flyttet da til Trondheim og startet 4 nye klubber i Midt-Norge.

I 1983 var han med å etablere graderingssystemet og stilartssamarbeidet Ju Jitsu Norge. Han har i alle år siden vært en sentral person i utviklingen av moderne norsk ju jitsu. Han har vært sensor, premissleverandør og mentor, i nært samarbeid med internasjonale instruktører som soke Richard Morris og senere hanshi Alain Sailly og hanshi John Therien. Som kampsportutøver, samt som gründer og konseptutvikler i treningssenterbransjen har kyoshi Henrichsen levd for trening, og av trening i hele sitt liv.

Det hører med i denne sammenhengen å nevne Henrichsens deltagelse i norsk konkurransekarate. Gjennom 90-tallet vant han mange gullmedaljer i NM og Norgescup og som en del av landslaget hadde han sterke plasseringer i EM og VM. Han var senere en del av landslagets trenerteam sammen med europamester og verdensmester, Stein Rønning. Rune bar alltid svart belte, men det var en kjent sak blant utøvere, trenere, dommere og forbund, at Rune ikke var gradert i karate. Han var alltid ju jitsu utøver, med karate som idrett.

Alle som kjenner kyoshi Henrichsen vet at han aldri har vært opptatt av grader og titler. Han er representant for en konservativ graderingspraksis der man blir vurdert på bakgrunn av kunnskap, erfaring, lojalitet og årelang innsats for sin art. Og, der man blir innstilt til grader av sine instruktører og mentorer innenfor sin art, med støtte fra sine organisasjoner.

Kyoshi Henrichsen sin gradering til 8. dan ju jitsu er en stor begivenhet for alle i Ju Jitsu Norge, og en markering, ikke bare av dets lange historie, men også en lysende fremtid!

Skrevet av Geir O. Jensen, seksjonsleder i jujutsu