Satser på paraidrett
Trondheim Taekwond-do Klubb har den senere tiden bestøkt to skoler. blant annet Strinda VGS. Foto: Jostein Værnes.
Publisert 19.02.2020
Redigert 23.02.2023
I Trondheim Taekwon-Do klubbs lokaler arrangeres det 28. februar kurs i tilrettelegging for utøvere med funksjonshemminger. – For oss som klubb er det viktig å fremme inkludering og samhold, og vi har alltid ønsket å ta imot alle. Vi ønsker økt kompetanse på tilrettelegging for paraidrett, da dette er en viktig del av vårt overordnede mål om inkludering, sier Gunnar Rugsveen, instruktør i Trondheim Taekwondo-Do klubb.
– Innen NTN-organisasjonen er det mange klubber som de siste årene har jobbet godt med å inkludere også utøvere med funksjonshemminger. Basert på våre erfaringer kan vi ikke gjøre annet enn å oppfordre andre kampsport-klubber til å gjøre det samme, forklarer Rugsveen.
Eget kurs
I klubbmiljøet har det nå oppstått så stor interesse for tilrettelegging av paraidrett at Trøndelag Idrettskrets avholder et eget kurs om tilrettelegging for medlemmer med funksjonsnedsettelse i klubbens lokaler 28. februar.
– Her har klubben virkelig mobilisert, og vi blir over 70 deltakere, sier Per-Einar Johannessen, fagkonsulent paraidrett i Trøndelag Idrettskrets.
I løpet av kurset skal deltakerne få lære mer om blant annet hva det vil si å ha funksjonsnedsettelse. Man skal også få prøve ulike aktiviteter som med enkle grep kan tilpasses utøvere med funksjonsnedsettelser.
– Kurset er egnet for alle som er involvert eller ønsker å få mer kunnskap om tilrettelegging av fysisk aktivitet og idrett for barn og unge med funksjonsnedsettelse. Dette kan være trenere og ledere i idrettslag/idrettsskole eller andre interesserte, forklarer Johannesen.
Nye medlemmer
For Trondheim-klubben har arbeidet med paraidrett og tilrettelegging allerede bidratt positivt til klubbkulturen. Rugsveen ser frem til enda mer kunnskap, og vil benytte det kommende kurset til å sette erfaring og kompetanse i system.
– Det er selvfølgelig svært viktig at trenere av alle unge utøvere innehar kompetanse, inkludert trenere av utøvere med funksjonshemminger. Dette er også årsaken til vår interesse for kurset nå i slutten av måneden. Vi ønsker allikevel å understreke at vår erfaring er at det er mindre krevende å tilrettelegge for paraidrett enn enkelte kanskje tror. Man trenger ikke nødvendigvis å tenke så avansert når det kommer til tilrettelegging. Mye kan gjøres med sunn fornuft. Det er også gode muligheter for å få opplæring innen denne tilretteleggingen – en opplæring som vil komme alle utøvere og hele klubbmiljøet til gode, sier Rugsveen.
Satser på skolene
Klubben har allerede også etablert kontakt med skoler i nærområdet for å kunne presentere sine tilbud til barn og unge med funksjonsnedsettelser. Erfaringene fra disse besøkene er også gode.
– Klubben har det siste året besøkt to skoler, og vi har blitt veldig godt mottatt. Vi har hatt flere av elevene på besøk i klubben i etterkant, en jente har allerede meldt seg inn, og vi vet at flere vurderer å gjøre det samme, sier Rugsveen.
Mangfold og muligheter
Også Trond Søvik, generalsekretær i Norges Kampsportforbund, oppfordrer trenere til å gjøre seg kjent med kampsportens mangfold og muligheter, og på best mulig vil tilrettelegge for alle utøvere.
– Det finnes mange muligheter for klubber til å erverve seg kunnskap om tilrettelegging for utøvere med funksjonsnedsettelser. Det gjelder her å se også utenfor sin egen aktivitet, huske at kampsport kan praktiseres på forskjellige måter, og at man kan og skal tilpasse treningen til utøveren – eller hele gruppen, forklarer Søvik.
Lyst til å lære mer om paraidrett? Da kan du ta kontakt med din regionale fagkonsulent i NIF – kontaktinfo finner du her.