Fantastiske resultater i No-Gi EM og JJIF World Cup!

Publisert 29.08.2024

Pressemelding

Norge deltok med flere utøvere under årets europamesterskap i no-gi jiu-jitsu og JJIF World Cup Gi i Kroatia fra den 23. til 24. august.

Europamesterskapet ble arrangerte av Ju Jitsu International Federation (JJIF) og Ju Jitsu Europan Union (JJEU) som er de internasjonalt anerkjente forbundene for utøvelse av Ju Jitsu-grener (under AIMS). Det finnes flere organisasjoner som også organiserer stevneaktivitet i innen tilsvarende grener, men det er altså JJIF som er det internasjonalt anerkjente særforbundet som norsk idrett gjennom Norges Kampsportforbund har sitt medlemskap i.

EM no-gi Jiu-Jitsu

Mohammed Ahmed (Sentrum Kampsport) og Armin Douzali (Bergen Grappling) dro med seg hver sin EM sølvmedalje – Norges første – i grenen no-gi på fredag hvor det totalt deltok 186 utøvere. Mohammed har kjempet for Norge tidligere men nådde nå altså helt til finalen for første gang i klassen sin -77kg. I finalen møtte han sterk motstand i Artem Dvorzhanskyi fra Ukrania og måtte altså ta til takke med sølvmedalje etter lang og jevn kamp.

Armin er en av våre kommende stjerner og representerte Norge for første gang. Armins spesialitet er no-gi og her cruiset han gjennom to utøvere fra Kroatia og Montenegro før han møtte Antonio Stanic fra Østerrike i finalen, her ble det et knepet tap på poeng og Armin fikk da Norges andre sølvmedalje i EM no-gi i -94kg klassen.

World Cup Jiu-Jitsu (newaza/tilsvarende BJJ)

Under lørdagens World Cup med drakt ble det enda hardere motstand mot deltagere fra alle verdens hjørner. Mohammed Ahmed endte til slutt med en god bronsemedalje i -77kg gi klassen etter en sterk innsats. Hussein Abaszada (Oslo Karateklubb) greide å slå seg frem til finalen i -69kg og endte med en sterk sølvmedalje.

Hussein har også tidligere kjempet for Norge og tok en historisk første bronsemedalje i EM i 2023 i klassen sin. Han lever og ånder for kampsport med deltakelse i flere andre organisasjoner og idretter. Da han ikke nådde helt opp i konkurransen uten drakt (gi) var han topp motivert da han dagen etter skulle opp til bevis med drakt. Han fightet hardt mot en ukrainsk og en kasakhstansk utøver for å komme til finalen hvor han møtte Nurzhan Batyrbekov også fra Kazakstan som var rangert som nr 7 i verden med mange medaljer fra VM og Asiatisk mesterskap. Etter endt kamp og poengtelling endte Hussein med nok et knepent tap men sikret seg en sølvmedalje.

I et stevne med nesten 400 utøvere er vi veldig fornøyd med resultatet.

Andre norske resultater

Med på turen var også André Lund (Sentrum Kampsport) som dessverre ble slått på målstreken inn mot bronsjefinalene sine. Lasse Bråthe (Sentrum Kampsport, coach) og Geir Olav Jensen (Trondheim Jujitsu, representant og dommer) var også tilstede. Nå jobbes det hardt med å spisse ferdighetene frem mot høstens VM som går i Heraklion hvor vi forventer ennå flere og sterke motstandere.

Hva er Jiu-Jitsu?

Jiu-jitsu (gi) er en kampsport hvor man starter stående og målet er å overvinne motstanderen ved å få hen i bakken og få kontroll. Her skåres det poeng på nedtagninger, kontrollposisjoner samt passeringer og sveper eller man avgjøre det hele med en lås eller strangulering som tvinger motstander til å gi seg. Kampene foregår i tradisjonelle kampsport drakter (gi) som kjent fra judo o.l. i motsetning til no-gi varianten. I no-gi er målet det samme men man benytter minimalt med bekledning med en tettsittende t-skjorte og kun en shorts. I no-gi er det ikke lov å benytte klærne til angrep, hvor dette er vanlig i gi-klassene.