Ungdomsskole/v.g.s.

Ungdomsskole

Som ungdomsskoleelev kan Wang Ung være et tilbud. Wang Ung har skoletilbud i Oslo, Fredrikstad, Hamar, Sandefjord, Sandnes, Stavanger og Tønsberg. Det planlegges oppstart på Romerike og i Lørenskog.

Norges Toppidrettsgymnas har også startet med ungdomsskole med toppidrett. De har tilbud i Asker, Bærum, Bodø, Tromsø, Kongsvinger og Lillehammer. Telemark Toppidrett i Skien har også med ungdomsskole og toppidrett. I Trondheim starter Nidaros Idrettsungdomsskole opp i disse dager. Flere skoler planlegger å opprette idrettstilbud. Det derfor lurt å undersøke hvilke tilbud som finnes i ditt nærområde.

Videregående

Når det gjelder videregående skoler som kombinerer toppidrett og utdanning finnes det mange tilbud – både private og offentlige. I Norge finnes det 13 private toppidrettsgymnas hvor det studerer 2600 elever, og 357 trenere er ansatt. Når det gjelder offentlige skoler finnes det 21 skoler hvor det studerer 745 toppidrettsutøvere, og 155 trenere er ansatt. Nesten 95 prosent av alle som går på toppidrettsgymnas studerer ved en privat skole, men det arbeides med å etablere flere offentlige skoler med toppidrett.

Wang Toppidrett, Norges Toppidrettsgymnas, Toppidrettsgymnaset i Telemark og Haugesund Toppidrettsgymnas er de største av de private skolene. Private toppidrettsgymnasier rar semesteravgift. Wang Toppidrett har en ukes treningssamling i utlandet hvor alt er inkludert.

Når det gjelder offentlige skoler er tilbudet som følger:

  • Midt-Norge: 6 skoler
  • Innlandet: 3 skoler
  • Sørvest: 2 skoler
  • Vest: 4 skoler
  • Nord: 1 skole
  • Sør: 3 skoler
  • Øst: 2 skoler

Kampsportforbundet har samarbeid med Wang Toppidrett. Wang Toppidrett har eget tilbud for kampsportelever i Fredrikstad, Hamar, Oslo, Stavanger og Tønsberg.

Noen skoler har idrettsspesifikke tilbud. Det finnes ikke mange kampsporttilbud, men en del skoler har basislinje. Det beste er at man undersøker selv med de skolene som ligger i ditt nærområde. Her finner du skoleoversikten.

Yrkesfagutdanning og toppidrett

Det er også mulig for de som ønsker å velge yrkesfagutdanning å kombinere toppidrett og utdanning, men foreløpig er det ikke mange skoler som kan tilby dette. I Oslo har vi Kuben videregående skole på Økern. I Bergen tilbyr Arna Videregående skole kombinasjon av toppidrett og yrkesfag.

Mange unge utøvere ønsker å kombinere idrett og yrkesfag, og det arbeides derfor i flere fylker for å forbedre tilbudet på dette området. Det beste er om du undersøker selv med de yrkesskolene som ligger i ditt nærområde.

Når man er ferdig med yrkesfaget og skal ut som lærling er det mulig å få til en avtale om tilpassing med det læringsstedet hvor man har læringsplass. Dette er noe må man ta opp med den enkelte læringsplassen