Britisk suksess med «Fighting chance”

Publisert 23.02.2022
Redigert 07.09.2023

Storbritannia har suksess med sitt Fighting Chance program. – Dette programmet gir utøvere fra andre kampsporter anledning til å konkurrere om en plass på fulltidslandslaget i taekwondo, og dermed satse mot OL, forteller Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.

Den forrige runden av Fighting Chance- programmet bidro til å sikre Storbritannia fem olympiske og paralympiske medaljer i Tokyo 2020.

297 utøvere som ønsket å bytte idrett for å satse mot OL meldte seg på en ny runde av Fighting Chance-programmet. 11 av disse er nå valgt ut for videre satsing. Blant de 297 var utøvere fra blant annet karate, ITF-taekwondo, kickboxing og muay thai. Siden karate per i dag ikke er på OL-programmet, hadde mange karateutøvere meldt seg på denne utgaven av programmet. Én av disse er tidligere verdensmester i karate, Jordan Thomas – som også ble valgt ut som én av de 11 utøverne som nå altså skal få satse sammen med det britiske taekwondolandslaget frem mot OL.

Tidligere suksess

De 11 utvalgte utøverne må nå flytte til Manchester, hvor britisk taekwondo har en taekwondohall på 900 kvm og et treningssenter på 500 kvm. Her har man også 23 ansatte som arbeider for at de ca. 30 utøverne som satser får best mulig utvikling.

Storbritannia har hatt stor suksess med Fighting Chance-programmet. Lauren Williams og Damon Sansun, som vant begge vant OL-sølv i Tokyo, kommer fra kickboxing. Jade Jones, som tok OL gull i 2012 og 2016, kommer fra ITF-taekwondo.

– Vi har tidligere forsøkt å få utøvere fra andre kampidretter til å bytte til taekwondo slik at de kan komme inn på fulltidslaget i taekwondo i Norge – dessverre uten suksess. Siden taekwondo nå er den eneste av forbundets idretter på OL-programmet, er det allikevel ikke umulig at vi vil prøve noe tilsvarende når vi skal starte satsingen mot Los Angeles-OL 2028, opplyser Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.