Åpne kampmesterskap for alle

Publisert 02.09.2022
Redigert 02.11.2022

Fritt kampregelverk med åpne konkurranser for alle utøvere, klubber og stiler

Det åpne kampregelverket sanda/sanshou, som tillater alt av slag, spark og kast/nedtakninger er åpent for alle klubber og utøvere organisert i Norges Kampsportforbund.

Kampsportforbundet har siden 2005 arrangert åpne kampmesterskap og utøvere med bakgrunn fra en rekke kampidretter som fullkontakt karate, taekwondo, jujutsu og wushu/kung fu har deltatt i og blitt offisielle Norgesmestere i denne kampformen. Nå som både muaythai og MMA er organisert i NKF ønsker vi også gjøre disse miljøene oppmerksomme på muligheten for å konkurrere under sanda-regelverket.

Hva er wushu sanda?

Sanda (eller sanshou) betyr «fri kamp» på kinesisk og er et åpent regelverk som tillater at utøvere fra alle kampidretter å møtes under like rammer. Regelverket tillater alle typer slag og spark (ikke albuer/knær), samt kast og fellinger.

Internasjonalt konkurreres det på en 8×8 m plattform i fullkontakt sanda og semikontakt qingda. Fullkontakt sanda er det tøffeste kampregelverket med permanent godkjenning hos knockoutnemnda, men grunnet mangel på fullkontaktmiljø i Norge opereres det med en mellomløsning der det er lett kontakt mot hodet og hard kontakt mot kroppen.

Sanda-plattform i Wushu VM – Foto: IWUF

Da regelverket er skapt av det kinesiske militæret og har et kinesisk navn er sanda regnet for å være kampformen innen wushu/kung fu (samlebetegnelse for kinesiske kampidretter). Dette er først og fremst er et regelverk og gir ingen begrensninger på hvilke kampstiler som kan delta.

Nasjonale stevner

Første anledning til å delta på regelkurs og stevne i sanda blir under Østlandscup i Oslo, med regelkurs fredag 23. september og stevne i Bjølsenhallen 24. september.
Alle kampsportforbundets medlemmer kan også delta i årets Norgesmesterskap som arrangeres i Kristiansand 29. oktober.

Wushu NM 2018 – Foto: Kai Chen / Chen Photography

Det arrangeres 3-4 årlige stevner i wushu sanda, samt samarbeidsstevne i Stockholm hvert år. Målet er å på sikt ha nok utøvere til å arrangere klasser i fullkontakt, samt reetablere et landslag som kan representere Norge i internasjonale mesterskap.

Internasjonal aktivitet

Amatør-sanda organiseres av den IOC-anerkjente organisasjonen International Wushu Federation (IWUF), og var blant annet på programmet under OL i Beijing 2008. Det arrangeres EM og VM annethvert år, neste VM blir i Dallas 2023.

I tillegg til nevnte kampidretter med Norgesmestere i sanda, har også vårt naboland Sverige hatt stor suksess med sitt landslag bestående av utøvere som har bred bakgrunn innen en rekke kampsporter, i tillegg til rene sanda-utøvere. Sverige er et godt forbilde og håpet er at det på sikt kan også kan bli stevneaktivitet og landslag med et stort mangfold av kampidretter i Norge. Per i dag får norske landslagsutøvere delta på samlinger med det svenske laget om man ønsker å delta i internasjonale stevner. Tross lite miljø og tøffe treningsforhold har norske utøvere tidligere hevdet seg internasjonalt med blant annet to sølv og én bronse i EM 2012 og 2016, samt kvartfinaler i VM 2011.

Sverige arrangerer i desember hvert år sitt årlige internasjonale åpne stevne i sanda, som er en fin og trygg mulighet for de som ønsker å delta internasjonalt:
Nordic Open Wushu

Relaterte linker