Jonas (17) forbereder seg til wushu-VM

Publisert 13.08.2019
Redigert 15.10.2019

I oktober arrangeres VM i wushu i Shanghai. Wushu er en av verdens største idretter, og en av VM-deltakerne er unge og lovende Jonas Thorsen Loe (17) fra Oslo.

Wushu har over 200 millioner utøvere verden over, og VM arrangeres annethvert år. I oktober er det klart for et eventyrlig mesterskap når VM avholdes på hjemmebane i Shanghai.

Wushu er Kinas nasjonalidrett, og moderne wushu er i dag en stor internasjonal idrett med over 140 organiserte medlemsnasjoner i det internasjonale forbundet (International Wushu Federation, IWuF). Internasjonalt konkurreres det i to grener; taolu og sanda. Taolu er en oppvisningsform hvor man utfører kinesiske kampteknikker og akrobatiske momenter, mens sanda er en fullkontakt-kampform hvor slag, spark og nedtagninger er tillatt.

Sikter på OL-programmet

Forrige gang IWuF tildelte VM til Kina var da wushu skulle vises frem som prøvegren under OL i Beijing. Wushu-VM var da en del programmet for prøve-OL. Norge hadde den gang med tre utøvere i kampgrenen sanda. Arrangementet ble en kjempesuksess, og nå jobbes det målrettet for å få wushu inn som offisiell OL-gren.

Klar over nivåforskjellen  

Jonas Loe, som representerer Oslo-klubben Sangrok Kwan, skal konkurrere i taolu, i klassen tradisjonell xingyiquan håndform. Til tross for sin unge alder har Loe allerede opparbeidet seg bred internasjonal konkurranseerfaring: Som junior tok Loe EM-gull, og har også gull fra Latvia Open, samt bronse fra Oslo Open. Som senior har han tatt gull i British Open og bronse i Nordic Open.

Flere medaljer til tross – Loe er klar over forskjellen på internasjonale stevner i Europa og et VM i Shanghai, og forbereder seg dermed til høstens VM med lave skuldre.

– Jeg har egentlig få forventninger til VM når det gjelder resultater. Nivåforskjellen mellom Europa og Asia er stor. Jeg kommer til å ha fokus på en del elementer i mønsteret mitt, og først og fremst jobbe med å slappe av mellom teknikkene, slik at kraften i utførelsen øker, forklarer Loe.

Viktig fellessamling

Etter en sommer med både konkurranser og trening fortsetter Loe nå forberedelsene til VM med samlinger og stevner utover høsten.

– Etter Oslo Wushu Open i september vil det arrangeres en samlet svensk-norsk landslagstrening. Denne vil være ledet av Kim Gibson, landslagstrener for både Norge og Sverige. Dette vil være den tredje fellessamlingen for begge landene – de to tidligere samlingene har vært arrangert i Stockholm og Gøteborg.

Spisser VM-formen ved SUS

Uken før VM skal Loe spisse VM-formen ved å tilbringe en uke på Shanghai University of Sport (SUS) for å trene med kinesiske trenere.

–  Dette er trenere på det absolutte toppnivået innen wushu. I fjor trente jeg ved SUS i påsken, som en del av oppkjøringen til EM i wushu 2018. Det var da jeg lærte det mønsteret jeg vant EM med i fjor.

Når han blir spurt om veien videre er Loe klar på at idretten skal forbli en prioritet også i årene fremover.

– Jeg planlegger å trene ett år hos SUS etter videregående skole. Jeg har søkt på Wang Toppidretts kampidrettslinje fra høsten av, og jeg håper å komme inn, slik at jeg kan kombinere skole og trening.

Vi ønsker Jonas lykke til med VM-forberedelsene fremover!