Ung kampsportutøver: Hvilken videregående skole skal jeg velge?

Publisert 30.11.2021
Redigert 26.11.2021

Spørsmålet om hvilken videregående skole man bør velge stilles ofte til Norges Kampsportforbund av unge og ambisiøse kampsportutøvere.  

– Som sportssjef anbefaler jeg at alle med ambisjoner om en toppidrettskarriere bør velge en videregående skole hvor en slik satsing kan kombineres med kompetansegivende utdanning, sier Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.

Wang Toppidrett har en omfattende samarbeidsavtale med Norges Kickboxingforbund, Norges Bokseforbund, Norges Bryteforbund, Norges Judoforbund – og også Norges Kampsportforbund. Samarbeidet er forankret i kampidrettsforbundenes utviklingsfilosofi, og skolen jobber tett sammen med landslagstrenere iht. periode- og treningsplanlegging for de enkelte idretter. Når det gjelder kampsport er utøvere fra nesten alle forbundets konkurransegrener representert ved Wangs skoler i dag. To av de ansatte i Norges Kampsportforbunds sportsavdeling jobber også deltid ved Wang, og kombinerer på denne måten sin interesse for, og kunnskap innen, kampsport og utdanning.

Ansvar og kompetanse

Målet med kampidrettssatsingen og samarbeidet med Wang er at utøverne, etter tre års utdanning, skal ha nok teoretisk og praktisk kunnskap om basistrening til å kunne ta ansvar for egen trening og utvikling. De skal også ha en godt utviklet fysisk grunnkapasitet, for å tåle de belastninger som kreves av seniorutøvere – samt en utdanning som gjør dem i stand til å bli hva de vil og studere hvor de vil.

– Samarbeidet har som mål å utvikle et fantastisk treningsmiljø med de beste utøvere på tvers av de aktuelle idrettene. Vi tror at dette er veien å gå for at Norge skal utvikle flere utøvere innen kampidretter på høyt internasjonalt nivå, sier Håvard Johansen, toppidrettssjef ved Wang Toppidrett.

Viktig tilrettelegging

Én av kampsportutøverne som har fullført videregående skole ved Wang er taekwondo-utøver Milos Pilipovic. Pilipovic gikk i høst inn på fulltidslandslaget i taekwondo, etter å ha avlagt eksamen ved Wang i sommer. Han har markert seg i flere internasjonale mesterskap de siste årene. Han tok blant annet sølv i U21-EM i fjor, og ble historisk når han som første norske utøver kvalifiserte seg til ungdoms-OL i 2018, hvor han dessverre ikke tok medalje.

Den unge utøveren er rask til å fremheve godt samarbeid med klubb og skolen Wang Toppidrett når han blir bedt om å fortelle om sin hverdag som satsende utøver.

– Én av hovedgrunnene til at jeg valgte Wang Toppidrett var at de tilrettelegger i stor grad. Jeg får dermed muligheten til å drive med taekwondo og reise så mye som jeg gjør uten at det går på bekostning av skolen. Rent praktisk gjør skolen dette ved at jeg enkelt kan flytte prøver, gjøre dem til innleveringer, samt få tilpassede oppgaver av lærere for å ta igjen fagstoffet jeg har gått glipp av, forteller Pilipovic

LES INTERVJU MED PILIPOVIC HER

Tilbud også for ungdomsskoleelever

I tillegg til videregående skole tilbyr Wang også Wang Ung – en idrettsungdomsskole der elevene kan kombinere trening med utdanning. Wang Ung har skoler i Fredrikstad, Hamar, Oslo, Sandefjord, Sandnes, Stavanger, Tønsberg og Romerike.

Du finner mer informasjon om Wang Toppidrett og Wang Ung på www.wang.no, og i brosjyrene og informasjonsfilmen nedenfor. Du kan også ta kontakt direkte med prosjektkoordinator og toppidrettskonsulent i Norges Kampsportforbund Raik Tietze på tlf: 950 95 452. E-post: rt@wang.no.