Taekwondo: Richard André Ordemann kvalifisert til OL

Publisert 09.03.2024

Pressemelding
Richard André Ordemann (29) gjentok bragden fra forrige OL-kvalifisering og har kvalifisert seg til OL i Paris. Kvalifiseringsstevnet for Europa avholdes i Sofia lørdag og søndag. Ordemann var førsteseedet i turneringen, men møtte allikevel tøff motstand. I tillegg til Ordemann konkurrerte også unge Kaja Husby Hansen (21) lørdag. Husby Hansen måtte dessverre gi tapt for Latvia i sin første kamp.

Gjennom det pågående kvalifiseringsstevnet har Europa har to OL-plasser tilgjengelig i hver vektklasse. Utøverne som nå konkurrerer i Sofia må derfor vinne sine semifinaler for å kvalifisere seg til OL. Hvert land kan stille med to kvinnelige og to mannlige utøvere i stevnet.

Den internasjonale olympiske komité/IOC sender kvalifiseringsstevnet LIVE på Olympic Channel.

Merittert motstand og taktisk genistrek

Ordemann som representerer Tøyen Taekwondo Klubb vant sin første kamp mot en av internasjonal taekwondos største legender, Milad Belgi fra Aserbaidsjan. Belgi står med hele 3 EM-gull, 2 VM-gull og OL-bronse på CV’en. Richard gikk respektløst til verks og tok en overbevisende føring, og vant kampen med god kontroll.

Ordemanns motstander i semifinalen var den meritterte ukrainske utøveren Andrii Harbar. I forkant av denne sesongen valgte Richard i samarbeid med landslagstrener Juan Antonio Ramos å gå opp en vektklasse fra sin normale -80 kg til tungektsvklassen +80 kg. Den ukrainske semifinalemotstanderen har tidligere i år vært på treningsleir med det norske laget, så man kjente godt til sin motstanders styrker og svakheter.

Semifinalen ble likevel som forventet tøff, men Ordemann klarte å dra seieren i land og dermed nok en OL-billett. Finale gjennomføres ikke, da fokus for stevnet er kvalifiseringsplassen som oppnås gjennom å vinne semifinalene. 

Historisk taekwondo-nasjon

– Dette har enorm betydning for norsk taekwondo. Norge har som eneste nordiske land to taekwondo-medaljer, ved Trude Gundersen i 2000 og Nina Solheim i 2008. Richard er allikevel den første norske mannen som har kvalifisert seg til to OL (Nina Solheim deltok i 2004 og 2008). Under lekene i Tokyo 2020(21) gikk Ordemann akkurat glipp av medalje da han tapte bronsefinalen, sier Kim Gibson, sportssjef i Norges Kampsportforbund.

Sportssjefen understreker at oppkjøringen har vært tøff og at de norske utøverne har gått all-in gjennom å flytte til Mallorca det siste halve året for å lade opp til OL-kvalifiseringen. Der trener de på det internasjonale toppsenteret til vår norske landslagstrener Juan Antonio Ramos og hans assistent Jose Antonio Rosillo. Støtten fra Olympiatoppen, både faglig og gjennom økonomiske bidrag i prosjekt Summit 2024 har vært enormt viktig i denne perioden.

– Vi er svært takknemlige for støtten og det gode samarbeidet vi har hatt med Olympiatoppen gjennom mange år. Uten dette hadde det vært umulig for Norge å hevde seg i en så stor internasjonal idrett som taekwondo, påpeker Gibson.

Tøff motstand for debutanten

I tillegg til Ordemann konkurrerte også unge Kaja Husby Hansen (21) lørdag. Kaja, som representerer Nesodden Taekwondo Klubb måtte dessverre gi tapt for latviske Inese Tarvida i første kamp. Selv om hun fikk inn flere gode treffer endte det til slutt med 0-2 tap for Husby Hansen.

Unge utøvere i ilden også i morgen

I morgen skal de to siste norske utøverne konkurrere. Også i morgen har Norge unge utøvere i aksjon: Sebastian Thune (23), fra Grorud Taekwondo Klubb, konkurrerer i klassen -68 kg, mens Karoline Gjelsvik (25), fra TIF Viking – Taekwondo i Bergen, skal i ilden i -67 kg-klassen.

PS! Du kan få fortløpende oppdateringer fra stevnet på Norges Kampsportforbunds Instagramkonto for kampsportlandslagene!