Reisen til røttene
Publisert 20.07.2017
Redigert 09.07.2018
12 eventyrlystne nordmenn fikk nylig oppleve et sommereventyr av de sjeldne når de tok turen til Wudang i Kina.
Gruppen besto av en fin blanding av foreldre og unge, ambisiøse utøvere med landslagsambisjoner i wushu kung fu. Med på reisen var også Kim Gibson, anerkjent utøver og landslagstrener for wushu.
– Selv om utgangspunktet for deltakerne har vært ulikt, har målet og virkemidlene vært de samme for alle; å finne historien og røttene til denne fantastiske kombinasjonen av kampidrett og kulturskatt.
Taoismens hovedsete
De 12 deltakerne bodde under svært enkle kår oppe i fjellkjeden Wudang. Stedet er regnet for å være taoismens hovedsete, og er derfor også et yndet pilegrimssted. Skolen hvor deltakerne fikk trene ved ligger i en idyllisk liten dal med en åker som nærmeste nabo. Skolen er ledet av den karismatiske mesteren Chen Shiyu, en av de ni mest kjente mestrene innen wudang taiji og kung fu.
– Her har vi virkelig fått leve og trene på gamlemåten! De siste årene har vi reist til noen av verdens beste sportsuniversiteter i Kina. Her har vi fått utrolig bra og vitenskapelig oppfølging med tanke på konkurranse. Allikevel mener jeg at det finnes enkelte egenskaper man ikke kan utvikle eller måle på denne måten. Da snakker jeg om de karakterbyggende øvelsene som å varme opp med innhøsting av maten vi skal spise til lunsj, samt å gjøre kampteknikker igjen og igjen opp og ned fjellsiden til Master Chen sier de er gode nok. Ikke minst har vi jogget og trent teknikk kl 05:00 hver morgen for å starte dagen med soloppgangen, og virkelig ta tak i den fra første sekund, forklarer Gibson.
Fant sin indre ro
Grunnen til at Gibson flere ganger har tatt med utøvere hit er fordi han selv trente ved skolen i 2011 i forbindelse med et prosjekt med dansegruppen FRIKAR.
– I løpet av oppholdet fant jeg min indre ro, og stoltheten over at min fantastiske idrett har disse utrolig dype røttene inn i kinesisk kultur og filosofi. Når vi i tillegg som landslag har hatt stor suksess med de tekniske programmene i grenen taolu, som jeg lærte her, var det til slutt bare et spørsmål om tid før vi nok en gang måtte litt gi slipp på storbylivet og ta til oss den tradisjonelle måten å leve på, sier Gibson.
Jobber målrettet mot EM
Norge har vunnet én sølv og tre bronse i EM med øvelser Gibson har lært i Wudang-fjellene. Målet er at det blant årets leirdeltakere også finnes nok en EM-medaljør i wudang-stil når neste års wushu & taiji-EM arrangeres i Georgia.
– Jeg gleder meg til neste års EM, og frem mot dette arrangementet lar jeg meg imponere av våre 12-17 år gamle talenter som virkelig har tatt til seg all læring og det taoistiske liv på en fantastisk måte. Dette oppholdet kommer til å gjøre de til bedre utøvere, landslaget får dyrket talentene deres og ikke minst vil de som mennesker få utviklet sin karakter.
Mer info og bilder finner du her.
Du kan også se film fra leiren her.
Neste år vil det arrangeres tilsvarende leir i påsken. Leiren vil avholdes enten i Beijing eller i Shanghai, ved byens sportsuniversitet. Informasjon om denne leiren legges ut fortløpende i løpet av høsten.