Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden for å gi deg den aller beste brukeropplevelsen. Ved å besøke siden godkjenner du at vi bruker disse informasjonskapslene.
Velkommen til Norges Kampsportforbund sin side som omhandler paraidrett. Paraidrett er en fellesbetegnelse og defineres som idrett for mennesker med en funksjonsnedsettelse.
Norges Kampsportforbund ønsker å legge til rette for at alle skal få oppleve idrettsglede, uavhengig av alder, nivå og funksjonsevne. På denne siden kan du blant annet finne informasjon om våre aktiviteter, og kontaktinformasjon til klubber med tilrettelagte aktiviteter og vår parakonsulent.
Introduksjon
Norges Idrettsforbund (NIF) har fire målgrupper innen paraidrett: bevegelseshemmede, hørselshemmede, synshemmede og utviklingshemmede. Kampsportforbundet ønsker også å ivareta medlemmer som har behov for tilrettelagt aktivitet, som ikke går inn under disse målgruppene. Dette kan omfatte ulike diagnoser som er i slektskap med autisme, ADHD og lignende.
Norges Kampsportforbund er et fleridrettsforbund med over 20 kampsporter. Det er varierte idretter, med rom for flere tilpasninger. Noen av våre grener bruker eksempelvis mer slag, mens andre bruker mer spark. Derfor mener vi i kampsportforbundet, at kampsport er for alle. Det som er fint i de fleste kampidrettene er muligheten til å trene sammen som en gruppe, uavhengig av alder og funksjonsnivå. I flere av grenene inkluderes alle i ordinære partier, men det eksisterer også noen egne tilrettelagte tilbud for de som ønsker dette.
Kampsport er en morsom og allsidig treningsform som utfordrer og utvikler kondisjon, styrke, koordinasjon og mentale ferdigheter.
Para-kampsport
Para-Taekwondo
Taekwondo har i tillegg til konkurranse-idretten, sitt tradisjonelle utgangspunkt der man går mønster og trener teknikker som stammer fra selvforsvar. Taekwondo er kjent for bruk av kraftige spark. Bruken av bena gjør at utøverne får en større rekkevidde og kraft til å parere motstanderen fra avstand.
I Taekwondo har blant annet Torfinn Katla Opedal utarbeidet versjoner av mønstrene (poomsae) i Taekwondo, tilpasset rullestolbrukere i samarbeid med Trondheim Taekwondo klubb. Her er det et eksempel på mønster fra National Taekwondo Norway sin Youtube-kanal:
Para-Karate
Karate er en japansk kampsport med fokus på slag, spark og selvforsvar. I 2022 ble det for første gang arrangert stevner i para-karate, der det ble avholdt egne klasser i teknisk oppvisning (kata) for utøvere med downs syndrom og cerebral parese.
I tillegg til kata-prosjektet i regi av Sarpsborg Karateklubb har blant annet Trondheim Karateklubb utviklet prosjektet «Hjulbeint Kampsport» som har laget instruksjonsvideoer og materiell for selvforsvar for rullestolbrukere. Se deres introduksjonsvideo til prosjektet her:
Andre grener og klubber
Det finnes en rekke klubber hos Norges Kampsportforbund som organiserer tilrettelagt para-aktivitet, enten i egne grupper eller på ordinær trening.
Ta kontakt med vår parakonsulent, så kan vi sammen finne hvilke klubber i nærheten av deg som organiserer para-kampsport.
Utstyr
Klubber som tilbyr para-kampsport trener i tilrettelagte lokaler. Det kreves derfor lite utstyr for å starte med kampsport. I starten trenger man kun klær som er behagelig å bevege seg i, og etter hvert kan man kjøpe drakt/klubbklær.
Kampsportforbundet arrangerer også fagwebinarer med ulike temaet. Paraidrett og tilrettelegging av kampidretter har vært og vil være tema for noen av disse. Har du eller din klubb innspill til hva dere ønsker å lære mer om, ta gjerne kontakt med vår parakonsulent. Se «hvordan komme i gang»
Har du et ønske om å lære eller er nysgjerrig på kampsport er du hjertelig velkommen til oss! Vi kan i samarbeid med klubb tilby aktivitet, og er opptatt av å tilrettelegge slik at alle har mulighet til å oppleve idrettsgleden i våre kampidretter. Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat.
Dersom du har spørsmål om eller innspill til paratilbud i kampsportforbundet, eller ønsker å komme i kontakt med oss blir vår parakonsulent glad for å høre fra deg:
Ønsker du å lære en kampsport, oppfordrer vi deg til å ta kontakt med din lokale klubb, parakonsulenten i forbundet eller rådgiver for paraidrett i idrettskretsen.