Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden for å gi deg den aller beste brukeropplevelsen. Ved å besøke siden godkjenner du at vi bruker disse informasjonskapslene.
Her finner du regelverk for de forskjellige disiplinene i ju jitsu, samt Norges Kampsportforbunds felles stevnereglement.
Stevnereglementet gjelder ved alle stevner, konkurranser og eventuelle treningsleire som arrangeres i regi eller med støtte fra Norges Kampsportforbund.
For utskrift av regelverk, velg «Fil» og «Skriv ut» i nettleseren, eller trykk «ctrl+p» i windows, «cmd+p» på mac. Utskriften dekker hele regelverket som vises på siden. Du trenger ikke åpne kapitler og paragrafer. Utskriften kan skrives ut, men også lagres som PDF. Husk at det er regelverket publisert på denne siden som er til enhver tid gjeldende, og vi oppfordrer alle til å tenke på miljøet fremfor å skrive det ut.
Regelverk ju jitsu:
Jujitsu konkurransereglement fighting og duo
KONKURRANSEREGLER JUJITSU Del 1 - Generelt
Reglene i dette dokumentet gjelder for nasjonale konkurranser. Reglene er diktert etter JJIF sine internasjonale konkurranseregler for Fighting og Duo.
Alle referanser til ”han” i dette dokumentet skal tolkes som ”han eller henne”.
Del 2 - Påkledning
Utøverne skal bruke en hel og ren hvit kvalitets jujitsu gi. Utøverne skal bruke rødt eller blått belte.
Jakken skal være lang nok til å dekke hoftene og være knyttet rundt livet med beltet.
Ermene skal være vide nok til å kunne gripe tak i og så lange at de dekker halve underarmen, men ikke håndleddene. Ermene kan ikke brettes opp
Buksene skal være vide og lange nok til å dekke halve leggen. Buksene kan ikke brettes opp.
Beltet skal knytes med en firkantknute. Det skal knyttes stramt nok til å hindre at jakken glir opp. Beltet skal være langt nok til å gå to ganger rundt livet og lar det bli ca.15 cm lange ender igjen på hver side av knuten.
Kvinnelige utøvere skal bruke en hvit T-skjorte eller sports-topp under Gien. Det er ikke tillatt for mannlige utøvere å bruke noe under Gien.
Utøverne skal ha kortklipte finger- og tå negler.
Det er ikke tillatt å ha på seg noe som kan skade eller være til fare for motstanderen.
Det er ikke tillatt å bruke briller. Kontaktlinser kan kun benyttes på egen risiko.
Langt hår må knyttes opp med en myk hårstrikk.
[1] Hvis en utøver ikke følger disse reglene vil kampen ikke bli startet. Utøveren har anledning til å skifte eller skaffe seg det påkrevde antrekket eller utstyret og være tilbake på matten innen 2 minutter.
Del 3 - Konkurranseområde
Konkurranseområdet skal være 12m x 12m og skal være dekket av jujitsu/judo tatami i godkjente farger, helst grønt og rødt.
Konkurranseområde skal deles inn i 2 soner.
Kampområdet skal alltid være 8m x 8m.
Området utenfor kampområdet kalles sikkerhetsområde og skal være minst 2 m. bredt.
Ved 2 eller flere konkurranseområder er det ikke tillatt å brukes felles sikkerhetsområdet.
Det er tillatt i spesielle tilfeller[1] å benytte konkurranseområder på 6m x 6 m.
Det er tillatt i spesielle tilfeller[2] å dele deler av sikkerhetsområdet men avstanden mellom de to kampområdene må være minst 3 meter.
[1] Minimum størrelsen på kampområdet er bare tillatt dersom størrelsen på sportshallen er for liten.
[2] Deling av sikkerhetsområdet er bare tillatt dersom størrelsen på sportshallen er for liten. 5 Det er tillatt med en stol til coachen inntil konkurranseområdet.
Del 4 - Coacher
Kun 1 coach kan oppholde seg på et tilvist område ved enden av konkurranseområdet, for å assistere sin utøver5.
Hvis coachen utøver dårlig oppførsel mot utøverne, dommerne, publikum eller noen andre, kan MD bortvise coachen fra det offisielle området hans for resten av kampen.
Hvis den dårlige oppførselen fortsetter kan dommerne bortvise coachen fra det offisielle området for resten av turneringen.
[1] Avstanden mellom Sekretariatet og konkurranseområdet skal være minst 2 meter. Avstanden mellom publikum og konkurranseområdet skal være minst 3 meter.
[1] Minimum størrelsen på kampområdet er bare tillatt dersom størrelsen på sportshallen er for liten.
[1] Deling av sikkerhetsområdet er bare tillatt dersom størrelsen på sportshallen er for liten. 5 Det er tillatt med en stol til coachen inntil konkurranseområdet.
JJIF-FIGHTING Del 5 - Beskrivelse av Fighting-systemet
I Fighting konkurrerer 2 utøvere mot hverandre med jujitsu teknikker.
Fighting systemet består av 3 deler:
Del 1: Slag- og sparkteknikker
Del 2: Kast, fellinger, låser og stranguleringer
Del 3: Bakketeknikker, låser og stranguleringer.
Utøverne må være i bevegelse og gjøre teknikker før de kan fortsette over i neste del. En teknisk god utførelse er gyldig når utøveren viser teknikker i god balanse og med kontrollerte kombinasjoner6.
Angrep i del 1 er begrenset til disse områdene; hodet, ansiktet, nakke, mage, bryst, rygg og side.
Alle stranguleringer er tillatt unntatt med hender/fingre.
Tiden pr. kamp er 3 minutter. MD sammen med SD må bestemme, etter å ha konsultert med BD, om den siste teknikken skjedde før eller etter at tiden på 3 minutter var ute.
Når samme utøver er involvert i 2 etterfølgende kamper kan en hviletid på maks 5 minutter bli tillatt.
6 Med kombinasjoner menes:
I del 1 må det gjøre kombinasjoner med slag og/eller spark. I del 2 må utøverne være aktive og tydelig forsøke å kaste/felle motstanderen. I del 3 må utøverne tydelig forsøke å skaffe seg god kontroll, eller tydelig forøke å komme seg ut av en holding. Del 3 kan fortsetter så lenge det tydelig vises vilje til å kjempe og det er teknisk fremdrift. Dette gjelder så lenge det ikke kun er her kampen foregår.
Del 6 - Utstyr/materiell
Den som organiserer turneringen skal skaffe røde og blå belter, poengtavler, lister/protokoller, dommerarmbånd, førstehjelpsutstyr, lege og plass for dommere og teknisk komité.
Utøverne skal ha myke/lette hansker og vrist-/leggbeskytter i samme farge som beltet (rødt eller blått)
Beskyttelsesutstyret skal være av et mykt materiale og være minst 1 cm tykk med en øvre grense på 2 cm7.
Beskyttelsesutstyret må være i riktig størrelse og i god stand.
7 Hvis en utøvers beskyttelsesutstyr ikke er i henhold til reglen vil han ikke få delta i kampen. Han skal i så fall få muligheten til å skifte utstyret innen 2 minutter. Han vil bli straffet med en ”Shido” for å forsinke kampen. Det er tillatt å bruke susp og tannbeskytter. Kvinnelige utøvere kan bruke brystbeskytter. Vrist-/leggbeskytter, susp og brystbeskytter skal bruke under Gien
Del 7 - Vektklasser
Følgende vektklasser benyttes i nasjonale-, åpne- og internasjonale stevner:
Mattedommer (MD) skal befinne seg innenfor kampområdet og ha ansvaret for gjennomføringen av kampen.
De 2 sidedommerne (SD) skal assistere MD og skal bevege seg i sikkerhetsområdet. SD plasserer seg best mulig slik at de til enhver tid kan se kampen og best kan gi poeng.
Borddommer (BD) er ansvarlig for sekretariatet. Han er ansvarlig for at poeng og straff blir tildelt samtidig som han informerer MD om kamp-/Osakomi-/skadetiden.
Det kan benyttes 2 BD i finaler hvis antall av dommere tillater dette og hvis det kan gjennomføres i alle finalene i turneringen.
[1] Dommerne i en kamp skal så langt det er mulig være fra forskjellige klubber (nasjonalt) eller forskjellige land (internasjonalt)
Del 9 - Sekretariatet
Sekretariatet skal plasseres på motsatt side av MD i begynnelsen av kampen.
Sekretariatet skal bestå av 2 protokollførere av poeng og en tidtaker.
Den ene protokollføreren noterer poeng elektronisk og den andre noterer poeng manuelt på et ark.
Hvis det er differanse på poeng ved kampslutt, så er det det manuelle arket som er det gjeldende.
Del 10 - Under kampen
Utøverne skal ved kampstart stå ansikt til ansikt i midten av kampområdet med ca 2 meters avstand. Utøver med rødt belte skal stå på MD høyre side. På tegn fra MD skal utøverne først hilse på dommerne, så til hverandre.
Når MD gir kommandoen ”Hajime”, starter kampen i del 1.
Så snart det er kontakt mellom utøverne ved å holde i motstanderen, starter del 2. Slag og spark er ikke lenger tillatt unntatt når de utføres i samme øyeblikk som det tas tak i hverandre.
Så snart begge utøverne har begge knærne i bakken eller den ene utøveren sitter eller ligger på gulvet, fortsetter kampen i del 3[1].
Utøverne kan bytte på å gå i de forskjellige delene så lenge de er aktive i alle delene[2].
Hvis en utøver ”rusher” mot den andre uten å gjøre en teknisk handling eller er til fare for han selv (Mobobe), så vil det bli gitt en teknisk straff og kampen starter på nytt i < del 1.
Kast må påbegynnes i kampområdet. Motstanderen kan bli kastet til sikkerhetsområdet så sant det ikke er risiko for skade av motstanderen.
På slutten av kampen utropes vinneren av MD. Først hilser utøverne på hverandre, deretter til dommerne som står på en rett linje i kampområdet.
[1] Hvis en utøver gjentatte ganger selv går ned på knærne (eller legger seg ned) så skal han bli straffet med passivitet i del 2.
Det er ikke tillatt å løfte en motstander som er ned på matten for å gjennomføre kast/felling. Dersom dette skjer skal MD stoppe kampen med Matte.
[2] Det er ikke tillatt å slå motstanderen dersom han har begge knærne i matten. Dersom dette skjer skal MD stoppe kampen med Matte.
Del 11 - Bruken av "Hajime", "Matte", "Sonomama" og "Yohsi"
MD kommanderer ”Hajime” for å starte kampen eller starte på nytt etter ”Matte”
MD kommanderer ”Matte” for å stoppe kampen midlertidig i disse tilfellene:
Hvis den ene eller begge utøverne er på utsiden av kampområdet i del 1 eller del 2.
Hvis begge utøverne forlater kampområdet helt i del 3.
For å tildele den ene eller begge utøverne straff i Del 1.
Hvis den ene eller begge utøverne er skadet eller blir syke.
Hvis den ene utøveren er ute av stand til å slå av under en strangulering eller lås.
Når Osakomi tiden er ute.
Hvis kontakten mellom utøverne er brutt i Del 2 eller Del 3 og utøverne ikke selv tar initiativ til å begynne i Del 1 igjen.
Når MD finner det nødvendig f. eks for å justere Gi eller for å tildele straff.
Hvis en SD finner det nødvendig og klapper i hendene, skal MD stoppe/pause kampen.
Når kampen er over.
”Sonomama” brukes hvis MD vil stoppe utøverne midlertidig. Ved dette tilfellet kan ikke utøverne bevege seg. ”Sonomama” blir kommandert;
For å gi den ene eller begge advarsler i Del 2 eller Del 3
For å gi den ene eller begge utøverne straff i Del 2 eller del 3.
Når MD finner det nødvendig
Etter ”Sonomama” fortsetter utøverne kampen fra nøyaktig samme posisjon som de var i da kommandoen ble gitt. For å fortsette kampen vil det bli kommandert ”Yoshi”.
Del 12 - Poeng
Poeng tildeles etter majoriteten av dommerne. Derfor må minst 2 dommere gi poeng. Hvis dommerne gir ulike poeng skal det gis poeng som det 2 av dommerne gir. Hvis kun 2 dommer gir poeng og ikke den tredje skal det laveste poeng gis.
Følgende poeng kan gis i Del 1:
Et ublokkert slag eller spark Ippon 2 poeng
Et delvis blokkert slag eller spark Wazari 1 poeng
Slag/spark må ha et tilbaketrekk og være i god balanse og med god kontroll11.
Følgende poeng kan gis i Del 2:
Lås og stranguleringer som MD må stoppe ved å Ippon 2 poeng kommandere ”Matte” når utøveren selv ikke kan klappe av.
Lås og strangulering ved å klappe av. Ippon 2 poeng
Et perfekt kast12 eller felling. Ippon 2 poeng
Et ikke-perfekt kast eller felling. Wazari 1 poeng
Kast, fellinger, lås og stranguleringer
Følgende poeng kan gis i Del 3:
Lås og stranguleringer som MD må stoppe ved og Ippon 3 poeng kommandere ”Matte” når utøveren selv ikke kan klappe av.
Osakomi13, lås og strangulering ved å klappe av. Ippon 3 poeng
Gulvteknikker, lås og stranguleringer
Et spark som blir grepet av motstander skal aldri bli tildelt Ippon.
Et perfekt kast hvor motstanderen lander på magen eller rygg skal tildeles Ippon.
Osakomi kan bare igangsettes om:
Uke (den kontrollerte personen) ligger i hovedsak på rygg eller mage.
Begge beina til Tori (den kontrollerende utøveren) er fri.
Uke er under bra kontrollert og kan ikke bevege seg fritt.
Osakomi tiden fortsetter selv om:
Uke greier å fange et av Toris ben.
Uke er i stand til å snu seg over på siden eller magen. (Fortsettelse note 13) Sankaku.-jime og juji-gatame teller som Osakomi så lenge det er full kontroll på Uke sin overkropp. Forskjellige poeng for kontrollteknikker kan ikke regnes sammen. (F.esk en Osakomi over 10 sekunder, med
Rette benlåser med kontroll på Ukes overkropp skal regnes som Osakomi. Dette gjelder ikke dersom Uke er i stand til å rotere kroppen, da skal det annonser ”Toketa”.
Hvis begge utøverne er helt utenfor konkurranseområdet skal Osakomi bli stoppet med ”Toketa”. Sankaku-jime må bli utført med en av Ukes armer innenfor Toris kryssede bena.
Kontroll annonsert med Osakomi holdt i 15 sekunder. Ippon 2 poeng
Kontroll annonsert med Osakomi holdt i 10 sekunder. Wazari 1 poeng
d. Osakomi tid som er påbegynt innen kamptiden skal fortsettes selv om kamptiden er over. Hvis kontrollen blir brutt før det har gått 15 sekunder skal MD kommandere ”Toketa”
Del 13 - Straffer
Straff kan kun tildeles ved majoritet av dommerne14.
”Lett forbudte handlinger” vil bli straffet med ”Shido” og motstander får 1 Wazaari. Følgende handlinger teller som lett forbudte handlinger;
Hvis den ene eller begge utøverne er passive eller gjør mindre tekniske feil15.
”Mobobe” (en handling som er til fare for seg selv.)
Med hensikt går ut av kampområdet med begge føttene.
Med hensikt dytter/skyve motstander på utsiden av kampområdet.
Slår eller sparke i Del 2.
Å fortsette etter at dommer har sagt ”Matte” eller ”Sonomama”
Å slå eller sparke mot beina.
Å slå eller sparke når motstanderen ligger nede.
Å feste låsegrep på fingre eller tær.
Å feste låsegrep med kryssede ben over nyrene og strekke ut.
Å utføre kveling/strangulering med bare hender/fingre.
Hvis en utøver kommer uforberedt til matta og forsinker kampen16.
Hvis en utøver med hensikt forsinker kampen (ved langsom retting av Gi, ta av beltet/hansker etc)
En ”forbudt handling” vil bli straffet med ”Chui” og motstanderen får 2 Wazaari. Følgende handlinger teller som forbudte handlinger;
Å gjennomføre for harde angrep mot motstanderens kropp17.overgang til en armlås, vil ikke regnes som en Wazaari og en Ippon): Dette er bare mulig dersom MD stoppet Osakomi tiden med ”Toketa” før armlåsen utføres.
Feil som oppstår ved tildeling av poeng og straff skal korrigeres av alle tre dommerne på matten sammen med ansvarlig BD.
Passivitet del 1: Hvis en eller begge ikke viser tydelig aktivitet for å oppnå poeng. Hvis en eller begge utøverne ikke utfører kombinasjoner før en går over i neste del. Hvis en eller begge bare blokkerer angrepene eller bevegelsene til motstanderen uten egne forsøk, eller begge utøverne går ned på matten med vilje for å unngå del 2. Hvis en utøver gjør et falskt angrep ved å med vilje kaste seg ned på uten teknikk for å kaste.. Passivitet del 3: Hvis en eller begge ikke viser tydelig aktivitet or å oppnå poeng.
Hvis en utøver fortsette å være passiv etter flere Shido for passivitet, skal han straffes med Chui for å ikke følge MD beskjeder.
Hvis utøverne ikke går videre i del 2 men bare viser aktivitet i del 1.
Passivitet del 2: Hvis en eller begge ikke viser tydelig aktivitet for å oppnå poeng.
Hvis en eller begge utøverne går direkte inn i del 2 eller 3.
Straffen for å forsinke kampen gis etter stående hilsen, og før kampen starter med ”Hajime”.
Å kaste motstanderen fra kampområdet til utenfor sikkerhetsområdet.
Å neglisjere MD sine ordrer.
Å gjøre unødvendige tilrop, bemerkninger eller gestikulasjoner til motstanderen dommerne, sekretariatet eller til andre.
Å gjøre en ukontrollert handling/teknikk som svingslag/rundspark som ikke stoppes med tilbaketrekk selv om de ikke treffer motstanderen, eller å utføre en kastteknikk som gjør at motstanderen ikke er i stand til å fortsette umiddelbart.
Å utføre rette slag eller spark mot motstanderens hode.
Hvis samme utøver får 2 ”forbudte handlinger” (Chui) mot seg, vil denne tape kampen ved ”Hansoku-make”
En ”strengt forbudt handling” vil bli straffet med ”Hansoku-make”. Følgende handlinger teller som strengt forbudte handlinger;
Å utføre en handling/teknikk som kan skade motstanderen.
Å kaste eller forøke å kaste motstanderen med lås eller strangulering18.
Å utføre en lås på motstanderens hals/nakke eller ryggrad.
Å utføre en vridende lås på motstanderens kne eller fot.
Den første gangen en utøver gjør en ”strengt forbudt handling” vil denne få tildelt en ”Hansoku-make” og tape kampen med 14-0 eller mer om motstanderen har mer en 14 poeng fra tidligere.
Den andre gangen en utøver taper ved ”Hansoku-make” i en turnering, vil denne bli bortvist for resten av turneringen.
Hvis en utøver viser usportslig opptreden rett etter en kamp, kan dommerteamet på den aktuelle matta enstemmig avgjøre at utøveren skal bortvises fra resten av turneringen. Hoveddommer skal informeres om avgjørelsen. ”Speaker” annonserer dette via høytaleren og utøveren taper alle kampene han allerede har vunnet, inkludert eventuelle medaljer.
Hvis begge utøverne blir straffet med ”Hansoku-make” skal det være en omkamp.
En teknikk som stoppes av motstanderens kropp eller hode i stedet for utøverens kontroll av teknikken, er et eksempel på c1.En teknikk som forårsaker at motstanders hode beveger seg som følge av kontakt er et eksempel på c1.
Teknikker som forårsaker blødning (gjelder ikke åpning av eksisterende sår) må vurderes av MD og SD for å fastslå om det skal gis straff etter c1 (forbud handling) eller e1 (strengt forbudt handling) basert på situasjonen. Teknikker (unntatt rette slag og spark) mot hodet som så vidt berører eller stopper innenfor 10 cm fra hodet er poeng givende. Kontakt med kroppen skal være ”skin-touch” ellers kan det vurderes som for hard kontakt, c1. Andre kriterier for c1 som bør vurderes, er om hard kontakt skjedde fordi motstanderen selv beveget seg inn i teknikken. I såfall var det ikke utøverens hensikt å utføre teknikken med hard kontakt. Det kan eventuelt idømmes straff for «Mobobe» til motstanderen hvis det er gjentatte eksempler på at han/hun ikke beskytter seg selv, eller viser uforsvarlig atferd.
En kasteteknikk i kombinasjon med en lås eller strangulering er ikke tillatt (f.eks: Kote-Geashi)
Del 14 - Kampavgjørelse
En utøver kan vinne før kamptiden er over hvis en utøver har oppnådd minst 1 Ippon i alle 3 Delene. Dette kalles ”Full Ippon”. I dette tilfelle vinner utøveren med 14 – 0 eller mer om utøveren har mer enn 14 poeng fra tidligere.
Den utøveren som har flest poeng ved kampslutt vinner.
Hvis det er poenglikhet ved kampslutt vil den utøveren som har flest Ippon i ulike deler vinne kampen.
Dersom det er poenglikhet og det er likt i forhold til antall deler utøverne har oppnådd Ippon vil den utøveren som har fleste Ippon vinne kampen.
Hvis det er poenglikhet og like mange oppnådde Ippon i like mange deler ved kampslutt skal det gjennomføres en ny kamp på 2 minutter inntil det er en vinner. Det vil være 1 minutts pause mellom kampene[1]. Poengene, ippon og straffer fra tidligere runder tas med videre i de ekstra rundene.
[1] Utøverne beholder sine poeng og straffer som de har oppnådd.
Del 15 - Walk-over og o.a
Kjennelsen ”Fusen-gachi” (seier ved walk-over) skal gis av MD til den utøver hvis motstander ikke møter til kampen. Vinneren tildeles 14 poeng etter at motstanderen er blitt ropt opp 3 ganger i løpet av minst 3 minutter.
Kjennelsen ”Kiken-gachi” (seier når motstander trekker seg) gis av MD til den utøver hvis motstander trekker seg under kampen. Vinneren tildeles 14 poeng og motstanderen 0 poeng eller den poengsummen denne hadde hvis poengsummen var høyere enn 14 poeng.
Del 16 - Skade,sykdom eller uhell
I enhver situasjon hvor en kamp må stoppes pga. skade hos den ene eller begge utøverne kan MD tillate maksimum 2 minutter skadetid pr utøver. Total skadetid i en kamp pr utøver er 2 minutter.
Skadetid startes på tegn fra MD.
Hvis en utøver er ute av stand til å fortsette kampen pga. skade skal MD og SD utrope vinner etter følgende;
Når årsaken til skade skyldes utøveren selv skal den skadede utøveren tape med 0 poeng, motstanderen får 14 poeng eller den poengsummen denne hadde hvis poengsummen var høyere enn 14 poeng.
Når årsaken til skade skyldes den uskadede utøveren skal den uskadde utøveren tape med 0 poeng, motstanderen får 14 poeng eller den poengsummen denne hadde hvis poengsummen var høyere enn 14 poeng.
Hvis det er umulig å avgjøre hvem av utøverne som var årsak til skaden skal den uskadede utøveren vinne med 14 poeng eller den poengsummen denne hadde hvis poengsummen var høyere enn 14 poeng. Den skadede utøveren taper kampen med 0 poeng.
Hvis en utøver blir syk under kampen og han ikke har mulig å fortsette skal denne tape med 0 poeng, motstanderen får 14 poeng eller den poengsummen denne hadde hvis poengsummen var høyere enn 14 poeng.
Det er den medisinske ansvarlige for konkurransen som avgjør om den skadede utøveren kan fortsette kampen eller ikke.
Hvis en utøver mister bevissthet eller får ”black-out” skal kampen stoppes og utøveren vil bli bortvist fra resten av konkurransen.
[1] Utøverne beholder sine poeng og straffer som de har oppnådd.
Del 17 - Lagkonkurranse
Lagkonkurranse er mulig og reglene er som for individuelle konkurranser
Del 18 - Reserver i lagkonkurranser
Reserver kan erstatte utøvere som er blitt skadet eller syke.
Reserven må være i samme vektklasse eller lettere enn den han skal erstatter.
Reserver kan ikke erstatte en diskvalifisert utøver
Reserver må påmeldes og veie inn samtidig som de øvrige på laget.
JJIF DUO SYSTEM Del 19 - Duo/parkonkurranse
Duo går ut på å vise forsvaret til en utøver mot forhåndsbestemte angrep fra en annen utøver på samme lag. Angrepene er delt inn i 3 serier med 4 angrep/teknikker i hver serie:
Hvert angrep skal starte med et forangrep slik som å skyv, trekk, atemi osv[2].
Leget kan fritt velge om angrepet skal utføres med høyre eller venstre hånd.
Forsvarsteknikkene er helt opp til forsvareren. Hvem som er forvarer/angriper er også valg fritt samt plassering av ben/føtter[3].
MD trekker 3 angrep fra hver serie. Det andre paret vil utføre de samme angrepene med i en annen rekkefølge anvist av MD.
Ved første angrep i hver serie skal Tori (forsvarer) ha poengdommerne på sin høyre side. Etter dette er det valgfritt hvilken side angrepet kommer fra.
Det gis poeng etter hver serie av poengdommerne. På kommando ”Hantei” fra MD viser poengdommerne sine respektive poeng med poengboken over hodet[4].
Dersom nødvendig markerer MD at feil angrep er utført ved å si nummer på angrepet som var feil[5].
Hvis et par skal gå direkte i en ny kamp, skal det gis en hviletid på 5 min mellom kampene.
[1] I serie D kan angriper starte med å holde begge våpnene.
[2] Forangrepet og angrepet må utføres av angriper.
[3] Rollen som angriper og forsvarer kan byttes fritt av paret i løpet av en serie.
[4] MD leser først alle poengene. Etter dette tas det høyeste og laveste poenget ned. Når MD ser at alle poengene er talt opp tas poengtavlene ned.
[5] Tegnet ”Feil angrep” vil bli vist av MD dersom angriper utfører et annet angrep enn det som er indikert av
MD.
Del 20 - Materiell
Den som organiserer turneringen skal skaffe røde og blå belter, poengtavler, lister/protokoller, plass for dommere og teknisk komité.
Sekretariatet skal bestå av minst 2 personer.
Det er tillatt å bruke en myk batong/stokk og en gummikniv. Batong/stav skal være mellom 50 til 70 cm.
Del 21 - Kategorier
Sammensetning av par er uten restriksjoner slik som vekt eller grad.
Følgende kategorier skal skilles; Herrer, damer og mix.
Del 22 - Kriterier for dømming
Juryen skal se og dømme etter:
Kraftfulle angrep
Realisme
Kontroll
Effektivitet
Holdning
Hurtighet
Variasjon
I det totale helhetsinntrykket skal det legges vekt på angrepet og den første delen av forsvaret.
Atemi må være kraftfulle, med god kontroll og gis på en naturlig måte med tanke på en mulig oppfølging/avslutning.
Kast og fellinger må inneholde balansebrytning og være effektive.
Lås og stranguleringer må vises for juryen på en tydelig og riktig måte, med avklapping av Uke.
Angrepet og forsvaret skal utføres på en teknisk og realistisk måte.
25 Følgende bør gi trekk ved angrep: Feil angrep, grep som ikke er lukket, forangrep og angrep er ikke logisk sammensatt, dårlig balanse, svakt angrep eller angrep bommer på målet.
Følgende bør gi trekk ved forsvar: Ikke fullstendig forsvar, manglende balansebrytning, forsvar blir utført for tidlig, Uke hopper, teknikken er ikke realistisk (show teknikk), forsvar er ikke logisk sammensatt eller det er unødvendig roping/skriking.
Følgende bør gi trekk ved kontroll på bakken: Ikke kontroll med våpenet, ikke full kontroll av Uke eller atemi bommer på Uke.
Del 23 - Gjennomføring av kampen
Parene står vendt mot hverandre med ca 2 meters avstand. Det første paret som er trukket (Par 1) har røde belter og står på MD høyre side. Det andre paret (Par 2) har blå belter. På MD tegn bukker parene først mot MD, deretter mot hverandre. Par 2 forlater kampområdet og går til sikkerhetsområdet.
Kampen starter, når MD annonserer hvilken serie og nr på det angrepet som skal utføres, samtidig som MD gir tegn med hånda.
Etter de 3 første angrepene i serie A setter utøverne fra Par 1 seg på kne og får sine poeng. Etter dette går Par 1 til sikkerhetsområdet og Par 2 gjennomfører sine angrep og får sine poeng. Par 2 gjennomfører så serie B og får sine poeng. Etter dette gjennomfører par 1 serie B og får sine poeng o.s.v. Par 1 starter med serie C og Par 2 starter med serie D.
Kampen er over etter at Par 1 har gjennomført serie D. Parene stiller seg så i samme posisjon som ved kampstart etter MD sin kommando. MD spør sekretariatet om hvem som er vinnerne og viser dette ved å vise hånda samtidig som MD roper ut fargen på beltet.
Hvis det er poenglikhet (”Hikiwake”) skal kampen fortsettes serie for serie inntil det er en vinner. 3 nye angrep fra hver serie plukkes ut og Par 2 (blå belter) begynner med serie A.
Etter at MD har utropte en vinner, skal parene først hilse på hverandre og så til MD.
Del 24 - Poengsystemet
Poeng gis fra 0 til 10 med ½ poeng intervaller.
Laveste og høyeste poeng tas bort under poenggivingen.
Del 25 - Jury
Juryen skal bestå av 5 lisensierte dommere. Det bør komme fra ulike klubber
Del 26 - Walk-over og o.a
Kjennelsen ”Fusen-gachi” (seier ved walk-over) skal gis av MD til det paret hvis motstandere ikke møter til kampen etter at motstanderne er blitt ropt opp 3 ganger i løpet av minst 3 minutter. Vinnerparet får 12 poeng mens paret som ikke møtte får 0 poeng.
Kjennelsen ”Kiken-gachi” (seier når motstander trekker seg) gis av MD til det paret hvis motstanderne trekker seg under kampen. Vinnerparet får 12 poeng og paret som må trekke seg får 0 poeng.
Del 27 - Skade, sykdom eller uhell
I enhver situasjon hvor en kamp må stoppes pga. skade kan MD tillate en skadetid på opp til 2 minutter hos det aktive paret. Total skadetid i en kamp pr utøver er 2 minutter.
Dersom paret ikke kan fortsette etter skaden skal ”Kiken-gachi” bli gitt til de gjenværende paret.
Del 28 - Lagkonkurranser
Lagkonkurranse er mulig og reglene er de samme for den individuelle konkurransen.
Del 29 - Omstendigheter som ikke dekkes av regelverket
Dommerne av en kamp må komme til en samlet avgjørelse hvis det skulle oppstå en situasjon som ikke er beskrevet i reglene.
BD har ikke anledning til å stemme, kun gi assistere der det er mulig.
JJIF Ne-Waza
Ne-Waza regler
I Ne Waza systemet er det to utøvere som konkurrerer mot hverandre på bakken. Målet med kampen er å vinne på submission med lås, strangulering eller på poeng.
Konkurransen består av:
Kast, fellinger, låser og stranguleringer i stående posisjon. Bakketeknikker, kontroll, forbedring av posisjoner (passering av guard, sweeps), låser og stranguleringer på bakken.
Del 1 - Konkurranseområde
Konkurranseområdet (12m x 12m) skal være dekket av jujitsu/judo tatami i to forskjellige farger. Kampområdet skal være 10m x 10m.
Området utenfor kampområdet kalles for sikkerhetsområdet.
Kampområdet og sikkerhetsområdet kalles for konkurranseområdet.
Hvis det benyttes sikkerhetsområde, er dette ikke en del av kampområdet.
Del 2 - Coacher
Kun én coach kan assistere en utøver. Coachen må oppholde seg på et anvist område på siden av konkurranseområdet.
Som rollemodeller må coachene oppføre seg i henhold til kampsportens etiske regler.
Coachen må være korrekt antrukket i dress (ikke nødvendig på nasjonalt nivå). Under innledende kamper er det tillatt å bruke klubbens treningsdresser med logoer. Det kan settes spesielle vilkår for antrekk på den enkelte turneringen.
Hvis coachen utviser dårlig oppførsel mot utøverne, dommerne, publikum eller noen andre, kan mattedommer (heretter MD) bortvise coachen fra det offisielle området for resten av kampen.
Hvis den dårlige oppførselen fortsetter kan dommerne bortvise coachen fra det offisielle området for resten av turneringen.
Del 3 - Påkledning og personlig utstyr
Utøverne skal bruke en hel og ren hvit/blå kvalitets Gi. Kvaliteten på GI’en skal være god og løs nok til å få et ordentlig grep på.
Utøvere må bruke kort type undertøy/sportsundertøy. For menn er det ikke lov å bruke t-shirt, rashguard, tights eller annet antrekk enn normalt undertøy under GI. For kvinnene er det obligatorisk å bruke hvit/blå overdel med strekk i eller som på annen måte er elastisk og sitter tett mot kroppen. Susp er ikke tillatt.
Utøverne skal ha kortklipte finger- og tånegler.
Det er ikke tillatt å ha på seg noe som kan skade eller være til fare for motstanderen.
Langt hår må knyttes opp med et mykt hårband.
Hijab er tillatt.
Del 4 - Tid
Kamptid per kamp er inntil 6 minutter avhengig av klasser, alder eller lang konkurransedag.
1. Når samme utøver er involvert i 2 etterfølgende kamper kan en hviletid på minimum utøverens kamptid tillates.
Vektklasser:
Følgende vektklasser benyttes i nasjonale mesterskap: Se vedlegg.
2. Innveiing skal skje ettermiddag/kveld dagen før konkurransen eller samme dag.
Del 5 - Dommere
Dommeren er den høyeste myndighet under kampen.
Dommerens avgjørelses som påvirker resultatene på hver enkelt kamp, er umotsigbar.
Avgjørelsene på resultatene kan kun forandres under disse omstendighetene.
Feil resultater er notert på poengtavle.
Vinneren vant på submission ved å bruke en straffbar handling tidligere som ikke var sett av dommeren.
En utøver er blitt feilaktig diskvalifisert etter en legitim handling. Hvis kampen er blitt avbrutt av dommeren før motstanderen klappet av, skal kampen startes stående igjen og utøveren som feilaktig ble stoppet, få 2 poeng. Hvis motstanderen derimot faktisk klappet av før avbrytelsen og diskvalifiseringen, skal utøveren som utførte teknikken vinne.
Subjektive tolkninger som dommeren måtte ha ved tildeling av poeng, advantages og straffer, er avgjort og kan ikke forandres.
Det er dommerens oppgave å gripe inn i kampen når han/hun ser det som nødvendig.
Det er dommerens oppgave å sørge for at utøverne holder seg inne på kampområdet.
Det er dommerens oppgave å påse at utøvere under 12 år ikke får skade på ryggrad i risikoposisjoner. Dette gjøres ved å posisjonere seg bak utøveren som løftes for best mulig sjanse til inngripen. Eksempelvis når en utøver blir løftet i en triangle eller lukket guard.
MD skal befinne seg innenfor konkurranseområdet og har ansvaret for gjennomføringen av kampen. MD tildeler poeng og straff, men kan også forholde seg til anbefalinger fra sidedommer (heretter SD) og borddommer.
SD skal assistere MD og skal oppholde seg utenfor sikkerhetsområdet på en stol.
Dommerteamet har lov til å stille med to SD som kan overstyre MD sine avgjørelser. Under finalene skal det være to SD som begge bekrefter korrekte poeng o.s.v. av MD.
Ved enighet mellom MD og SD, skal SD utføre sin dommerhandling sittende på stolen.
Ved uenighet med MD, kan SD reise seg og vise tegn på poeng, advantages og straff som skal gis eller tas vekk. SD benytter ordinære dommertegn.
Hvis det er tre forskjellige meninger om poeng mellom dommerne, skal det mellomste poenget gjelde. Eksempelvis skal advantage gjelde der tre dommere viser henholdsvis poeng for passering av guard, advantage og straff. Der kun én av to SD motstrider MD, er MDs avgjørelse gjeldene.
Hvis MD bestemmer seg for å diskvalifisere en utøver som har fått 4 advarsler, skal MD vise tegnet for diskvalifisering før kampen stoppes. Hvis minst én SD viser samme tegn, bekreftes MDs avgjørelse og MD er autorisert til å stoppe kampen.
Hvis MD bestemmer seg for direkte diskvalifisering p.g.a. en strengt forbudt handling, skal dommeren vise tegnet før han/hun stopper kampen. Hvis minst én SD viser samme tegn, bekreftes MDs avgjørelse og MD er autorisert til å stoppe kampen.
Hvis kampen ender uavgjort med like mange poeng, advantages og straffer, vil MD plassere utøverne på hver sin side. MD tar to steg tilbake og viser tegnet for at SD må reise seg. Etter at SD har reist seg, tar MD et steg frem med høyre ben. Da løfter alle tre dommere opp enten høyre eller venstre arm i været. Majoriteten viser hvilken utøver som har vunnet kampen. MD utroper dermed en vinner erklært av majoriteten av dommerne.
Del 6 - Sekretariatet
Sekretariatet skal plasseres på motsatt side av MD i begynnelsen av kampen.
Sekretariatet skal bestå av en protokollfører som noterer poengene elektronisk og en som fører poengene på papir.
Del 7 - Under kampen
Utøverne skal ved kampstart stå ansikt til ansikt i midten av konkurranseområdet med ca. 2 meters avstand. Utøver med rødt belte skal stå på MD høyre side. På tegn fra MD skal utøverne først hilse til dommerne, så til hverandre.
Når MD gir kommandoen ”Fight”, starter kampen i stående posisjon.
Når det er kontakt mellom utøverne ved at en eller begge har et grep på motstanderen, kan de gå direkte til bakken/guarden.
Utøverne kan bytte mellom forskjellige posisjoner på bakken, men må være aktive.
All bevegelse som er på utsiden av kampområdet skal stoppes. Utøverne starter i stående posisjon igjen midt på matta.
Når en utøver tar motstanderen til sikkerhetsområde samtidig som utøveren prøver å etablere en poenggivende posisjon, skal dommeren hvis mulig, vente i 3 sekunder før han/hun stopper kampen. Hvis dette skjer, vil dommeren gi poeng og utøverne starter i samme posisjon midt på matta.
Når 2/3 av utøvernes kropper er på utsiden av kampområdet i stående posisjon eller på bakken, skal dommeren stoppe kampen og starte på nytt i samme posisjon midt på matta.
Når kampen er over, utropes vinneren av MD. Først hilser utøverne til hverandre, deretter til dommerne.
Del 8 - Bruken av "Fight" og "Stop"
MD kommanderer ”Fight” for å starte kampen eller starte på nytt etter ”Stop”.
MD kommanderer ”Fight” for å fortelle utøverne at det er tegn til passivitet.
MD kommanderer ”Stop” for å stoppe kampen midlertidig. Når dette skjer, skal ikke utøverne bevege på seg. Dette gjøres ved å ta på utøverne samtidig og skjer i følgende tilfeller:
Begge utøverne er på utsiden av kampområdet i en posisjon som ikke kan gjenskapes. MD vil da starte kampen på nytt i midten av kampområdet i stående posisjon.
Begge utøverne er utenfor kampområdet og i en lett gjenskapelig posisjon. MD plasserer de deretter tilbake i samme posisjon i midten av kampområdet.
Hvis en eller begge utøverne er skadet eller blir syke.
Hvis en utøver slår av, eller hvis den ene utøveren er ute av stand til å slå av under en strangulering eller lås.
Når MD finner det nødvendig f.eks. for å justere GI eller for å tildele straff.
Når kampen er over.
Etter ”Stop” fortsetter utøverne kampen fra nøyaktig samme posisjon som de var i da kommandoen ble gitt. For å gjenstarte kampen bruker MD kommandoen ”Fight”.
Del 9 - Poeng
1. Poeng skal gis av MD hver gang en utøver stabiliserer en posisjon i 3 sekunder. Poeng markeres av MD, og signaliseres med den hånden som er merket med tilsvarende farge som utøverens belte.
2 poeng
Take Down
Sweep
Knee on belly
3 poeng
Passering av guard
4 poeng
Mount
Back Mount
Back Control
2. Når en utøver med vilje forlater konkurranseområdet for å unngå at motstanderen fullfører en sweep eller take-down, skal MD gi 2 poeng til utøveren som forsøkte seg på teknikken og en advarsel til den som forlot konkurranseområdet
3. Utøvere skal fortløpende tildeles poeng etter hvert som de er i poenggivende posisjoner. For å oppnå poeng må en avanserende posisjon holdes i 3 sekunder. Dette kan være f.eks. være passering av guard til mount-posisjon, som gir totalt 7 poeng. Først teller dommeren 3 sekunder og tildeler først 3 poeng for passering av guard og så 4 poeng for mount-posisjon.
4. Utøvere som havner i en poenggivende posisjon mens de fremdeles forsvarer en submission, får først poeng når de har kommet ut av angrepet og stabilisert posisjonen i 3 sekunder.
5. Hvis utøveren kommer ut av en submission og til en poenggivende posisjon UTEN å holde posisjonen, vil utøveren IKKE få noen advantage.
6. En utøver som oppnår én eller flere poengivende posisjoner, men i hver posisjon er under angrep fra en submission, skal tildeles 1 advantage hvis utøveren ikke kommer ut av dette ved utgangen av kampen.
Advantage
7. Advantage blir tildelt når en utøver havner i en poenggivende posisjon, men ikke klarer å holde den i 3 sekunder. Den blir også gitt når en bevegelse til en poenggivende posisjon er ufullstendig. Det er MDs oppgave å se om motstanderen var i en reell fare og om den andre utøveren var veldig nær en poenggivende passeringsposisjon.
8. En advantage kan bli tildelt etter at kamptiden er ferdig og før vinneren er annonsert. MD kan kun gi en advantage når det ikke lenger er mulig for utøveren å komme inn i en poenggivende posisjon.
Del 9 a - Kast/Fellinger/Nedtagninger(Takedowns)
Når en utøver får motstanderen på ryggen, sideveis eller i en sittende posisjon på bakken, etter å ha stått på begge bena på et tidspunkt i bevegelsen.
Når en utøver får motstanderen på bakken på alle fire eller på magen, skal han/hun få poeng så lenge han/hun har kontroll (fast grep) på ryggen. Hælene trenger ikke være hooket inn. Minst et av motstanderens knær må være i bakken.
Utøveren som starter på en take-down før motstanderen trekker han/hun inn i guarden skal tildeles 2 poeng eller advantage etter gjeldende regler.
Når utøveren har et grep om motstanderens bukse og blir trukket inn i en åpen guard, skal utøveren som holder buksen tildeles 2 poeng for take-down så lenge toppposisjonen er stabilisert og holdes i 3 sekunder.
Hvis motstanderen drar utøveren inn i guarden, men forblir sittende med ryggen oppe fra bakken, må utøveren få dyttet motstanderen ned på rygg innen 3 sekunder og stabilisere topp-posisjonen i 3 sekunder for å få 2 poeng
Utøver som initierer/påbegynner en take-down bevegelse etter at motstanderen har dratt utøveren ned i guarden, skal ikke tildeles poeng eller advantage.
Hvis en utøver får sin motstander på bakken på utsiden av kampområdet og utøveren startet bevegelsen med begge bena sine i kampområdet, skal denne tildeles 2 poeng så lenge motstanderen er på ryggen og det er stabilisert i 3 sekunder. Dommeren stopper kampen, tildeler poeng og starter i samme posisjon på bakken på midten av matta.
Hvis motstanderen har et eller to knær i bakken, skal utøveren som gjorde take-down kun bli tildelt poeng hvis han/hun stod oppreist i det øyeblikket handlingen begynte.
Utøveren får motstanderen til bakken med en single- eller double-leg take-down og motstanderen havner i en sittende stilling. Deretter blir utøveren som startet handlingen felt av en counter take-down. Her vil kun motstanderen bli tildelt poeng etter gjeldende regler.
Ingen poeng i take-down:
9. Utøver som forsvarer seg mot sweep og får motstanderen tilbake på bakken igjen liggende på ryggen eller siden, skal ikke tildeles poeng eller advantage.
10. Utøver som forsvarer seg mot stående back-control, hvor motstanderen har inne en eller to hooks, og ikke har et ben i bakken, skal ikke bli tildelt poeng for take-down eller advantage. Gjelder også om posisjonen er stabilisert i 3 sekunder. Felling med kontroll på motstander i 3 sekunder. 2 poeng Når en utøver ikke lander på rygg eller på siden og klarer å reise seg innen 3 sekunder.
Advantage
Når en utøver forsøker å ta en single-leg takedown og kontrollerer det ene benet, men den andre forlater kampområdet for å unngå dette og blir avbrutt av MD.
Advantage
Del 9 b - Kontrollteknikker (3 sekunder)
B. Kontrollteknikker (3 sekunder)
Kampene bør forløpe som en progresjon av posisjoner og teknisk kontroll som optimalt ender i en submission. Utøvere som frivillig gir fra seg gode posisjoner for å gå tilbake å score poeng i en posisjon de allerede har scoret poeng for, skal ikke ha poeng for å komme tilbake til slike posisjoner.
Poeng gis av kampens MD når en utøver kommer til en poenggivende posisjon som holdes i 3 sekunder.
1. Knee on Belly (ansiktet vendt mot motstander)
Når utøveren på topp plasserer et kne på magen, brystet eller ribbena til motstanderen, som ligger på ryggen eller på siden, og det andre benet med foten på bakken.
2 poeng
Når det ene benet er plassert på magen og det andre ikke er plassert med foten i bakken
Advantage
2. Frontmount og backmount
Den ene utøveren er på topp, fri fra halvguarden, sittende på motstanderens torso og med begge knærne, eller en fot og et kne på bakken. Utøveren på topp må ha et ben på hver side av motstanderens kropp, ansiktet mot motstanderens hode og kan ha inntil en av motstanderens armer under et av sine ben. Kontroll av torso gjelder kun når knærne til utøveren er nedenfor motstanderens skulderhøyde.
4 poeng
Begge motstanderens armer under beina Advantage
3. Back-control
Utøver tar kontroll på ryggen og plasserer hælene på innsiden av beina til motstanderen. Man kan ha maksimalt en av motstanderens armer på innsiden av bena, men ikke over motstanderens skulderhøyde.
4 poeng
Utøver tar kontroll på ryggen og plasserer hælene på innsiden av beina til motstanderen. Begge motstanderens armer blir fanget opp av bena til utøveren.
Advantage
Utøver tar kontroll på motstanderens rygg og krysser beina som en «figure four/triangle» kun rundt livet til motstanderen eller krysser føttene foran mostanderens kropp.
Advantage
Når en kontrollteknikk er annonsert, men ikke blir holdt lenge nok til å få poeng, vil det bli gitt en fordel (advantage).
Del 9 c - Passering av guarden
Å passere guarden til motstanderen og følge opp med en kontrollteknikk i 3 sekunder.
3 poeng
2. Å passere guarden til motstanderen uten og følge opp med en kontrollteknikk, eller komme i halvguard med god kontroll (face to face).
Advantage
3. Når utøver førsøker å passere guarden og får motstanderen til å snu ryggen til og havne på alle fire for å hindre passeringen.
Advantage
Del 9 d - Vendinger(sweeps)
Enhver sweep fra en guardposisjon som følges opp med kontroll i 3 sekunder.
2 poeng
Å gå fra guardposisjon til ryggen til motstanderen fra topp med kontroll i 3 sekunder vil også gjelde som sweep. Motstanderen må holdes nede med minst et av sine knær i bakken.
2 poeng
Ingen advantage vil bli gitt for sweeps som starter og ender i en 50/50 guard posisjon.
Del 9 e - Låser og stranguleringer
Alle stranguleringer er tillatt, unntatt med hender eller fingre.
Alle låser på skuldre, albuer og håndledd er tillatt.
Lås på ben eller føtter er tillatt. Det er ikke tillatt å utføre vridende lås som påvirker knærne. Om en utøver forsøker å låse motstanderens kne (straight leglock) og motstanderen forsøker å vri seg ut og må klappe av p.g.a. av smerten, vil motstanderen tape kampen ved submission.
En lås eller strangulering som er nær ved å få motstanderen til å klappe av, blir tildelt en fordel (advantage)
Signal på submission:
Når utøveren slår to ganger på motstanderen med hendene, bakken, seg selv i en klar og tydelig måte.
Når utøveren slår to ganger i bakken med bena om armene er låst av motstanderen.
Når utøveren verbalt gir seg og ber om å stoppe kampen.
Når utøveren roper/skriker ut og gir uttrykk for smerte under en submission.
Når utøveren mister bevissthet ved en lovlig handling.
Handling ved submission og forsøk på submission:
Kampen stoppes og utøveren som fullførte submission blir utropt som vinner.
1. Dommeren løfter den hånden som er merket med tilsvarende farge som vinnerens belte, med håndflaten utover.
Utøveren skal tildeles advantage etter å ha prøvd hardt å oppnå en submission og motstanderen var i fare for å slå av, men klarte å forsvare seg. Det er dommerens oppgave å tilse at det har vært et reelt forsøk og så gi en advantage.
Når utøveren jobber med submission i sikkerhetsområdet, skal ikke dommeren avbryte.
Når riktig forsvarshandling skjer under en submission og det resulterer i at utøverne er ute av konkurranseområde, skal dommeren gi 2 poeng til den som var nær ved å utføre en submission før han/hun flytter utøverne til midten av området.
Uten en riktig forsvarshandling, vil dette sees på som matteflukt og gi diskvalifisering.
Når en kamp havner på utsiden av konkurranseområdet ved bevegelser i forsøk på å sette en submission, kan dommeren gi maksimum en advantage.
Dommeren bør stoppe kampen og starte den igjen med utøverne stående mot hverandre.
Del 10 - Straff/Forbudte handlinger
Straff vil bli gitt i 4 omganger/steg:
1. penalty: Advarsel
2. penalty: Advantage til motstanderen
3. penalty: 2 poeng til motstanderen
4. penalty: Diskvalifisering
Dommeren annonserer «foul»: Løfter en knyttet hånd i skulderhøyde. Penalty
Følgende handlinger teller som lett forbudte handlinger og blir straffet med ”penalty”:
Passivitet/uthaling av tid. Defineres ved:
1. At en utøver tydelig og aktivt ikke søker å avansere posisjon i kampen, og at en utøver hindrer motstanderen fra å jobbe seg i posisjoner og kun holder nøytrale posisjoner. MD teller til 20 (sekunder): Løfter en knyttet hånd og sier «FIGHT». Hvis utøveren ikke ser dette, vil MD ta på utøveren samtidig.
2. Forlate matta eller dytte motstanderen ut av matta uten tekniske angrep.
3. Utøveren løper rundt i konkurranseområdet og ikke er villig til å konkurrere.
4. Når begge utøverne drar hverandre i guard samtidig, begynner dommeren å telle til 20. Selv om utøverne er i bevegelse og ingen klarer å komme i top position, ikke klarer å komme i submission eller er i nærheten av poeng eller advantage, så vil dommeren stoppe kampen, gi begge en advarsel og starte på nytt i stående posisjon vendt mot hverandre.
5. Når en utøver bryter grepet til motstanderens pulling guard og ikke fortsetter kampen.
6. Når begge utøverne er passive i kampen i en hvilken som helst posisjon på matta.
7. Utøveren reiser seg opp fra bakken og ikke fortsetter kampen.
8. Det er IKKE passivitet når en utøver forsvarer seg mot angrep fra Mount, backcontrol, sidecontrol eller nord-sør posisjon.
9. Det er IKKE passivitet når en utøver er i frontmount eller backmount, så lenge den tekniske posisjonen er godkjent.
2. Å gripe med fingrene på innsiden av motstanderens ermer eller bukse.
3. Å plassere hender/fingre i motstanderens ansikt.
4. Å sette seg på bakken uten kontakt med motstanderen.
5 .Å bruke beltet, uansett teknikk, når den ikke er knyttet fast.
6. Å komme for sent til kampen, ikke klar til kamp, eller bruke for lang tid til å knytte belte/ordne på GI, skal ikke bruke mer enn 20 sekunder.
7. Å prate eller verbale kommentarer, eller ikke forholde seg dommerens instrukser.
8. Plassere foten med vilje i motstanderens belte.
9. Plassere foten med vilje på innsiden av jakkekraven uten å ha grep på samme side.
10. Forlate kampområdet for å forhindre motstanderen i å fullføre en sweep eller takedown. (se tidligere kommentarer på dette).
11. Forlate konkurranseområdet etter kampen før vinneren er utropt. Utøveren som forlater området blir gitt en straff og minimum en advantage må tildeles den gjenstående utøveren.
Del 10 - Diskvalifisering
Følgende handlinger teller som ”strengt forbudte handlinger” og vil bli straffet med
”Diskvalifisering”:
Med vilje å forlate konkurranseområdet for å unngå submission.
Å utføre en handling med en intensjon om å skade motstanderen.
Å utføre en lås på motstanderens nakke eller ryggrad uten en strangulering (necklock) med fare på ryggraden er alle bevegelser som til siden, bakover og ruller – ikke kontrollert ”front move” fra underposisjon).
Å dunke motstanderen i matta når han/hun er i guard- eller i en back-control.
Kast/take-downs som medfører at motstanderens hode/nakke treffer bakken i en kontrollert handling.
Lås på fingre eller tær.
Å utføre vridende benlås, heel-hooks eller utvendig vridning av foten.
Teknikker som går utover knær (krysse benet fra utsiden i en låssituasjon eller med stort trykk).
Å stikke fingre i øynene på motstanderen.
Når en utøver strangulerer motstanderen med hendene (ikke bruker GI’en og med en eller to hender rundt halsen og holder press på pusterøret med tommel) eller blokkerer lufttilgang over motstanderens nese eller munn med hendene.
Å gjøre bevegelser/handlinger som setter deg selv i fare som kan føre til en diskvalifisering av motstanderen ved å sette han i en ulovlig posisjon.
Når en utøver ikke er i stand til å bytte GI hvis denne er skadet/skitten, innenfor en tid gitt av dommeren.
Å utføre slag/spark, biting eller andre usportslige handlinger.
• Første gang en utøver gjør en ”strengt forbudt handling” vil de bli straffet med diskvalifisering og tape kampen 0-99.
• Andre gangen en utøver taper med diskvalifisering i en turnering vil de bli ekskludert for resten av turneringen.
• Hvis en utøver viser usportslig opptreden uansett når i turneringen, kan dommerteamet på den aktuelle matta enstemmig avgjøre at utøveren skal bortvises fra resten av turneringen. Hoveddommer skal informeres om avgjørelsen. Sekretariatet annonserer dette og utøveren taper alle kampene han/hun allerede har vunnet, inkludert eventuelle medaljer.
Del 11 - Avgjørelse av kampen
Utøvere kan vinne kampen før kamptiden er ute hvis de utfører en lås eller strangulering som gjør at motstanderen må klappe av, eller at dommeren må stoppe kampen. Dette kalles submission. Vinneren vinner med 99 – 0.
Når kamptiden er ute, vinner den som har flest poeng.
Når kamptiden er ute og det står uavgjort, vil den utøveren med flest “fordeler” (advantages) vinne kampen.
Hvis det fremdeles står uavgjort både i poeng og “fordeler” (advantages), vil antall straffer telles opp for å utrope en vinner.
Hvis det fremdeles står uavgjort både i poeng, “fordeler” (advantages) og antall straffer, vil det være opp til dommerne å utrope en vinner.
Del 12 - Walk-over og motstander som trekker seg
a) Kjennelsen ”vinner ved walk-over” skal gis av MD til den utøver hvis motstander ikke
møter til kampen. Etter at motstanderen er ropt opp 3 ganger i løpet av minst 3
minutter og fremdeles ikke møter, vinner den tilstedeværende utøveren med 99
poeng.
b) Kjennelsen ”vinner når motstander trekker seg” gis av MD til den utøver hvis
motstander trekker seg under kampen. Vinneren tildeles 99 poeng og motstanderen 0
poeng.
Del 13 - Skade, sykdom eller uhell
I enhver situasjon hvor en kamp må stoppes p.g.a. skade hos den ene eller begge utøverne kan MD tillate maksimalt 2 minutter skadetid per utøver. Total skadetid i en kamp per utøver er 2 minutter.
Skadetid startes hos sekretariatet på tegn fra MD.
Hvis en utøver er ute av stand til å fortsette kampen pga. skade skal MD utrope vinner etter følgende:
Når årsaken til skade skyldes utøveren selv, skal den skadde utøveren tape med 0 poeng og vinneren får 99 poeng.
Når årsaken til skaden skyldes en farlig handling av motstanderen grunnet en ulovlig handling, skal den skadde vinne med 99 og den som forårsaket dette tape med 0 poeng.
Hvis det er umulig å avgjøre hvem av utøverne som var årsak til skaden skal den uskadde utøveren vinne med 99 poeng, og den skadde utøveren tape kampen med 0 poeng.
Hvis en utøver blir syk under kampen og ikke har mulighet til å fortsette skal de tape med 0 poeng og vinneren får 99 poeng.
Det er den medisinske ansvarlige (stevnelege) som avgjør om den skadede utøveren kan fortsette kampen eller ikke.
Hvis en utøver mister bevissthet eller får ”black-out” skal kampen stoppes og det utropes en vinner. Det er den medisinske ansvarlige som avgjør om han/hun kan gå flere kamper.
Når en utøver ber om å stanse p.g.a. krampe vil motstanderen vinne kampen.
Når en utøver kaster opp eller mister kontroll over grunnleggende kroppslige funksjoner, som for eksempel ufrivillig urinering, skal de tape kampen.
1.1 Formålet med disse bestemmelsene er å regulere overordnete forhold til stevner og konkurranser godkjent av Norges Kampsportforbund (NKF), slik at disse blir organisert innen forsvarlige idrettslige normer på en slik måte at kampsportene bevarer sin egenart
1.2 Bestemmelsene kommer til anvendelse ved alle stevner/ konkurranser som arrangeres i regi av eller med støtte (approbering/godkjenning) fra NKF. I tillegg er Norgesmesterskapene regulert av NKFs NM-reglement.
1.3 NKFs til enhver tid gjeldende konkurranseregler, vedtatt av seksjonsstyrene, utlegges på kampsport.no og legges til grunn ved alle konkurranser i regi av NKF
1.4. Endringer av konkurranseregler trer i kraft én måned etter at de er kunngjort av NKF. Evt. dispensasjoner trer i kraft umiddelbart etter at vedtak er fattet i respektive styre, dog er de ikke gyldige før de kan påberopes bekjentgjort i organisasjonen.
Rettigheter og økonomi
1.5 Stevner i regi av NKF
NKF eier og innehar stevnerettighetene, herunder rettigheter til arenareklame, jf. NKFs markedsbestemmelser og NIFs lov kap. 14. Teknisk arrangør benyttes og NKF kan lisensiere ut rettigheter til denne ut i fra hvor stort ansvar/risiko teknisk arrangør vil påta seg etter avtale.
1.6 For å få tildelt økonomisk stevnestøtte må stevnet forhåndsgodkjennes av NKF og inngå i NKFs terminliste. Resultatliste må postes i stevnesystemet eller sendes NKFs adm. umiddelbart etter stevneslutt. Stevnerapport må innsendes av teknisk arrangør til NKF innen en uke etter stevneslutt.
Endringer:
Tillegg i pkt. 1.2. ihht. vedtak FS10 2018-2020 (saksfremlegg FS34/18)
Kapittel 2: Ansvar- og oppgavefordeling ved stevneavvikling
2.1 Ansvar og oppgaver kan variere utifra hvilke rettigheter som gis til teknisk arrangør, jf. pkt. 2.1. Administrasjonen bistår seksjonene og teknisk arrangør med utgangspunkt i NKFs Arrangørmanual, herunder foreta utlysninger av stevner.
2.2 En nærmere beskrivelse av seksjonenes fagkomiteers ansvar og oppgaver i tilknytning til stevnene/konkurransene følger av NKFs organisasjonsnormer samt seksjonenes kamp- og konkurranseregler.
2.3 Teknisk arrangør oppnevnes av NKF og er normalt en medlemsklubb. Stevnetype (NC og regionalt) og innretning fra seksjonene (tilskuddsordning og sikringsfond) gir føringer for dette og beskrives i NKFs Arrangørmanual. Norgesmesterskapene reguleres etter NKFs NM-reglement. Nærmere avtale med teknisk arrangør må inngås i god tid før stevnedato. NKFs Arrangørmanual og stevnekurs kan være gode verktøy for teknisk arrangør.
Endringer:
Endringer i pkt. 2.1. og 2.3. ihht. vedtak FS10 2018-2020 (saksfremlegg FS34/18)
Kapittel 3: klubbens og utøverens ansvar før stevneavvikling
Klubbenes ansvar/plikter
3.1 Alle klubber som skal delta med utøver(e) til konkurranser, må være tilsluttet NKF. Ved spesielle rekrutteringsstevner kan dette fravikes og da benyttes såkalt etter-deklarasjon ved eventuelle skader.
3.2 Det er klubbens ansvar å påse at utøverne møter godt fysisk forberedt og skadefrie til stevner/ konkurranser, og med kjennskap til gjeldende regelverk.
Utøvernes ansvar/plikter
3.3 Utøveren skal være medlem i en klubb tilsluttet NKF. Ved rekrutteringsstevner som nevnt i 3.1 kan dette fravikes.
3.4 Utøveren skal framvise gyldig legitimasjon ved oppfordring, og startbok skal framvises for de som konkurrerer i fullkontakt hvor det er tillatt å vinne på knockout.
3.5 Ovennevnte startbok skal inneholde utøverens navn, fødselsdato, resultat av medisinske undersøkelser med tilknytning til deltakelse i kampaktiviteter, tidligere kamputfall og eventuelle skader og karantener.
Deltakelse i konkurranser
3.6 Utøver som er underlagt karantene, kan ikke delta i konkurranser.
3.7 Deltagelse i NM reguleres av NKFs NM-reglement
3.8 En utøver kan ikke representere mer enn én klubb i konkurranser.
3.9 Overgang skal finne sted ved innsending og godkjenning av elektronisk overgangsskjema. Hvis det oppstår problemer mellom tidligere og ny klubb i.f.m. dette, skal NKF ved seksjonsstyret avgjøre saken etter å ha innhentet rapport fra begge parter. Under evt. saksbehandling deltar vedkommende under NKFs navn på konkurranseaktivitetene, med unntak av lagkonkurranser hvor utøver kan representere ny klubb umiddelbart.
3.10 Barn til og med 12 år som melder overgang fra en klubb innen samme særidrett, skal ha full rett til å delta i konkurranser for ny klubb straks overgangen er registrert.
3.11 Påviselig usportslig og nedlatende opptreden som oppdages/varsles både på og utenfor matten skal ha en konsekvens. Slike saker behandles utifra gjeldene regelverk (f.eks. at dommer foretar utvisning) og sanksjonsreglement.
Påmelding
3.12 Klubben er ansvarlig for påmelding av utøvere i.h.t. påmeldingsfrist. Påmeldingen er bindende. Påmelding gjennomføres på internett via NKFs terminliste/ stevnesystem. Klubben skal påse at påmelding er riktig utfylt og at utøverne påmeldes i riktig(e) klasse(r). Eventuelle feil kan rettes opp før trekning. Når trekningen er gjennomført, kan ikke nye påmeldinger tas med. OBS: Utøvere/ klubber som har ubetalte kontingenter/ avgifter tas ikke med i trekningen.
3.13 Startkontingent skal betales for alle utøvere som er representert på trekningslistene. En klubb kan få refundert startkontingenten for en utøver dersom det framvises legeattest på at vedkommende er syk/skadet og derfor ikke kan delta.
Registrering og innveiing (gjelder idretter med vektklasser)
3.14 Legitimasjon / medlemspass og evt. startbok må framvises ved registrering og innveiing.
3.15 Veiingen utføres på godkjent vekt og kan evt. foregå i undertøy eller naken.
3.16 Tilstede i rommet skal det kun befinne seg representanter for arrangør, dommere og de innkalte utøverne. Innveiing av utøvere i undertøy/naken skal gjennomføres av min. 2 dommere/funksjonærer av samme kjønn som utøver dersom utøver selv ikke ønsker noe annet.
3.17 Ved veiingen skal utøverens vekt ligge innenfor det intervall som gjelder for den vektklassen han/ hun er påmeldt i. Er utøveren for lett eller for tung, har han/hun rett til å prøve å oppnå nødvendig vekt i løpet av den tiden som er avsatt.
3.18 Dersom startbok ikke framvises der dette er påkrevd, blir utøveren diskvalifisert. Utøvere som ikke har riktig vekt ifølge påmeldingen, skal diskvalifiseres. Ved ungdomsstevner kan utøveren flyttes til riktig vektklasse i henhold til vekt ved innveiing.
Endringer:
Endring i pkt. 3.7. ihht. vedtak FS10 2018-2020 (saksfremlegg FS34/18)
Kapittel 4: Uttak til konkurranse
På klubbnivå:
4.1 Klubbene tar ut utøvere til nasjonale og internasjonale åpne konkurranser.
4.2 Det settes vilkår om at klubblag til konkurranser kun skal omfatte reelle medlemmer som også fysisk tar del i klubbens treningstilbud og som bidrar til å bygge sportslig fellesskap og samhold som et lag. Det kan søkes dispensasjon fra vedtaket til resp. seksjonsstyre.
4.3 Det settes som hovedregel at utøvere må delta for sin klubb både nasjonalt og internasjonalt. På internasjonale åpne stevner hvor konkurransefellesskap evt. tillates skal utøvers navn og klubbnavn også oppgis særskilt. Navnet på konkurransefellesskapet skal på forhånd godkjennes av forbundet og det tillates ikke bruk av navn som kan forveksles med eller assosieres med landslag. GS gis fullmakt til å effektuere dette. Det kan søkes dispensasjon fra vedtaket til resp. seksjonsstyre.
På landslagsnivå (toppidrett) og int. dommere:
4.4 Ved internasjonal representasjon skal det være en samhandling slik at Norge deltar som én delegasjon med utøvere, støtteapparat/funksjonærer og delegater under en felles ledelse i alle offisielle mesterskap. Dette gjør at Norge kan fremstå som én nasjon – et team.
4.5 Sportsjefen avgjør hvilke offisielle konkurranser Norge skal delta på.
4.6 Landslagstrener tar ut utøvere og støtteapparat i samarbeid med sportssjefen, til offisielle internasjonale konkurranser og samlinger.
4.7 Sportsjefen tar ut lagleder, som er NKFs offisielle representant til internasjonale konkurranser.
4.8 På offisielle internasjonale konkurranser hvor Norge deltar med landslag kan dommerkomiteen ta ut internasjonale dommere.
4.9 Det er dommerkomiteen som tar ut dommere til regionale, nasjonale og internasjonale konkurranser. Ingen dommere kan dømme uten at man er tatt ut av dommerkomiteen.
4.10 Utøvere, støtteapparat og dommere som deltar på offisielle internasjonale konkurranser skal få dekket reise og opphold. Det kan forekomme egenandeler eller reisen kan være til selvkost. Det er Sportssjef som avgjør kostnader for utøvere og støtteapparat, mens dommerkomitéen avgjør for dommere.
4.11 Representasjonsutøvere, støtteapparat og dommere som deltar på åpne internasjonale konkurranser må selv dekke sine kostnader hvis det ikke foreligger en avtale med sportssjef/seksjonsstyre om budsjettdekning.
Endringer:
Ny tekst pkt. 4.10. ihht. vedtak FS67 2016-2018 (saksfremlegg FS40/17)
Kapittel 5: Bestemmelser under Konkurranser
5.1 For generelle bestemmelser under konkurranser (f. eks. bekledning for utøvere, dommere, coacher, konkurranseområder, alder, klasser, organisering av konkurranser, klassifisering av dommere, m.m.), se gjeldende konkurranseregler for den enkelte kampsport! På norske stevner skal det tillates bruk av utstyr fra alle leverandører som oppfyller Norsk Standard. Dette for å redusere økonomiske barrièrer og kjøpepress innen kampsport.
5.2 Lege og sanitet
Arrangørklubber gjennomfører en risiko- og sårbarhetsanalyse av sitt arrangement og vurderer tiltak ihht. NKFs veileder for medisinsk beredskap ved arrangementer.
Kun for fullkontakt:
Knockout forskriftens vilkår skal oppfylles i.f.t. krav om lege pr. kampområde, opplæring i kampreglementet, m.m.
5.3 Doping
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF)s til enhver tid gjeldende bestemmelser om doping skal følges (se NIFs lov kapittel 11 og 12!).
Endringer:
Tillegg til pkt. 5.1. ihht. vedtak FS10 2018-2020 (saksfremlegg FS34/18)
Ny tekst pkt. 5.2. ihht. vedtak FS10 2018-2020 (saksfremlegg FS34/18)
Kapittel 6: Habilitet
6.1 For habilitet gjelder NKFs lov I tillegg presiseres at:
selv om man kommer fra samme klubb er man i utgangspunktet ikke inhabil
en kan ikke være dommer eller delta i komiteen for bestemannspris, kongepokal
eller lignende og samtidig delta som utøver, coach eller lagleder
en kan ikke delta i komiteen for bestemannspris, kongepokal eller lignende
dersom man er i nær familie (barn, søsken, foreldre, ektefelle, samboer,
tante/onkel og søskenbarn) med en eller flere av kandidatene som vurderes.
Kapittel 7: Sanksjoner og gebyr
7.1 Ved overtredelse av fellesbestemmelsene og/eller de særskilte konkurransereglementene gjelder NKFs sanksjonsreglement
7.2 Evt. gebyrer som er regulert av idrettenes regelverk skal fremkomme av stevneinvitasjonen eller på annen måte som kan påberopes bekjentgjort i organisasjonen. Slike gebyrer er ikke å anse som sanksjoner i.h.t. NKFs sanksjonsreglement (gjelder påmeldingsgebyr, protestgebyr, o.a.).