Informasjon om toppidrettssatsingen i Norges Kampsportforbund

Publisert 20.03.2020

Norges Kampsportforbund har de siste årene jobbet målrettet for å kvalifisere utøvere til OL i Tokyo senere i år. Som et resultat av koronautbruddet er forberedelsene til OL nå sterkt påvirket, og det er uvisst hvordan kvalifiseringen til OL vil gjennomføres.

Når det gjelder OL-kvalifisering for taekwondo er det kun Asia og Europa som ikke har gjennomført sine kvalifiseringsstevner. Asia skulle ha hatt sitt kvalifiseringsstevne i Jordan i april, men dette ble avlyst. Kvalifiseringsstevnet for Europa skulle ha vært arrangert Milano i april, men dette ble flyttet til Moskva.

– Som følge av at mange land ikke fikk innreise til Moskva, samt at utøvere fra mange land måtte i karatene som følge av et eventuelt Moskva-opphold, ble også denne kvalifiseringen kansellert. Nå venter vi på nytt sted og dato for Europa- og Asia-stevnene. Det er også en mulighet for at det internasjonale taekwondo-forbundet tar i bruk rankingpoeng for å avgjøre hvilke asiatiske og europeiske utøvere som skal kunne delta i OL, forteller Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.

Når det gjelder karate skulle de norske utøverne ha deltatt i kvalifiseringsstevnet i Paris 8.-10. mai. Dette er nå utsatt til 26.-28. juni, og forbundets sportsavdeling planlegger derfor ut fra dette.

Trening og veiledning på nett

Per i dag er fulltidsutøverne på både karate- og taekwondolandslagene i karantene grunnet deltakelse i konkurranser i utlandet. I tillegg er to utøvere på karate-landslaget skadet. Trening og oppfølging har derfor vært gjennomført via nett den siste uken.

Norsk toppfotball har fått retningslinjer på at mindre grupper kan trene sammen, gitt at de trener innenfor gjeldende smittevernregler. Det er den lokale bydelslegen eller kommunelegen som avgjør dette. Norges Kampsportforbund tar i løpet av de neste dagene kontakt med bydelslegen for Østensjø for å undersøke om landslagsanlegget på Skullerud kan åpnes for begrenset trening.

– Olympiatoppen har også fått lov til å arrangere trening innenfor smittevernreglene for de 25 største medaljekandidatene på Olympiatoppen. På mandag starter derfor taekwondo med trening på Olympiatoppen. Olympiatoppen tar selvfølgelig forhåndsregler, og kun to utøvere og én trener kan trene to timer om gangen. Det er derfor laget et rulleringssystem, slik at alle får trent to ganger daglig. Planen er også at karateutøverne skal begynne trening hos Olympiatoppen når de er skadefrie. Inntil videre får de som satser from mot OL-kvalifiseringen daglig oppfølging av landslagstreneren og sportsavdelingen, forteller Jacobsen.