NextGen: Talentutviklingsarbeid i en vanskelig periode

Publisert 25.03.2021

Da kampsportforbundet initierte prosjekt NextGen i 2020, visste man lite om ringvirkningene den globale pandemien ville ha for klubbenes arbeid med talentutvikling. Prosjektet er likevel godt i gang og gir trenerne en fin arena for diskusjoner, samt kunnskap for å utvikle unge konkurranseutøvere.

Prosjektleder og toppidrettskonsulent i Norges Kampsportforbund, Raik Tietze, startet prosjektet først og fremst med tanke på ungdoms-OL som skulle avholdes i 2022. Til dette mesterskapet kunne kampsportforbundet for første gang kvalifisere utøvere i tre forskjellige grener til; karate, taekwondo og wushu.

Tietze forteller at da «YOG» 2022 ble utsatt til 2026 ble hovedmålet for dette kullet med NextGen-klubber også kraftig forskjøvet.

– Vi følte likevel at dette var et viktig prosjekt for å støtte klubber med ambisjoner om å utvikle unge utøvere til et godt internasjonalt nivå. Deltakerne på kurset, som var trenere innen konkurranserettede klubber fra de tre nevnte idrettene, fikk både lære om og diskutere rundt, selve talentbegrepet. Deltakere fikk også innblikk i hvordan unge talenter følges opp både internasjonalt og i den «norske modellen».

Planen for prosjektet var å kombinere teori med fysiske samlinger med landslagstrenere og andre ressurspersoner, noe som viste seg vanskelig i denne perioden. Derfor ble prosjektet dessverre kraftig amputert, og samtidig som klubbene opplevde usikre tider, med mye frafall i den aktuelle aldersgruppen gjenspeilte dette seg også i deltakelsen gjennom NextGen-prosjektet.

– Å snakke om talentutvikling på et dypere nivå er bra og viktig, men det må kunne relateres mer til praktiske tilnærminger enn hva vi har fått mulighet til så langt. I fremtiden kommer vi til å ha kortere teoretiske innlegg, og mer diskusjoner mellom trenerne i prosjektet, fortsetter Tietze.

Prosjektet fortsetter

På tross av noe frafall, er mange klubber nå så godt i gang med sitt talentutviklingsarbeid at NextGen fortsetter sine online samlinger. Neste samling finner sted 6. mai og temaene for de fremtidige øktene vil være treningsplanlegging, intensitetsstyring, treningsprinsipper, tekniske læringsmuligheter og generelt mer om treningslære.

Målet er at klubbene involvert i prosjektet vil få nyttige verktøy i den daglige treningen, som forhåpentligvis vil utvikle fremtidige landslagsutøvere på godt internasjonalt nivå.